CSEH TAMÁS

Cukorbeteg és inzulinrezisztens életmód tanácsadó

1-es típusú cukorbetegként mutatom neked az utat a cukorbetegség és inzulinrezisztencia útvesztőjében. A cukorbeteg vagy inzulinrezisztens életmód nem nyűg, hanem csak néhány betartandó szabály, hogy elérd azokat a dolgokat az életben, amik igazán fontosak neked.

Ismerem a cukorbetegséggel és inzulinrezisztenciával járó mindennapi kihívásokat. Személyes tanácsadással, étrend tervezéssel, edzésterv készítéssel, egy kifejezetten cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek létrehozott webshoppal, számos videóval és blogposzttal szeretném minden cukorbeteg vagy inzulinrezisztens sorstársam életét könnyebbé tenni.

cseh tamás cukorbeteg és inzulinrezisztencia életmód tanácsadó diabnavigátor

Az én cukorbetegségem

2015 nyarán diagnosztizáltak cukorbetegséggel, de sokáig nem volt teljesen egyértelmű, hogy 1-es vagy 2-es típusú cukorbeteg vagyok. Sok-sok utánajárás, vizsgálat, és különböző orvosokkal történő konzultáció következett az életemben. Sosem sikerült nálam autoimmun folyamatokat kimutatni sem a GADA sem az ICA vizsgálatokkal, van ugyanakkor egy ritka génmódosulásom, ami 1-es típusú diabéteszre hajlamosít,  így valószínűleg LADA típusú cukorbeteg vagyok, ami az 1-es típusú cukorbetegség egy ritka, felnőttkorban megjelenő, nem autoimmun folyamat által beindított fajtája. A LADA mozaikszó az angol LAtent Diabetes in Adults kifejezésből származik.

A cukorbetegségem történetét egy videó sorozatban mesélem el a DiabNavigátor YouTube csatornán.

CUKORBETEG ÉLETMÓD

Amikor bekerültem a kórházba a cukorbetegségem diagnosztizálása után, rögtön elkezdtem elolvasni az interneten elérhető összes magyar és angol nyelvű kutatást, publikációt a szénhidrát-anyagcserével, cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával kapcsolatban. 

Személyes érintettségem okán is ismerem az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának folyamatát és működését, megtapasztaltam mind a humán, mind pedig az analóg inzulin terápiás kezelés előnyeit és hátrányait is. Mivel hosszú ideig nem volt egyértelmű, hogy 2-es vagy 1-es típusú cukorbeteg vagyok, így sokáig a 2-es típusú cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezelésére is alkalmazott metformin vagy szitagliptin tartalmú gyógyszereket is szedtem, ezekkel kapcsolatban számos hasznos tapasztalatra tettem szert. A DiabNavigátor YouTube csatornán számos videót készítettem a cukorbeteg életmódról.

Egészséges táplálkozás

Alapos és a sportmúltamból is származó dietetikai ismereteimnek köszönhetően sikerrel állítottam össze magamnak egy diétát, amit folyamatosan fejlesztek, és amivel sikerrel tartom az egészséges, 5-ös tartományban a vércukorértékeimet és a HbA1c értékemet is.

Többféle étrendet is kipróbáltam, akár egymásnak gyökeresen ellentmondó iskolákat is, például az alacsony szénhidrát és magas zsírtartalmú megközelítést (LCHF – Low Carb High Fat), ami nagyon közel áll a közismert paleolit diétához, illetve a teljes értékű növényi étrendet is, ami gyakorlatilag egy teljesen növényi alapú, vegán étrend. A két diétáról így nem csak elméleti, hanem gyakorlati tapasztalatom is van. A DiabNavigátor YouTube csatornán több videót is találsz a különböző diétákról vagy az egészséges táplálkozásról.

Edzés

Az edzés kisgyerek koromtól az életem része volt: úsztam, kosárlabdáztam, testépítettem, jógáztam, és imádom az olyan funkcionális edzéseket, mint a TRX, a crossfit, vagy csak egy egyszerű funkcionális köredzés. Az évek alatt nagyon sokat olvastam az edzés-elméletről, megtanultam személyi edzőknél a gyakorlatok helyes kivitelezését, sőt még súlyemelő edzőhöz is jártam, hogy a crossfithez megtanuljam az olimpiai súlyemelő gyakorlatokat.
Kitartásomnak és az önszorgalomból összeszedett tudásomnak köszönhetően hosszú évek munkájával a vézna, ektomorf, kamasz testemből sikerült egy szálkásan izmos, férfias testet felépíteni. Az edzés folyamatos küzdelem a genetikai adottságaimmal, mivel minden egyes deka izomért keményen meg kell dolgoznom, és ebben a cukorbetegség sincsen a segítségemre. A DiabNavigátor YouTube csatornán számos videót készítettem már az edzésről.

Webshop

Cukorbetegként sokszor szembesültem azzal a problémával, hogy nem lehet a cukorbeteg és inzulinrezisztens életmódhoz szükséges összes terméket kényelmesen megvásárolni egy webshopban, illetve nagyon sokszor olyan termékeket árulnak cukorbetegek és inzulinrezisztensek számára, amelyek valójában nem is megfelelőek, sőt, sokszor kifejezetten rosszat tesznek nekik.

Ezért hoztam létre a DiabNavigátor webshopot, amiben mindent megtalálsz, amire a cukorbeteg és inzulinrezisztens életmódhoz szükséged lehet, mint például élelmiszerek, vitaminok és ásványi anyagok, eszközök és egyéb kiegészítők. Csakis olyan termékeket válogattam össze, amik garantáltan nem ártanak neked. Alacsony glikémiás indexű és lassú felszívódású gabonák, lisztek, lisztkeverékek, a cukor teljes mellőzése, biztonságos édesítőszerek, müzlikeverékek, diabetikus édességek és snackek.

DiabNavigátor cukorbeteg és inzulinrezisztens webshop

Médiaszereplések

cseh tamás_diabnavigátor_cukorbeteg életvezetési tanácsadó_én vagyok itt_m2 petőfi tv

Én vagyok itt

M2 Petőfi TV

Cseh Tamás - DiabNavigátor, cukorbeteg életvezetési tanácsadó az RTL Klub tévé Reggeli című műsorában

Reggeli

RTL Klub

Cseh Tamás - DiabNavigátor, cukorbeteg életvezetési tanácsadó a FEM3 tévé FEM3 Café című műsorában

FEM3 Café

FEM3

Cseh Tamás - DiabNavigátor, cukorbeteg életvezetési tanácsadó a FEM3 tévé FEM3 Café című műsorában

FEM3 Café

FEM3

Cseh Tamás - DiabNavigátor, cukorbeteg életvezetési tanácsadó a Házipatika Beteg hangja című műsorában

Beteg hangja

Házipatika

Cseh Tamás, DiabNavigátor, cukorbeteg életvezetési tanácsadó a TV2 tévé Több mint testőr című műsorában

Több mint testőr

TV2

Cseh Tamás DiabNavigátor, cukorbeteg életvezetési tanácsadó az RTL Klub tévé Reggeli című műsorában

RTL Klub

Reggeli

Cseh Tamás DiabNavigátor, cukorbeteg életvezetési tanácsadó az RTL Klub tévé Reggeli című műsorában

Reggeli

RTL Klub