fbpx

Cukorbeteg lexikon

1-es típusú cukorbetegség

A cukorbetegség azon fajtája, ami autoimmun folyamat következtében alakul ki. A vérből kimutathatóak a hasnyálmirigy béta-sejtjei ellen termelt autoantitestek, mert a szervezet immunrendszere megtámadja es véglegesen kiírtja a hasnyálmirigy (pancreas) béta-sejtjeit, amik az inzulintermelést végzik. A cukorbetegek 10%-a tartozik az 1-es típusú cukorbetegek közé, és mivel minden esetben inzulin adása szükséges a cukorbetegség kezelése során, ezért inzulinfüggő cukorbetegségnek, vagy IDDM-nek (Inzulin Dependens Diabetes Mellitus) nevezik.

 

2-es típusú cukorbetegség

A cukorbetegség azon fajtája, amelynél nincs jelen a cukorbetegséggel összefüggő autoimmun folyamat, nem mutathatóak ki autoantitestek a vérből. A folyamat a béta-sejtek működési zavarára és/vagy a test inzulinérzékenységének romlására vezethető vissza. A cukorbetegek 90%-a tartozik a 2-es típusú cukorbetegek közé, régi elnevezése NIDDM (Nem Inzulindependens Diabetes Mellitus).

 

50:50 inzulin

Előkevert inzulin, mely 50% nyújtott hatású (NPH – protaminhoz kötött) inzulin és 50% gyors hatású (reguláris) inzulin keveréke.

 

70:30 inzulin

Előkevert inzulin, mely 70% nyújtott hatású (NPH – protaminhoz kötött) inzulin és 30% gyors hatású (reguláris) inzulin keveréke.

 

Acarbose

Szájon át szedendő cukorbetegség elleni szer (orális antidiabetikum). Az α-glucosidase gátlók csoportjába tartozik.

 

Acetohexamid

Szájon át szedendő cukorbetegség elleni szer (orális antidiabetikum). A sulfanylureák csoportjába tartozik. Magyarországon nem elérhető.

 

Alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL)

Egy lipidekből (zsírokból) és fehérjékből álló részecske, amely a koleszterin szállításában vesz részt. A magas LDL-koleszterinszint és alacsony HDL-koleszterinszint az érelmeszesedés, illetve az annak következtében kialakuló betegségek egyik legfontosabb előjelzője.

 

Albuminuria

Olyan állapot, amelyben a normál mennyiségnél több albuminnak nevezett fehérje van a vizeletben. Az albuminuria a nephropathia (vesebetegség) jele lehet.

 

Alfa-glükozidáz gátló (α-glucosidase)

A szájon át szedendő cukorbetegség elleni szerek (orális antidiabetikumok) egy csoportja. A gyomor-bélrendszerben jelen lévő α-glucosidase enzimeket blokkolja, amelyek a komplex szénhidrátok emésztésében vesznek részt. A komplex szénhidrátok lassabb emésztésének köszönhetően (komplex szénhidrátokban gazdag) étkezés után egyenletesebb vércukorszint várható.

 

Alfa-sejt (α-sejt)

Egy sejttípus a hasnyálmirigyben. Alfa-sejtek termelik és szabadítják fel a glukagon nevű hormont. Az alfa-sejtek érzékelik a túl alacsonnyá vált vércukorszintet, és ezután percek alatt elkezdenek glukagont termelni. Az általuk termelt glukagon a véráramon keresztül a májat elérve a májsejteket glükóz kiválasztására serkenti, ezzel megemelve a vércukorszintet.

 

Amiotrófia (Amyotrophia)

A neuropathia egy típusa, ami fájdalommal, gyengeséggel és izomsorvadással jár.

 

Angiopathia

Az erek (vénák, artériák, kapillárisok), degeneratív megbetegedése.

 

Antitestek

Az immunrendszer részét képező fehérjék, amelyek a testidegen anyagokat, kórokozókat ismerik fel, és semlegesítik.

 

Anyagcsere (metabolizmus)

Az élethez szükséges kémiai folyamatok összessége. Mindennapi értelemben a táplálék emésztését és ürítését, a vele felvett energia hasznosítását és tárolását jelenti.

 

Aszpart inzulin (analóg inzulin)

Egy ultragyors hatású inzulinanalóg, kémiai szerkezetének jellegzetessége, hogy az inzulin B-láncának 28. helyén szereplő prolint aszpartáttal cserélték ki. Az aszpart inzulin (analóg inzulin) hatása beadást követően 5-15 perc után alakul ki es 3-4 óráig áll fenn. Az aszpart inzulin (analóg inzulin) hatáskinetikája összességében véve jobban közelíti az élettani, étkezést követő inzulinelválasztásét. Az aszpart inzulint (analóg inzulint) közvetlenül az étkezés megkezdése előtt kell beadni, azonban egyes megfigyelések szerint adható az étkezés befejezésekor is. Aszpart inzulin (analóg inzulin) mellett (humán reguláris inzulinnal összehasonlítva) a HbA1c-érték szerény csökkenése és az éjszakai hipoglikémiák ritkábbá válása remélhető.

 

Aszpartám

Energiamentes édesítőszer, E951. Mivel a többek között fenil-alaninra bomlik, fenilketonúriában (veleszületett anyagcsere betegség) kerülendő. Piacra kerülése óta számos megalapozatlan vagy rosszul megalapozott vád látott napvilágot az aszpartám biztonságosságával kapcsolatban, de kimerítő vizsgálatok alapján elmondható hogy fogyasztása nem jár káros következményekkel.

