Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

Mikor fogyaszthatsz gyors felszívódású szénhidrátot cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén?

Mikor és hogyan fogyaszthatsz cukorbetegként vagy inzulinrezisztensként gyors felszívódású szénhidrátot?

A legfontosabb szabály a cukorbetegség és inzulinrezisztencia kezelésében, hogy lassú felszívódású szénhidrátokat kell fogyasztani, és a gyors felszívódású szénhidrát tilos. Ami alapvetően így is van, de bizonyos esetekben, célzottan és okkal be lehet iktatni gyors felszívódású szénhidrátokat az étrendbe. A 3 részes sorozat első részében beszéltem arról, hogy ki fogyaszthat gyors felszívódású szénhidrátot. Ebben a részben arról lesz szó, hogy mikor fogyaszthatsz gyors felszívódású szénhidrátot. A következő részben arról beszélek majd, hogy én mikor, hogyan és milyen gyors felszívódású szénhidrátot fogyasztok.

Mikor fogyaszthatsz gyors felszívódású szénhidrátot?

Alapvetően az összes cukorbeteg és inzulinrezisztens ember étkezésében a szénhidrátbevitel teljes mértékben lassú felszívódású szénhidrátokból kell, hogy álljon. Ez a biztos. De nézzük sorban, hogy mik azok a helyzetek, amikor lehetséges a gyors felszívódású szénhidrátokkal való kísérletezés.

1-es típusú cukorbeteg, normál étkezésekre

Ha 1-es típusú cukorbeteg vagy, akkor tesztelhetsz: próbálkozhatsz azzal, hogy a diétába néha megpróbálsz gyümölcsöt, pékárut, tésztát, azaz gyors felszívódású szénhidrátokat betenni alkalmanként, hogy lásd, hogyan reagálsz rájuk, mennyire dobják meg a vércukorszintedet és milyen hosszan, és milyen napszakban reagálsz rájuk a legjobban. Fogsz találni olyan élelmiszereket, amik nálad kiszámíthatóan fogják emelni a vércukorszintedet, amit könnyen le tudsz kezelni inzulinnal, és nem fog a vércukorszinted megemelkedni jobban, mintha lassú felszívódású szénhidrátot ennél. A cél természetesen az, hogy az étkezés előtt egészséges, 5 mmol/l-es tartományban lévő vércukorszint étkezés után 2 órával, és azután is megmaradjon. Ha találtál olyan élelmiszereket, amiket jól tolerálsz, akkor igazából nincsen ok arra, hogy ezeket ne fogyaszd, nyugodtan építsd be a diétába.

Inzulinrezisztens vagy 2-es típusú cukorbeteg, normál étkezésekre

Ha 2-es típusú cukorbeteg vagy inzulinrezisztens vagy, akkor nagyon ritkán te is próbálkozhatsz gyors felszívódású szénhidrátok fogyasztásával, de szigorúan tartsd be a következő szabályokat:

  • Az étel mindig bőven tartalmazzon fehérjét, zsírt, rostot is, hogy ez lassítsa a felszívódást.
  • Az étel csak kis mennyiségben tartalmazzon gyors felszívódású szénhidrátot.
  • A gyors felszívódású szénhidrátot tartalmazó ételeket mindig tesztelt le, és csak akkor fogyaszd alkalmanként, ha az étkezés előtt egészséges, 5 mmol/l-es tartományban lévő vércukorszint étkezés után 2 órával, és azután is megmarad.
  • A gyors felszívódású szénhidrátot tartalmazó ételeket ne fogyaszd rendszeresen, csak alkalmanként, a diétád 80%-a inkább lassú felszívódású szénhidrátforrásokat tartalmazzon.

Praktikusan ez azt jelenti, hogy mondjuk a zabkásába beletehetsz egy kis gyümölcsöt, mellé természetesen enned kell húst, tojást, halat, tejterméket és zöldségeket. Ha tésztát vagy kenyeret ennél, akkor az arányokra itt is figyelj: kis mennyiségű tészta vagy pékáru nagy mennyiségű zsírt és fehérjét tartalmazó feltéttel, szósszal, egyébbel.

1-es vagy 2-es típusú cukorbeteg, inzulinrezisztens, edzés után

Az edzés hatására átmenetileg nő az inzulinérzékenység, csökken az inzulinrezisztencia. Az energiára, azaz cukorra éhes sejtek sokkal nagyobb hatásfokkal tudják hasznosítani az inzulint, és több cukorra is van szükségük. Ez egy kedvező állapot szénhidrát-anyagcsere betegségek esetén, ezért is kötelező a testmozgás.

A sport utáni étkezésben bátrabban lehet alkalmazni gyorsfelszívódású szénhidrátokat. De ez nem jelenti azt, hogy ha sportoltál, akkor mindenképpen gyors felszívódású szénhidrátot kell enned. Alapvetően itt sem kell, nem szükséges gyors felszívódású szénhidrátot enni, de ha a sportot magasabb szinten műveled, amiben alaposan kifárasztod magadat, akkor egy gyorsabb, mennyiségben és időben célzott energialöket nem feltétlenül okoz bajt, tudsz belőle profitálni. És ha már mindenféleképpen bűnözni akarsz a diétában, akkor az edzés után étkezés a legmegfelelőbb időpont rá.

1-es típusú cukorbetegként az edzésintenzitástól függően akár plusz szénhidrátmennyiséget is megehetsz, és az a legjobb, ha ezt az étkezés elején teszed, hogy minél gyorsabban szívódjon fel belőled a szénhidrát, és utána fogyasztod el a maradék, lassú felszívódású szénhidrátból és sok fehérjéből és zsírból álló ételedet.

Inzulinrezisztensként vagy 2-es típusú cukorbetegként nem javaslok extra mennyiségű szénhidrátot bevinni, de kísérletezhetsz gyors felszívódású szénhidrátok fogyasztásával, ha a korábban a normál étkezésnél felsorolt pontokat betartod. Azaz mindig legyen az ételedben bőven fehérje, zsír és rost, és kis mennyiségű gyors felszívódású szénhidrátot fogyassz csak.

Gyors felszívódású szénhidrát edzés előtt

Ha hajlamos vagy arra, hogy edzés hatására leessen a vércukorszinted, akkor igazából teljesen legális, hogy edzés előtt fogyassz egy kis szénhidrátot. Én általában 10-20 gramm lassú felszívódású szénhidrátot szoktam javasolni edzés előtt 20-30 perccel. De ha valamiért közvetlenül edzés előtt tudsz csak enni, vagy tudod azt, hogy nagyon gyorsan be tud zuhanni már edzés elején a vércukorszinted, akkor lehet, hogy gyorsabb megoldásra van szükséged: ilyenkor egyél meg edzés előtt 5-10 perccel 10-15 gramm gyors felszívódású szénhidrátot, hogy elkerüld a bajt.

Fontos kihangsúlyoznom, hogy edzés előtt nem kötelező szénhidrátot enni, az a jó, ha nincsen rá szükséged. Csak akkor egyél edzés előtt szénhidrátot, ha rendszeresen leesik edzés hatására a vércukorszinted.

Te szoktál néha gyors felszívódású szénhidrátot fogyasztani? Mikor, mennyit és miért? Írd meg kommentben!

Kövess

Szólj hozzá!