Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

Szénhidrát – egészséges táplálkozás nem csak cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek

Sokan bajban vannak, mert nem tudják pontosan, hogy mire kell odafigyelniük, ha egészségesen szeretnének étkezni, mit ehetnek és mit nem, úgyhogy most tiszta vizet öntünk a pohárba. A tanácsok nem csak cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén hasznosak, mert igazából a cukorbeteg és inzulinrezisztens étrend egy olyan általános egészséges étrend, amit minden embernek követnie kellene. Most a szénhidrát lesz a téma, de olvasd el a fehérjéről, a zsírról és a nassolásról szóló blogbejegyzést is!


Alapvetően három tápanyagcsoport az, amire leginkább figyelned kell, a fehérje, a zsír és a szénhidrát mennyiségére, arányára és minőségére. Ebben a blogposztban a szénhidrátokról fogok beszélni, de olvasd el a fehérjékről szóló részt is!

A szénhidrát kulcsfontosságú a szervezetünk számára, alapvetően ez az elsődleges, legkönnyebben használható energiaforrásunk. Bizonyos mennyiségben képesek is vagyunk raktározni belőle az izmokban és a májban, hogyha szükségünk lenne rá.

Mennyiség

Mennyiség az első fontos dolog, ha cukorbeteg vagy inzulinrezisztens vagy: egy étkezés alkalmával 40-60 gramm szénhidrátnál többet semmiképpen ne egyél meg. Ha nincsen gond a szénhidrát-anyagcseréddel, akkor fogyaszthatsz több szénhidrátot, de a napi összkalória bevitelre mindenképpen oda kell figyelned.

Minőség

Fontos a szénhidrát minősége is: lassan felszívódó szénhidrátforrásokat kell fogyasztanod, amik lassan és egyenletesen, nem hirtelen emelik meg a vércukorszintet.

Extrudált, puffasztott étel, keksz

Azaz nem ehetsz extrudált és puffasztott szarokat, tehát az Abonettet és a puffasztott rizst felejtsd el.

Nem ehetsz kekszeket, akkor sem ha teljes kiőrlésű, vagy hozzáadott cukortól mentes, tehát a Gullónt is felejtsd el.

Pékáru, kenyér, tészta

Nem ehetsz pékárut, kenyeret és tésztát, akkor sem ha teljes kiőrlésű, mert szinte ugyanolyan gyorsan szívódik fel, mint bármilyen fehér lisztes élelmiszer. A teljes kiőrlésű pékáru lassú felszívódása inkább egy mítosz, mint valóság. De itt van egy kiskapu, mert tudom, hogy imádjátok a tésztát és a pékárut (ahogy én is 🙂 ): ha ilyenre vágysz, arra törekedj, hogy csökkentett szénhidráttartalmú legyen, ÉS mellette teljes kiőrlésű. A szénhidráttartalom redukálásával csökkenteni fogod a glikémiás terhelést, illetve ha eszel hozzá zsírban és fehérjében gazdag dolgokat, akkor a felszívódását tudod valamelyest lassítani.

Fehér rizs, krumpli

Fehér rizs, krumpli és kukorica (popcorn) tilos. Helyette van rengeteg csodálatos gabona és hüvelyes, amit meg tudtok enni köretnek, úgy, mint árpa, barnarizs, zabpehely, hajdina, bulgur, köles, lencse, vöröslencse, csicseriborsó, sárgaborsó, zöldborsó. Ezek nem csak lassan szívódnak föl, de tele vannak értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és a hüvelyesek fehérjével is.

Édesburgonya

Az édesburgonyát meg kell még említenem, ez picivel lassabban szívódik fel, mint a rendes krumpli, lehet vele próbálkozni.

Rántott dolgok

A rántott dolgokat felejtsd el a magas zsírtartalom és a panír miatti szénhidráttartalom miatt.

Süti, torta

Minden olyan cukrásztermék tilos ami sok szénhidrátot, és gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Tehát, amiben liszt, teljes kiőrlésű liszt, cukor, szőlőcukor, méz, xilit azaz nyírfacukor, kókuszvirágcukor, maltodextrin, vagy fruktóz található. Ez utóbbi alacsony szénhidráttartalmú, de marha káros tud lenni. Ha biztosra akarsz menni akkor a paleo sütemények irányában nézelődhetsz, mert azokat a paleóban tiltott gabona miatt alacsonyabb szénhidráttartalmú maglisztekből készítik, de sokszor magas szénhidráttartalmú édesítőszerekkel ízesítik (méz, xilit), szóval ez nehéz ügy.

Édesítőszerek

Jön a kérdés, hogy mivel édesíts: kalóriamentes édesítőszerrel. Én a steviát, az eritritolt vagy ezek valamilyen arányú keverékét ajánlom, folyékony, por és tabletta formában is találtok mindenfélét.

Gyümölcs

Mi a helyzet a gyümölccsel? Mivel a bennük lévő magas szénhidráttartalom gyorsan szívódik fel, így én inzulinrezisztencia vagy gyógyszerrel kezelt 2-es típusú cukorbetegség esetén egyáltalán nem javaslom a fogyasztását, vagy maximum úgy, hogy egy magas fehérje és zsírtartalmú étkezés végén fogyasztasz belőlük kis mennyiséget, hogy lassítsd a szénhidrát felszívódását. Inzulinnal kezelt 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegség esetén viszont inkább az étkezés elején javaslom megenni, amit magas fehérje és szénhidráttartalmú ételek követhetnek, hogy a gyors bólus inzulin hatásgörbéje és a gyümölcsből származó gyorsan felszívódó szénhidrát felszívódási görbéje fedje egymást, és így ne fuss bele alacsony vagy magas vércukorszint problémákba étkezés után.

És most ti jöttök! Jöjjenek kérdések, tippek-trükkök, beszéljük ki a témát!

Olvasd el a fehérjéről, a zsírról és a nassolásról szóló blogbejegyzést is!

Iratkozz fel a blogra, kommentelj, illetve kövess Instagramon, Facebookon és YouTube-on is!

Kövess

“Szénhidrát – egészséges táplálkozás nem csak cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!