 

Autoantitest vizsgálat

A diabeteshez társult (szigetsejt ellenes) autoantitest vizsgálatot elsősorban azért kérik, hogy kiderítsék a már kialakult 1-es típusú diabetes okát: autoimmun vagy egyéb (például elhízás, inzulinrezisztencia, stb.) eredetű. Ha az ICA, GADA, vagy IA-2A kimutatható, akkor az 1-es típusú diabetes autoimmun eredete megalapozott.

 

Az IAA esetében az antitest kimutatást az inzulinterápia megkezdése előtt kell elvégezni. Ha az IAA jelen van egy cukorbetegben (akit nem kezelnek inzulinnal), akkor a betegség oka 1-es típusú diabetes.

 

Általában az IAA az első marker, amely megjelenik a fiatal gyermekekben, és figyelmeztet a diabetes kockázatára. Amint a betegség kifejlődik, ez a marker csökken, akár el is tűnhet, és az ICA, GADA, valamint az IA-2A kerül előtérbe. Az IA-2A rendszerint kevésbé mutat pozitivitást az 1-es típusú diabetes kezdetekor, a GADA vagy az ICA-hoz képest. Amíg az újonnan kezdődő 1-es típusú diabeteses gyerekeknek közel 50 %-a IAA pozitív, az IAA pozitivitás jóval kisebb mértékű a felnőtteknél. Ezért az IAA teszt elsősorban a fiatalabb gyerekek kockázatellenőrzéshez alkalmazható eredményesen.

 

Autoimmun betegség

A szervezet immunrendszerének rendellenessége, amely során az immunrendszer megtámadja a szervezet saját szöveteit, struktúráit.

 

Autonóm neuropátia (Autonom neuropathia)

Egy olyan típusú neuropathia (idegkárosodás) mely az idegrendszer vegetatív (autonóm, akarattal nem befolyásolható) részét érinti, problémát okozva ezzel a szívritmus szabályozásban, vérnyomás szabályozásban, a vizelettartási képességben és a merevedésben.

 

Bázis inzulin

A hosszú hatástartamú bázis inzulinok esetében a bőr alá adott injekció inzulintartalma a beadást követően kicsapódik, ezzel elhúzódó felszívódást érhetünk el, amely egyenletes vércukorszintet tud biztosítani, hatása akár 24 órán túl is megmaradhat.

 

Béta-sejt

Inzulintermelő sejt. A béta-sejtek a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben találhatók.

 

Bazális ráta

Az inzulinpumpás kezelés során a reguláris inzulin folyamatos adagolásának mértéke.

 

Biguanid

A szájon át szedendő cukorbetegség elleni szerek (orális antidiabetikumok) egy csoportja. Elsőként választandó szer 2-es típusú cukorbetegségben, és alkalmazható 1-es típusú cukorbetegségben is. Javítja az inzulinérzékenységet, és módosítja a máj glükóz kiválasztását. Magyarországon a metformin hatóanyag van forgalomban.

 

Bólus

Gyorsan és nem szájon keresztül beadott gyógyszer. Inzulinterápia kapcsán az étkezés előtt beadott gyors vagy rövid hatású inzulint hívják bólus inzulinnak.

 

Cerebrovaszkuláris betegség (Cerebrovascularis)

Az agyban lévő erek károsodása következtében hirtelen kialakuló betegség. A stroke (agyvérzés) szinonimája.

 

C-peptid

“Összekötő peptid”, egy anyag, melyet a hasnyálmirigy bocsát a véráramba az inzulinnal egyenlő mennyiségben. A vérvételi mintából végzett C-peptid vizsgálattal megállapítható, hogy a hasnyálmirigy inzulintermelő képessége mennyire korlátozott cukorbetegség esetén.

 

Cukor

A szénhidrátok egy csoportja (monoszacharidok és diszacharidok), az összetett szénhidrátok alkotóeleme. A táplálékként elfogyasztott cukrok energiatartalma 4,2 kcal/g.

 

Cukoralkoholok

Más néven poliolok. Egyszerű cukrokhoz hasonló édesítő vegyületek, amelyek kalóriatartalma valamivel kisebb a kristálycukorénál (kb. 2 kcal/g). Ilyen vegyület például az eritritol, izomalt, laktitol, maltitol, mannitol, szorbitol, glycerol.

 

Csarkó-láb (Charcot-láb)

A diabeteses neuropathia kapcsán kialakuló állapot, amelyben a láb bizonyos ízületei deformálódnak, és a láb alakja, statikája megváltozik, kóros nyomáspontok jönnek létre a lábon.

 

Csúszó skála

Az inzulinterápia egy fajtája, amikor a beteg nem alkalmaz bázis inzulint, hanem az aktuális vércukorszint alapján választja meg a kívánt inzulindózist. Tágabb értelemben a beteg a bázis inzulindózist a reggeli vércukorszint és az étkezések utáni vércukorszint alapján egészíti ki rövid vagy gyors hatású inzulinadagokkal.

 

Dextróz (Dextrose)

Lásd: glükóz.

 

Diabéteszes ketoacidózis (DKA)

Egy súlyos anyagcserezavar, amelyet magas vércukorszint, inzulinhiány, és ezek következtében kialakuló fokozott zsírégetés jellemez. Ennek következtében a szervezetben ketontestek szaporodnak fel, amely a vér vegyhatását savas irányba tolják el (acidózis). A vér savas vegyhatása (pH) mellett az alapvető életműködések károsodnak, így akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Elhanyagolt, vagy fel nem ismert cukorbetegségben fordul elő, halálozási aránya kb. 4%.

 

Diabetogén

Olyan folyamat amely a cukorbetegség kialakulásának kockázatát növeli (pl. gyógyszermellékhatás, egészségtelen táplálkozás).

 

Diabetológus

Diabétesszel (cukorbetegséggel), cukorháztartással foglalkozó szakorvos.

