Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

Mikor fogyasztok én gyors felszívódású szénhidrátot 1-es típusú cukorbetegként?

Mikor és hogyan fogyaszok én 1-es típusú cukorbetegként gyors felszívódású szénhidrátot?

A legfontosabb szabály a cukorbetegség és inzulinrezisztencia kezelésében, hogy lassú felszívódású szénhidrátokat kell fogyasztani, és a gyors felszívódású szénhidrát tilos. Ami alapvetően így is van, de bizonyos esetekben, célzottan és okkal be lehet iktatni gyors felszívódású szénhidrátokat az étrendbe.
A 3 részes sorozat első és második részében beszéltem arról, hogy ki és mikor fogyaszthat gyors felszívódású szénhidrátot. Ebben a részben arról beszélek majd, hogy én mikor, hogyan és milyen gyors felszívódású szénhidrátot fogyasztok.

Gyors felszívódású szénhidrát reggelire

Én 1-es típusú cukorbetegként alapvetően tartom magamat ahhoz a szabályhoz, hogy az étrendemet lassú felszívódású szénhidrátokból állítom össze. Összesen két alkalommal szoktam gyors felszívódású szénhidrátot enni: reggelire és edzés után.

A reggeliben rendszeresen van gyümölcs: banánt, almát és narancsot szoktam fogyasztani szénhidrátként, a fehérjét és zsírt tojásból, cottage cheese-ből és földimogyoróból oldom meg, amihez sok zöldséget is eszem. Ezt hívom a bajnokok reggelijének, és készítettem is már róla videót: Bajnokok Reggelije, illetve Bajnokok Reggelije 2.0!

Nálam ezek a gyümölcsök már beváltak a többi élelmiszerrel együtt fogyasztva, így sosem dobják meg a vércukorszintemet: normális mennyiségű inzulin beadásával reggeli után 2 órával rendben van a vércukorszintem, és úgy is marad a következő étkezésig.

Gyors felszívódású szénhidrát edzés után

A másik tipikus időpont és alkalom, amikor gyors felszívódású szénhidrátot fogyasztok, az az edzést követő étkezés. Ilyenkor ugyanúgy megszoktam enni a normális vacsora adagomat, amiben lassú felszívódású szénhidrát van, de előtte tolok egy kis gyors felszívódású szénhidrátot és van amikor fehérje turmixot is, hogy kapjak egy kis plusz szénhidrátot és fehérjét edzés után. A gyors felszívódású szénhidrát ilyenkor ez a Racer csoki szokott lenni az Aldiból, amiből megeszek egy szeletet, amiben van 26 gramm szénhidrát, aminek természetesen a nagy része ócska cukor.

Szerencsére, mivel ilyenkor az inzulinérzékenységem sokkal jobb, a sejtjeim energiára éhesek ezt csak plusz 1-2 egység inzulinnal szoktam kompenzálni a szokásos 5 egységen felül, ami lényegesen kevesebb, mintha egyébként nem edzés után, ugyanennyi és ugyanilyen szénhidrátot megennék. Ez a plusz gyors szénhidrát és fehérje ad nekem egy kis többlet energiát és fehérjét, ami az edzés után nem árt, és szerencsére a vércukorszintemet sem bolygatja meg, ez a rutin nálam már bevált.

Csalások és bűnözések

Van persze olyan is, hogy az ember egy ünnep, nyaralás, hétvége során kicsit lazítani akar. Ilyenkor néha bűnbe esik, és becsúszik egy kis gyors felszívódású szénhidrát sütike, csokika meg lángos formájában, de szerencsére én 1-es típusú cukorbetegséggel és az évek alatt kialakult rutinnal ezeket a kis kilengéseket jól le tudom kezelni inzulinnal, nem okoznak hosszabb távú galibát a vércukorszintjeimben.

Ugyanakkor ezeket a kilengéseket kizárólag olyan 1-es típusú cukorbetegeknek tudom “ajánlani”, akiknek stabil szénhidrát-anyagcseréjuk alakult ki az évek során, ismerik a szervezetüket és a reakciókat, tudják, hogy mennyi gyors felszívódású szénhidrátot ehetnek, és az elfogyasztott szénhidrátot pontosan mennyi inzulinnal tudják kezelni.

Te szoktál-e gyors felszívódású szénhidrátot fogyasztani? Ha igen, mikor, mennyit és miért? Írd meg kommentben!

Kövess

Szólj hozzá!