Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

Ki fogyaszthat gyors felszívódású szénhidrátot cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén?

Azt tudtad, hogy cukorbetegként és esetleg inzulinrezisztensként is lehet gyors felszívódású szénhidrátot fogyasztani bizonyos esetekben? Természetesen az ördög a részletekben rejlik!

A legfontosabb szabály a cukorbetegség és inzulinrezisztencia kezelésében, hogy lassú felszívódású szénhidrátokat kell fogyasztani, és a gyors felszívódású szénhidrát tilos. Ami alapvetően így is van, de bizonyos esetekben, célzottan és okkal be lehet iktatni gyors felszívódású szénhidrátokat az étrendbe.

A 3 részes sorozatban elmondom nektek, hogy:

  1. Ki fogyaszthat gyors felszívódású szénhidrátot?
  2. Mikor fogyaszthatsz gyors felszívódású szénhidrátot?
  3. Mikor fogyasztok én gyors felszívódású szénhidrátot?

Hipoglikéma

Van egy mindenki által ismert és alkalmazott szabály: amikor hipoglikémiás állapotba kerülsz, olyankor a lehető leggyorsabban kell vissza emelni a vércukorszintedet, amit szőlőcukorral vagy cukros üdítők fogyasztásával tudsz megtenni, de most nem erről lesz szó.

Ki fogyaszthat gyors felszívódású szénhidrátot?

Ahhoz, hogy megértsük, kik fogyaszthatnak gyors felszívódású szénhidrátokat, először meg kell értenünk az 1-es típusú cukorbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és az inzulinrezisztencia közötti lényeges különbségeket.

Inzulinrezisztencia és gyógyszerrel kezelt 2-es típusú cukorbetegség

Inzulinrezisztencia és 2-es típusú cukorbetegség esetén az inzulinrezisztencia végig jelen van, ami nagyon hirtelen nagyon nagy inzulinválaszra kényszeríti a hasnyálmirigyet gyors felszívódású szénhidrátok fogyasztása esetén. Amikor még diétával és sporttal, esetleg gyógyszerrel kezelik az inzulinrezisztenciát vagy a 2-es típusú cukorbetegséget, mert még nem károsodott a hasnyálmirigy inzulintermelő képessége, akkor alapvetően jobb tartózkodni a gyors felszívódású szénhidrátok fogyasztásától, mert ezek rossz irányba befolyásolhatják a folyamatokat, és gyorsíthatják a hasnyálmirigy kifáradását.

Inzulinnal kezelt 2-es típusú cukorbetegség

Ha már beállt a hasnyálmirigy károsodása, és csökkent az inzulintermelés, és a 2-es típusú cukorbeteg már inzulinterápiára szorul, ott már kevésbé lehet rontani a helyzeten, de ettől függetlenül az inzulinrezisztencia továbbra is fennáll, és emiatt a gyors felszívódású szénhidrátok fogyasztása csak nagyon-nagyon óvatosan ajánlható.

1-es típusú cukorbetegség

Sokkal jobb helyzetben vannak az 1-es típusú cukorbetegek, hiszen ott nincsen jelen az inzulinrezisztencia, a hasnyálmirigy egy autoimmun folyamat miatt károsodott, és emiatt csökkent le az inzulintermelés, és szorul inzulinterápiára a beteg. Ez abból a szempontból egy szerencsés állapot, hogy a gyors felszívódású szénhidrátok fogyasztása nem fogja rossz iránya fejleszteni az 1-es típusú cukorbetegséget, mint inzulinrezisztencia vagy 2-es típusú cukorbetegség esetén, viszont magas vércukorszintet ugyanúgy tud okozni. Ez egyáltalán nem kedvező állapot, hiszen a magas vércukorszint hosszú távon számos súlyos szövődményhez vezethet, azt meg nem akarhatod magadnak.

Ki fogyaszthat gyors felszívódású szénhidrátot?

Összességében a fenti okokból kifolyólag az 1-es típusú cukorbetegek bizonyos esetekben próbálkozhatnak gyors felszívódású szénhidrátok fogyasztásával, a 2-es típusú cukorbetegeknek vagy inzulinrezisztenseknek pedig sokkal óvatosabban, korlátozottabban lehet próbálkozni ilyennel. Mikor, hogyan, miért? A Következő részből kiderül!

Kövess

“Ki fogyaszthat gyors felszívódású szénhidrátot cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!