 

Diabétesz mellitusz (Diabetes Mellitus)

Cukorbetegség. A kifejezést először Thomas Willis használta 1675-ben. Tükörfordításban „mézédes húgyár”-ként fordítható, mivel a vércukorszint mérése előtti időkben a vizelet cukortartalmának kóstolással történő megállapításával diagnosztizálták.

 

Dietetikus

Egészségügyi szakember, aki táplálkozással kapcsolatos tanácsadással foglalkozik.

 

Düpülytren kontraktúra (Dupuytren Contractura)

Általában diabéteszhez társult állapot, amelyben a kéz inai és szalagjai megrövidülnek. Az állapot a kéz ujjainak görbülésével, az ujjak mozgásának beszűkülésével jár. Típusosan a gyűrűs- és a kisujjat érinti, majd a folyamat előrehaladtával a középső ujjra is ráterjed.

 

Elektromiográfia – EMG (Electromyographia)

A harántcsíkolt izmok elektromos tevékenységét mérő eljárás. Az izmok elektromos ingerlése folytán kiváltott erőkifejtés, vagy az erőkifejtés során létrejött elektromos válasz segítségével vizsgálják az izmok és idegek állapotát.

 

Előkevert (premix) inzulin

Két különböző inzulinkészítmény fix arányú oldata. Általában egy hosszú hatású inzulinkészítmény és rövid hatású inzulin keveréke. Magyarországon a lispro, aspart és humán inzulin kapható ilyen formában (minden esetben a hatóanyag egy bizonyos hányada protaminhoz kötött a lassabb felszívódás érdekében).

 

Endokrin mirigy

Belső elválasztású mirigy, váladékát a véráramba választja ki.

 

Endokrinológus

Az endokrin mirigyek működésével és betegségeivel foglalkozó szakorvos.

 

Euglycemia

Normális/kívánatos vércukorszint. Éhomi mérés esetén 6,1 mmol/l alatt (egyes ajánlások szerint 5,6 mmol/l alatt), étkezés után 7,8 mmol/l alatt.

 

Éhomi vércukorszint

Minimum 10 óra koplalást követő vércukorszint mérés. (Általában vacsora után reggel éhgyomorra történő mérés.)

 

Fekély

A fekély egy, a kültakarót vagy gyomor-bélrendszert érintő hámhiány (bőrhiány). Mélyebb szöveteket is érinthet, extrém esetekben a csontig hatoló szövethiányról beszélünk. Cukorbetegség és krónikus vénás pangás során gyakrabban fordul elő a bőrön, kezelésében a megfelelő sebkezelés rendkívül fontos.

 

Fruktóz (Fructose)

Gyümölcscukor. Monoszacharid, energiasűrűsége 4,2 kcal/g. Régebben cukorbetegeknek ajánlották a konyhacukor alternatívájaként, mivel fogyasztása nem serkenti az inzulin elválasztást, de ma a rendkívül előnytelen metabolikus hatásai miatt (nem raktározódik glikogénként, nagyobb arányban alakul át zsírrá) a fruktózzal készült élelmiszerek fogyasztása nem ajánlott.

 

Fruktózamin teszt

A vizsgálat a vérben található fehérjék szintjét határozza meg, melyekhez glükóz kapcsolódott (egyes tesztek kizárólag az albumin telítettségét nézik). A glükóz fehérjekötődésének sebessége a vércukorszinttől függ, így a vizsgálat a megelőző 1-2 heti átlagos vércukorszintről ad információt. A teszt a HbA1c vizsgálat alternatívája, ha a vizsgált személyben a vörösvértestek – pontosabban a hemoglobin – élettartama jelentősen eltér az átlagostól.

 

GADA antitest vizsgálat

Lásd: autoantitest vizsgálat.

 

Gangréna (Gangrena)

Üszkösödés. A vérellátás súlyos zavara folytán az érintett testrész (általában a lábfej, lábujjak) elhal. Érzés- és mozgáskiesés, feketedés, fájdalom jellemzi a folyamatot. Az üszkösödött terület rendkívül nagy fertőzésveszélyt jelent, ezért minél hamarabbi eltávolítása javasolt.

 

Gesztációs diabétesz mellitusz (terhességi cukorbetegség)

A cukorbeteg terhes nők 90%-a gesztációs diabetes mellitusban szenved. Ez a kórforma a terhesség alatt kialakult diabéteszt jelenti, amelyet a jelenlegi ajánlások szerint a 24.-28. héten elvégzett OGTT teszttel szűrhetjük ki. A GDM folytán a macrosomia kockázata kb. 40%, és a szülés során előforduló komplikációk aránya is magasabb.  A GDM a terhesség során megváltozott hormonháztartással hozható összefüggésbe, és a terhesség befejeztét követően újraértékelést igényel, mivel az esetek egy részében a szénhidrát anyagcsere helyreáll, bár az érintett nők életük végéig fokozottabb kockázatnak vannak kitéve cukorbetegség szempontjából.

 

Glargin-inzulin

Hosszú hatástartamú inzulin, hatása a beadást követő kb. 1 órától 24 óráig egyenletesen fennáll.

 

Glikémiás index (GI)

A glikémiás index azt fejezi ki, hogy standard mennyiségű élelmiszer azonos mennyiségű glükóz elfogyasztásához képest milyen mértékben emeli meg a vércukorszintet. A tiszta glükóz (szőlőcukor) glikémiás indexe 100. Bár az alacsonyabb glikémiás indexű élelmiszerek kétségtelenül kedvezőbben befolyásolják a vércukorszintet, a glikémiás index nem veszi figyelembe az elfogyasztott mennyiséget, vagy a cukorbetegek eltérő anyagcsere-állapotát.

