Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

Puding – egyszerű desszert cukorbetegeknek

A puding mindannyiunk gyerekkorának valószínűleg az egyik legkedvesebb emléke, ami egyébként kiváló desszert lehet cukorbetegség és esetleg inzulinrezisztencia esetén is.

A puding egy rendkívül egyszerűen, gyorsan, és olcsón elkészíthető desszert, ami cukorbetegség esetén bátran fogyasztható, de inzulinrezisztensek is próbálkozhatnak vele.

Puding – egyszerű desszert cukorbetegeknek
Puding – egyszerű desszert cukorbetegeknek

Miért jó a puding cukorbetegség esetén?

Mivel a puding zömében tejből áll, ami nem tartalmaz számottevő mennyiségű szénhidrátot, ezért jó desszert lehet cukorbetegség esetén. A tej képes egyébként bizonyos esetekben magasabb inzulinválasz kiváltására, ezért 2-es típusú cukorbetegség esetén óvatosabban érdemes vele kísérletezni, de 1-es típusú cukorbetegek bátran fogyaszthatják. A pudingpor ugyan tartalmaz valamennyi keményítőt (ami szénhidrát), de a tej fehérje és zsírtartalma lassít a felszívódásán annyit, hogy ez ne okozzon galibát. A kulcs pedig abban van, hogy milyen édesítőszereket használunk.

Édesítőszerek: eritritol, stevia, eritritol-stevia por

Talán mondanom sem kell, hogy cukor helyett kalóriamentes édesítőszereket kell használnunk, hogy a puding cukorbeteg-barát legyen. Az eritritolnak önmagában van egyfajta hűs mellékíze, és viszonylag nagy mennyiség szükséges belőle a megfelelő édesség eléréséhez (ha édesszájú vagy), így érdemes stevia édesítőszerrel összekeverni. A stevia édesítőereje erősebb a cukorénál, de ennek is van egy jellegzetes stevia íze. Ezért lehet optimális az, ha a stevia és az eritrit vegyesen van használva, mert így a cukoréhoz nagyon hasonló édes ízt tudunk elérni, és mind az eritrit, mind a stevia mellékízét csökkenteni tudjuk. A DiabNavigátor webshopban sokféle stevia és eritritol édesítőszer közül tudtok válogatni.

Hogyha nem szeretitek a steviát vagy emésztési gondokat okoznak a cukoralkoholok, azaz az eritritol, akkor próbálkozhattok „mesterséges” édesítőszerekkel, amik jellemzően aszpartám és aceszulfám-K keverékéből állnak.

Jó a puding inzulinrezisztencia esetén?

Ez nem egy egyszerűen megválaszolható kérdés. Az inzulinrezisztens tanácsadás vagy inzulinrezisztens étrendtervezés során általában azt szoktam mondani, hogy a tejtermékeket kerüljék, mert bizonyos esetekben okozhat nagy inzulinválaszt, de ez mindenkinél egyedi. Óvatosan, kísérletezve lehet próbálkozni a tejjel és tejtermékekkel inzulinrezisztencia esetén is, és aki jól tolerálja őket, kis mennyiségben fogyaszthatja a tejet, a tejtermékeket, így a pudingot is.

Hozzávalók

Elkészítése

A tejből nagyjából 1-2 dl-t beleöntünk egy keverőtálba, beleszórjuk a pudingport, és ízlés szerint adagolunk hozzá édesítőszert, majd elkeverjük. A tej maradék részét lassú tűzön kevergetve felforraljuk, hogy ne égjen le az alja, és amikor habosodik, belekeverjük a kikevert pudingmasszát a másik keverőtálból, és pár percig főzzük kevergetve, amíg be nem sűrűsödik. Ezt követően lehet is kiönteni tálakba, bögrékbe, hagyjuk meghűlni, és utána tároljuk hűtőben. Én imádom melegen is, de sokaknak úgy megfekszi a gyomrát, alapvetően hidegen fogyasztandó.

Ti szeretitek a pudingot, melyik a kedvenc ízetek? Szoktatok pudingot készíteni?

Iratkozz fel a blogra, kommentelj, illetve kövess Instagramon, Facebookon és YouTube-on is!

Kövess

Szólj hozzá!