 

Glikogén

Összetett szénhidrát, állati és emberi izomban, májban található. Az állati szervezetek szénhidrátraktára.

 

Glimepiride

Szájon át szedendő cukorbetegség elleni szer (orális antidiabetikum). A sulfanylureák csoportjába tartozik.

 

Glipizide

Szájon át szedendő cukorbetegség elleni szer (orális antidiabetikum). A sulfanylureák csoportjába tartozik.

 

Glomeruláris filtrációs ráta (GFR)

A vese szűrőfunkcióját jellemző mutató. Mértékegysége ml/perc×m2. Egészséges emberben a GFR 90 ml/perc×m2 feletti.

 

Glukagon (Glucagon)

A hasnyálmirigy által termelt hormon. Legfőbb hatásaként emeli a vércukorszintet, mert a májban található glikogén raktárakból felszabadítja a cukrot, ami a véráramba kerül. Gyógyszerként injekció formájában alkalmazható súlyos, nem inzulin túladagolás miatt jelentkező hipoglikémiában.

 

Glükóz

Szőlőcukor, vagy dextróz. Egy monoszacharid, ami az emberi anyagcsere alapvető energiaforrása. Minden egyszerű vagy összetett szénhidrát az emésztés során glükózzá bomlik.

 

Glükózúria (Glucosuria)

Glükóz jelenléte a vizeletben.

 

Gyors hatású inzulin

Más néven ultragyors hatású inzulin. Az inzulinkészítmények egy csoportja, a hatáskezdet a beadást követő 15 perc múlva jelentkezik és kb. 3-4 óráig áll fenn. Magyarországon a glulisine, lispro, és aspart insulin tartozik ebbe a csoportba.

 

Hajnal jelenség

Lásd: Somogyi hatás.

 

Honeymoon időszak (nászutas időszak)

1-es típusú diabetes esetén megfigyelt jelenség, amikor a beteg az inzulinkezelés elkezdése után drámaian javul, mivel a még működő béta-sejtek kevesebb igénybevételnek vannak kitéve. Sajnos átmeneti állapot, mivel az autoimmun folyamat továbbhaladása miatt a béta-sejtek teljesen elhalnak.

 

Háttér retinopátia (retinopathia)

A retina olyan típusú károsodása, amelyet vérzés, folyadék felhalmozódása és az erek kóros kitágulása jellemez. A háttér retinopathia a diabeteses retinopathia egy korai szakaszának leírása. Egyszerű vagy non- proliferatív retinopátiának is nevezik.

 

HbA1C

Vérvizsgálat, amely jól tükrözi a vizsgált személy átlagos vércukorszintjét az elmúlt 2-3 hónapra visszamenőleg. A vizsgálat a vörösvértestek oxigénszállító vérfehérjéjére a hemoglobinra lerakódott cukor mennyiségét méri.

 

HDL koleszterin (High-Density-Lipoprotein Cholesterin)

A HDL (lipoprotein) részecskékben található koleszterin szintje. A HDL a szövetekből a májba szállítja a koleszterint, ezért a magas HDL koleszterin szint a nagymértékű koleszterin „eltakarítást” jelzi. Alacsony szintje esetén nő az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata.

 

Hiperglikémia (Hyperglycaemia)

Magas vércukorszint (6,9 mmol/l felett éhomi méréskor, 11,1 mmol/l bármely méréskor).

 

Hiperinzulinémia (Hyperinsulinaemia)

Emelkedett inzulinszint a vérben. Általában inzulinrezisztencia okozza, nagyon ritkán insulinoma.

 

Hiperlipidémia (Hyperlipidaemia)

A lipidek (cholesterin, triglicerid) kórosan magas szintje a vérplazmában. Általában 6,2 mmol/l összkoleszterinszint felett, 4,1 mmol/l LDL-koleszterinszint felett, vagy 1,7 mmol/l trigliceridszint felett beszélünk hyperlipidaemiáról.

 

Hiperozmoláris hiperglikémiás állapot – HHS (Hyperosmolar Hyperglycemic State)

A ketoacidózishoz hasonló állapot, amely során a vércukorszint napok-hetek alatt kirívóan magas értékeket ér el (akár 50-100 mmol/l), de ketontestek jelenléte nélkül. Ebben az állapotban a folyamat vagy akár a kezelés során a vérben lévő sók (ionok) szintje jelentősen megváltozik, és az ebből következő komplikációk miatt ennek az állapotnak a halálozási aránya elérheti a 20%-ot.

 

Hipertónia (Hypertonia)

Magas vérnyomásos állapotot vagy magas vérnyomás betegséget jelent (általánosan 140/90 Hgmm vérnyomás felett). Magas vérnyomás betegség esetén az arteriák fala az ideálisnál nagyobb feszültségnek van kitéve. Évek alatt a kis- majd a nagyerek a folyamatos feszülés folytán károsodnak, jelentősen megnövelve a szív- és érrendszeri események rizikóját és potenciálisan megrövidítve a beteg életét.

 

Hipoglikémia (Hipoglycaemia)

Alacsony vércukorszint. Egészséges egyénben 3,5 mmol/l érték alatti értékek esetén beszélünk hipoglycemiáról. Mivel a sejtek ideális cukorellátottsága az inzulinérzékenység függvénye, (rosszul beállított) cukorbetegek esetén ez az érték magasabb is lehet. Súlyos és kezeletlen esetben agykárosodáshoz, halálhoz vezethet.

 

Hipotenzió (Hipotensio)

A mindennapi használatban alacsony vérnyomás.

 

HOMA index

Az érték alapján megállapítható az inzulinrezisztencia gyanúja. Megállapításához az éhgyomri vércukor és az éhgyomri inzulin értékét kell összeszorozni, majd azt elosztani 22,5-tel. 2 felett már mindenképp fellelhető a hajlam, ám a diagnózishoz kevés (általában 4 felett mondják ki az IR-t). Nem elég egyedül a HOMA index-et nézni, mert ez csupán az éhomi glükóz és inzulin szintet veszi figyelembe, a terheléses értékeket nem. Ebből kiindulva könnyen elképzelhető, hogy az illetőnek a referencia tartományon belül van a HOMA index értéke, mégis fennáll nála az inzulinrezisztencia. 

 

Hosszú hatástartamú inzulin

Módosított hatástartamú inzulin, a beadást követően hatása kb. 1 óra alatt alakul ki, és a hatás 24 óráig egyenletesen fennáll. (detemir, glargin inzulin)

 

IAA antitest vizsgálat

Lásd: autoantitest vizsgálat.

 

IA-2A antitest vizsgálat

Lásd: autoantitest vizsgálat.

 

ICA antitest vizsgálat

Lásd: autoantitest vizsgálat.

 

IFG (Impaired Fasting Glucose)

Az emelkedett éhomi vércukorszint (IFG) esetén cukorbetegséget megelőző állapot (prediabétesz) áll fenn. Az éhgyomorra mért vércukorszint már meghaladja a normál értéket és 6,1 mmol/l-t, de még nem lépi át a 7 mmol/l-t. Az IFG igazolására éhomi vércukorszint mérést végeznek, és vércukorterhelés (OGTT, 2 órás érték) is szükséges. A vércukorterhelés során 75 gramm szőlőcukor elfogyasztása után mérik meg, hogy milyen mértékben emelkedett meg a vércukorszint.

 

IGT (Impaired Glucose Tolerance)

Az egészséges szénhidrát-anyagcsere és a cukorbetegség közötti állapot, amikor az éhgyomri vércukorszint még nem emelkedett meg jelentős mértékben (7 mmol/l alatt van), viszont az étkezés utáni két órával mért vércukorszint 7,8 mmol/l és 11,1 mmol/l között van.

A vércukorterhelés során 75 gramm szőlőcukor elfogyasztása után mérik meg, hogy milyen mértékben emelkedett meg a vércukorszint.

 

Inhalációs inzulin (Inhalációs insulin)

Nem injekció útján beadott inzulinkészítmény. 2006-ban jelent meg először a piacon Amerikában, de csak 2007. októberéig volt elérhető, mivel nem tett szert elegendő népszerűségre hogy a további gyártása költséghatékony legyen. 2014. júliusa óta elérhető egy hasonló készítmény Amerikában. Az eddigi készítmények csak a gyors hatású készítményeket váltják/váltották ki.

 

Intenzív inzulinkezelés (ICT – Intensive Conservative Therapy)

Intenzív konzervatív terápia. Elsősorban 1-es típusú diabetesben alkalmazott kezelési séma, amelyben napi többszöri inzulin injekciókra kerül sor az étkezéssel összehangoltan.

 

Inzulin

A pancreasban (hasnyálmirigy) található Langerhans-szigetek béta-sejtjei által termelt fehérje természetű hormon. A termelése során proinsulinból képződik, amikor a proinsulin inzulinra és C-peptidre hasad. A proinzulinból leváló hatástalan C-peptid így lehetőséget ad a szervezet saját inzulin termelésének nyomon követésére. A kiválasztott inzulin az inzulinválasz során csökkenti a vércukorszintet.

 

Inzulindependens diabetes mellitus (IDDM)

Az 1-es típusú diabetes egy régebbi elnevezése.

 

Inzulin egység

Az inzulinhatás alapján kidolgozott egység. Tömegtől függetlenül mindegyik inzulinkészítmény egy egysége (IU, International Unit – nemzetközi egység, NE) ugyanolyan mértékű inzulinhatást vált ki különböző hatástartammal.

 

Inzulinóma (Insulinoma)

Egy rendkívül ritka daganatos betegség, amely során a hasnyálmirigy béta-sejtjei burjánzanak el, inzulin túltermelést és ezt követő hipoglikémiás epizódokat okozva.

 

Inzulin-pen

Inzulinadagoló toll. Egy toll alakú fecskendő, amely pontos adagolású inzulininjekciókat tesz lehetővé.

 

Inzulinpumpa-kezelés

Folyamatos inzulinadagolást lehetővé tevő készülék. Általában gyors hatású inzulint fecskendez a szubkután szövetbe egy 2-4 naponta cserélendő kanül segítségével. A bejuttatott inzulin mértékét a beteg szabályozza önellenőrzés segítségével. Hazánkban 1-es típusú diabetes esetén jön szóba.

 

Inzulinreceptor

A sejtmembránban (sejt külső „falában”) található fehérjék, amelyek inzulinnal találkozva azt megkötik, és ezután más fehérjéket aktiválnak. A folyamat végén a sejtmembránban több új glükózt a sejtbe pumpáló fehérje képződik, és a sejt a vércukor egy részét magába juttatja.

 

Inzulinrezisztencia (IR)

Az inzulinrezisztencia (Insulin Resistance) az az állapot, amikor a szervezet az inzulinra a kívántnál kevésbé érzékenyen reagál (több inzulin szükséges a megfelelő inzulinválasz kiváltására). Összehasonlításképpen, amíg egy egészséges ember napi inzulintermelése 40 egység körül van, egy inzulinrezisztens egyén napi inzulintermelése meghaladhatja a 100 egységet.

 

Inzulinválasz

Az inzulin által kiváltott reakció. Az inzulin elsősorban az izom- és zsírsejteket cukor felvételére készteti, ezzel csökkentve a vércukorszintet, de számos más hatása is ismert. Összefoglalva az energia raktározását segíti elő, hatására nő a máj- és izom glikogénszintje, a zsírtermelés, a sejtek káliumfelvétele, csökkenti a zsírégetést. Egyéb hatásként megemlíthető, hogy a növeli a gyomorsavtermelést, és csökkenti a vérnyomást.

 

Kalória

Az energia egysége (mindennapi értelemben az ételben található energia egy egysége). Klasszikus definíció szerint 1 kcal szükséges egy kilogramm folyékony víz 1 ˚C-szal történő felmelegítéséhez. Rövidítése a cal (kis kalória), 1000 cal = 1 kcal (nagy kalória). A dietetikában a nagy kalóriát használják és nevezik kalóriának.

 

Keményítő

Összetett szénhidrát, több ezer glükózmolekula hosszó, helyenként elágazó lánca. A növényekben található, felszívódása jóval lassabb, mint a cukroké.

 

Ketózis (Ketosis)

Olyan állapot, amely során a vérben ketontestek halmozódnak fel. A ketontesteket a szervezet glükóz helyett tudja hasznosítani, egészséges esetben éhezéskor, amikor a szervezet glükózraktárai nem elegendőek az energiaszükséglet fedezésére. Cukorbetegségben az elégtelen inzulinszint miatt a szervezet nem tudja a vérben lévő glükózt megfelelően hasznosítani, és helyette ketontesteket használ fel. A ketontestek felhalmozódhatnak cukorbetegség során amikor a szervezet inzulinigénye (napokig) kielégítetlen marad.

 

Koleszterin (Cholesterin)

A lipidek közé sorolható vegyület. Számos hormon képzésében, és a sejtmembránok állagának megőrzésében nélkülözhetetlen. A szervezet képes előállítani, ha a táplálékkal nem történik elégséges bevitel. A nyugati társadalmakban ez problémaként rendkívül ritkán merül fel, ellentétben a túlzott bevitellel, ami elősegíti az artherosclerosist.

 

Kreatinin (Creatinin)

A test izmaiban keletkező vegyület, amely a vesén keresztül ürül. Nyugalomban konstans módon termelődik, ezért a vérben lévő kreatinin koncentráció alkalmas a vese kiválasztó funkciójának mérésére. Lásd még: GFR

 

Kusszmaul (Kussmaul) légzés

Szokatlanul mély és erőltetett légzés, általában súlyos metabolikus acidosis jele. Cukorbetegségben a diabeteses ketoacidosis kapcsán alakulhat ki.

 

LADA cukorbetegség

A rövidítés az angol Latent Autoimmune Diabetes of Adults kifejezésre utal, ami az 1-es típusú diabetes egyik formája, az érintettekben kimutathatók autoantitestek. Az elnevezés a felnőttkori megjelenésre utal.

 

Langerhans sziget transzplantáció

Kísérletes eljárás, amely során egészséges donorokból származó Langerhans-szigeteket ültetnek át a cukorbeteg szervezetébe. Sajnos a nagyarányú kilökődés miatt (még) nem hatékony eljárás.

 

LDL koleszterin (Low-Density-Lipoprotein cholesterin)

Az LDL (lipoprotein) részecskében található koleszterin mennyisége. Az LDL a májból a szövetek felé szállítja a koleszterint, éppen ezért a szintje jól jelzi a koleszterin lerakódás mértékét. Alacsony szint elérése ajánlott.

 

Lente inzulin

Lásd: NPH inzulin.

 

Lipid

Általános értelemben a vízben nem oldható anyagok elnevezése, szűkebb értelemben a zsírok és zsírszerű anyagok, glicerinhez csatolt hidrofób (víztaszító) molekulák elnevezése.

 

Lipodisztrófia (Lipodistrophia)

Inzulinos csomó. Az inzulin beadási helyén a zsírszövetben tömött tapintású göbök jelenhetnek meg. Kialakulása elkerülhető az inzulin beadási helyének változtatásával.

 

Lispro inzulin

Gyors hatástartamú inzulin.  A beadást követően az inzulinválasz 5-15 perc után alakul ki es 3-4 óráig áll fenn.

 

Makroszómia (Macrosomia)

Diabetes kapcsán a rosszul beállított diabéteszes anyák nagy tömegű (4000 g felett) újszülöttjeit nevezzük macrosom újszülötteknek. A macrosom újszülötteknél egyéb problémák (mentális retardáció, szülési komplikációk, hipoglikémia) is felléphetnek.

 

Makulaödéma (Maculaoedema)

A makula duzzanata. Az éleslátás helyén a retinában felszaporodott folyadékot jelenti.

 

Másodlagos diabetes

A diabetes egyik fajtája, amelyet betegség, genetikai eltérés vagy bizonyos gyógyszerek használata okoz.

 

Meglitinidek

A szájon át szedendő cukorbetegség elleni szerek (orális antidiabetikumok) egy csoportja (glinidek). A sulfonylureákhoz hasonló hatásmechanizmussal hatnak, de a hipoglikemizáló hatásuk kisebb. Magyarországon a nateglinide és a repaglinide hatóanyagú készítmények vannak forgalomban.

 

Metabolikus szindróma

A metabolikus szindróma fogalma a hasi elhízás, magas vérnyomás, emelkedett vérzsírszint, emelkedett HDL koleszterinszint, emelkedett éhomi vércukorszint együttes előfordulását jelenti (a diagnózishoz az öt eltérésből minimum háromnak kell jelen lennie). Több újabb kutatás megkérdőjelezi a metabolikus szindróma létjogosultságát. Szinonimaként X-szindróma, Reavan szindrómaként is szerepelhet.

 

Metformin

Szájon át szedendő cukorbetegség elleni szer (orális antidiabetikum). A biguanid gyógyszercsoportba tartozik (a gyógyszercsoportból Magyarországon egyedül a metformin van forgalomban). Csökkenti a máj glükóz termelését és növeli az inzulinszenzitivitást. Széles körben alkalmazott szer, kedvező hatását kiemelkedően sok bizonyíték támasztja alá.

 

Miglitol

Szájon át szedendő cukorbetegség elleni szer (orális antidiabetikum). Az α-glicosidase gátlók csoportjába tartozik, lassítja a komplex szénhidrátok emésztését egyenletesebb vércukorszint-emelkedést biztosítva. Magyarországon nincs forgalomban.

 

Mikroalbuminuria

Enyhén emelkedett albuminürítés (vizelettel). A vesekárosodás korai jele lehet. Két módszerrel vizsgálandó:

  1. Reggeli első vizelet albumintartalmának meghatározása (mikroalbuminuria: 30-300 mg/l)
  2. 24 órás gyűjtött vizelet vizsgálata (30-300 mg/24h)

 

Mikrovaszkuláris  (Microvascularis) szövődmény

Kisméretű kapilláris erek elváltozásaiból eredő szövődmény diabetesben. Ilyen például a retinopathia, nephropathia diabetica, neuropathia.

 

MODY cukorbetegség

Angol betűszó, (Maturity Onset Diabetes of the Young –  fiatalkorban előforduló felnőtt diabetes) a cukorbetegség egy öröklődő formája (a kóros gént hordozók 40-90%-nál alakul ki betegség), amely egy gyermekkorban jelentkező betegség formájában jelentkezik, amely az 1-es típusú cukorbetegséghez képest lassabban romlik, és autoantitestek nem mutathatók ki a betegben. Több formáját írták le, a kezelés és a kórjóslat az érintett géntől függ.

 

Nateglinid

Szájon át szedendő cukorbetegség elleni szer (orális antidiabetikum). A meglitinidek („glinidek”) csoportjába tartozik, a sulfanylureák hatásmechanizmusához hasonló módon hat, de a hipoglikémiát kiváltó hatása a sulfanylureákhoz képest  kisebb.

 

Nefrológus (Nephrológus)

A vesével és vesebetegekkel foglalkozó szakorvos.

 

NPH inzulin

Nyújtott hatású inzulinkészítmények egy csoportja, az inzulinmolekulák protaminhoz vagy cinkhez kötöttek lassítva a felszívódást. Csak kombinált készítményekben kaphatóak Magyarországon.

 

Neuropátia (Neuropathia)

Idegkárosodás, leggyakrabban alkoholizmus vagy cukorbetegség kapcsán alakul ki. Típusos esetben a beteg a kézen-lábon érzéskiesést, zsibogó érzést tapasztal. Tünete lehet még fájdalom, gyengeség és izomsorvadás. Érintheti a vegetatív idegrendszert is, ilyenkor a pulzus és a vérnyomásszabályozás zavarai észlelhetőek (pl. nagyfokú vérnyomásingadozás, szédülés felálláskor) Sajnos a kialakult neuropathiás állapot nehezen javítható, a hangsúly jelenleg a prevención van (megfelelő glikémiás kontroll, alkohol kerülése).

 

Oral Glucose Tolerance Test (OGTT)

Orvosi vizsgálat cukorbetegség vagy cukorbetegséget megelőző állapotok felismerésére. A vizsgálat egy éhgyomorra történő vérvételes vizsgálatból, standard 75 g glükóz elfogyasztásából majd egy két óra után történő vérvételből áll.

 

Pankreász (Pancreas)

Hasnyálmirigy, emberi szerv, amely egy külső és belső elválasztású mirigy, tehát a kiválasztott nedvek egy részét a patkóbélbe üríti segítve az emésztést, másik részét közvetlenül a véráramba üríti (hormonok). Az endokrin funkció részeként legfőképp inzulint és glukagont termel.

 

Pankreász-transzplantáció (Pancreas transplantatio)

Hasnyálmirigy átültetés. Gyakorlatilag a cukorbetegség gyógyulását eredményező műtét. A kockázatok, donorok hiánya és a műtét utáni utókezelés miatt csak 1-es típusú végstádiumú veseelégtelenségben szenvedő cukorbetegek esetén jön szóba. Az esetek 90%-ban egy műtét keretében a hasnyálmirigyet vesével együtt ültetik át.

 

Polidipszia (Polidipsia)

Túlzott szomjúságérzés (és folyadékfelvétel), amely a diabétesz egyik klasszikus tünete.

 

Polifágia (Poliphagia)

Túlzott éhségérzet, a diabétesz egyik klasszikus tünete.

 

Poliúria (Polyuria)

Kórosan nagy mennyiségű vizelet elválasztása (több mint 2,5 l/nap). A diabétesz egyik klasszikus tünete.

 

Prediabétesz (Prediabetes)

A cukorbetegséget megelőző állapotnak három típusa van, és mindegyiknél nagyon fontos az időben elkezdett terápia. Az IGT csökkent glükóz tolerancia, az IFG emelkedett éhomi vércukorszint, valamint a két állapotnak az együttes megjelenése, az IGT és IFG.

 

Proinzulin

Az inzulin hasnyálmirigyben történő szintézise során termelődő molekula, amely inzulinra és C-peptidre hasad.

 

Proteinuria

Fehérjevizelés. Néhány mindennapi állapot is előidézheti (láz, nehéz fizikai munka), de általában vesebetegségre utal. A vizeletben lévő fehérje mértéke széles skálán mozoghat, kórosnak a 30 mg/dl feletti koncentrációt tekintjük.

 

Repaglinid

Szájon át szedendő cukorbetegség elleni szer (orális antidiabetikum). A meglitinidek („glinidek”) csoportjába tartozik, a sulfanylureák hatásmechanizmusához hasonló módon hat, de a hipoglikémiát kiváltó hatása a sulfanylureákhoz képest  kisebb.

 

Retinopátia (Retinopathia)

A szemben található retinában (ideghártya) található hajszálerek károsodása következtében kialakult szembetegség, amely vakságot okozhat.

 

Rövid hatású inzulin (humán inzulin)

Az emberi inzulinnal megegyező szerkezetű inzulin, humán inzulin. A hatástartama az injekciót követő fél óra alatt alakul ki és kb. 5-8 órán keresztül tart. Általában napi ötszöri injekció szükséges a megfelelő terápia beállításához.

 

Somogyi hatás

A hipoglikémiás epizódot követő vércukorszint-emelkedés a szervezet ellenszabályozása következtében. Klasszikusan a jelenség a beadott esti inzulinadagot követő, alvás közbeni hipoglikémiás epizódot követő reggeli kiugró vércukorszintet írja le.

 

Szacharóz

Két monoszacharidból (egy glükóz és egy fruktóz alegységből) álló cukor, hétköznapi nevén kristálycukor.

 

Szacharin

Energiamentes édesítőszer, kb. 300-szor édesebb, mint a kristálycukor. E954.

 

Szénhidrát

Kémiai értelemben szénre és vízre bontható anyagok csoportja. Mindennapi értelemben egyike a három nagy klasszikus tápanyagcsoportnak. Energiasűrűsége általában 4,1 kcal/g. Tovább bontható az egyszerű (cukrok) és összetett (keményítő, glikogén, rost) szénhidrátok csoportjaira.

 

Szorbitol

Egy cukoralkohol, energiatartalma 2,6 kcal/g. Nagy mennyiségben hashajtó hatású. E420.

 

Szőlőcukor

Glükóz, egyszerű szénhidrát (monoszacharid). Energiasűrűsége 4,2 kcal/g. Intenzíven emeli a vércukorszintet, nagymértékű inzulinválaszt vált ki.

 

Szukralóz

Kalóriamentes édesítőszer. Édessége 300-1000-szerese a kristálycukorénak. E995.

 

Szulfanilureák (Sulfanylureák)

A szájon át szedendő cukorbetegség elleni szerek (orális antidiabetikumok) egy csoportja. A hasnyálmirigy béta-sejtjeit nagyobb mennyiségű inzulin elválasztására késztetik. A hatásmechanizmusukból adódik, hogy a hasnyálmirigy „kifáradásához” is hozzájárulhatnak, és alkalmazásuk során megnő a hipoglikémiás epizódok gyakorisága, ezért ha mód van rá manapság más csoportba tartozó gyógyszereket alkalmazunk. Magyarországon a glipizide, glibenclamide, glimepiride, gliclazide, gliquidone hatóanyagú készítmények vannak forgalomban.

 

Testtömegindex (Body Mass Index – BMI)

Tápláltságot kifejező index. A testsúlyt és a testmagasságot veszi figyelembe a testtömeg kg]/testmagasság[cm]2 képlet alapján. A 18,5-25 BMI tartományt tekintjük normálisnak, ez alatt alultápláltságról, 25 és 30 között túlsúlyról és 30 felett elhízásról beszélünk.

 

Tiazolidindionok

A szájon át szedendő cukorbetegség elleni szerek (orális antidiabetikumok) egy csoportja, más nevükön glitazonok. A PPARγ fehérjékhez kötődve befolyásolják a szénhidrát anyagcserét. Magyarországon forgalomban csak a pioglitazon hatóanyagú készítmények kaphatóak.

 

Tolazamide

A sulfanylureák csoportjába tartozó szer. Magyarországon nincs forgalomban.

 

Tolbutamide

A sulfanylureák csoportjába tartozó szer. Magyarországon nincs forgalomban.

 

Triglicerid

Zsír. A név a kémiai szerkezetre utal (egy glicerin molekulához három zsírsav molekula kapcsolódik). A zsírsav molekulák típusai alapján számos típusa fordul elő, osztályozásuk a zsírsav molekulák telítettségén alapul (telítetlen, egyszeresen telített, stb.) Vérvizsgálattal megállapítható a szintjük a vérben, ami összefüggésben van a szív- és érrendszeri betegségek rizikójával (a magasabb szint rizikót jelent).

 

Ultralente inzulin

Ultrahosszú hatástartamú inzulin. A beadást követően az inzulinválasz 4-6 óra után alakul ki es egyenletesen fennáll 28-36 óráig. Hazánkban nem elérhető.

 

Urémia (Uremia)

A vérben található karbamid szintjének kóros emelkedése általában veseelégtelenség miatt. Fokozatosan kialakuló nem specifikus tünetek jellemzik (hányinger, étvágytalanság, zavartság, gyengeség). Kezeletlen esetben  visszafordíthatatlan agykárosodással jár.

 

Vércukorszint

A glükóz mennyisége egy adott mennyiségű vérben. Európában a mmol/l, amerikában a mg/dl mértékegység használatos. (1 mmol/ l= 18 mg/dl)

 

Veseelégtelenség

Olyan kórállapot, amiben a vese kiválasztó funkciója olyan mértékben károsodik, ami nem összeegyeztethető az egészséges élettel. Leggyakrabban mérgezés következtében alakul ki a gyors, akut formája, vagy évek- évtizedek alatti károsodás következtében alakul ki a krónikus formája.

 

Xilit (Xylitol)

Egy egyszerű cukor (monoszacharid), amelyet édesítőszerként használnak. Kalóriatartalma 2,4 kcal/g. Különböző fórumokon hangoztatott állítólagos kedvező hatásai egyelőre nincsenek megfelelő minőségű kísérletekkel alátámasztva.

 

Zsír

Lásd: triglicerid.