Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

2-es típusú cukorbetegség kialakulása, kezelése

Hogyan alakul ki az 2-es típusú cukorbetegség? Mi a különbség az inzulinrezisztenciához képest? Mik a tünetei?

A 2-es típusú cukorbetegség a diabétesz leggyakoribb formája, a cukorbetegek 90%-a ebbe a típusba tartozik. Leggyakrabban 40 éves kor felett kezdődik a helytelen életmód, rossz étkezés, mozgáshiány miatt, de napjainkban növekszik a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő fiatalok száma is, így gyermek, vagy serdülőkorban is előfordulhat, elsősorban jelentős súlytöbblettel rendelkezőknél.

A 2-es típusú cukorbetegség egy komplex szénhidrát-anyagcsere zavar, ahol különböző okok miatt kialakuló inzulinrezisztencia következtében az inzulin gyenge hatásfokkal tud hasznosulni. Nagyon fontos tudni, hogy lényegében az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség ugyanaz a szénhidrát-anyagcsere zavar, csak a beteg máshol tart a betegség fejlődésében, aminek az inzulinrezisztencia az eleje, és a 2-es típusú cukorbetegség a végállomása. Nézzük meg azokat a fázisokat, amin végigmegy a beteg!

Glükóz intolerancia (IGT)

Az első fázis az IGT (impaired glucose tolerance), azaz glükóz intolerancia, amikor az éhgyomri vércukorszintek még rendben vannak, de szénhidrát fogyasztásakor tapasztalható egy nagyobb mértékű és tartósabb vércukorszint emelkedés, ami idővel helyreáll. Az IGT okozója az inzulinrezisztencia, azaz a szervezet gyenge hatásfokkal képes felhasználni az inzulint, egységnyi mennyiségű cukor sejtekbe juttatásához több inzulinra van szüksége, mint egy egészséges szénhidrát-anyagcseréjű embernek. Emiatt a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjei sokkal nagyobb terhelésnek vannak kitéve már a betegség elejétől kezdve, ami később csak fokozódik.

Inzulinrezisztencia

A következő lépcső a hivatalos inzulinrezisztencia állapota, amikor már az éhgyomri vércukorszint is emelkedett, belecsúszik a 6-7 mmol/l-es tartományba, szénhidrát fogyasztásakor pedig jellemzőek a 7-8 mmol/l körül vércukorszintek akár órákon keresztül is. Ilyenkor a szervezet már folyamatosan küzd a cukor hasznosításával, a hasnyálmirigy a túltermelés ellenére sem képes elegendő mennyiségű inzulint előállítani ahhoz, hogy a vércukorszint az egészséges 5 mmol/l-es tartományban maradjon.

2-es típusú cukorbetegség

Amennyiben az előző fázis kezeletlen marad, előbb utóbb a hasnyálmirigy felmondja a szolgálatot a túlterhelés miatt, és az inzulintermelés annyira visszaesik, hogy már sem diétával, sem sporttal, de még gyógyszerrel sem feltétlenül lehet kordában tartani a vércukorszinteket, ilyenkor már inzulinterápia alkalmazása szükséges. Ekkortól már teljesen biztos, hogy az ember belépett a 2-es típusú cukorbetegség kapuján, amit már nem lehet visszafordítani, csak kordában tartani.

Az IGT, IR és 2-es típusú cukorbetegség kezelése

A 2-es típusú cukorbetegséget az IGT és inzulinrezisztencia fázisban, tehát amikor a hasnyálmirigy még nem károsodott, sikerrel lehet kezelni, kordában tartani életmódváltással, ami egészséges étkezést, sok mozgást, sportot, és egészséges testsúly-tartomány megtartását jelenti. Ha az inzulinrezisztencia előrehaladott állapotban van, gyógyszeres kezelés is szükséges lehet, amire leggyakrabban metformint használnak. Ha a beteg sikeres az életmódváltással, akkor akár tünetmentessé is válhat, tehát a vércukor értékei egészségesek lehetnek.

Ha az inzulinrezisztencia annyira előrehaladott, hogy a hasnyálmirigy károsodik, az inzulintermelés lecsökken, akkor már csak az inzulinterápiás kezelés segíthet esetenként gyógyszerrel kombinálva, és természetesen továbbra is kulcskérdés a helyes életmód, azaz az egészséges étkezés, testmozgás, és egészséges testsúly megtartása.

A 2-es típusú cukorbetegség tünetei

A 2-es típusú cukorbetegség egy lassan, fokozatosan fejlődő betegség, aminek az elején nincsenek különösebb tünetek, de később a következő tünetek fordulhatnak elő: fáradtság érzés, bőrviszketés, zsibbadó vagy bizsergő érzés a végtagokban, gyakori fertőzések, szájszárazság, szomjúság érzés, gyakori vizelés, homályos látás, lassan gyógyuló sebek, jó étvágy melletti súlycsökkenés, szexuális problémák.

A 2-es típusú cukorbetegség okai

A 2-es típusú cukorbetegség és inzulinrezisztencia kialakulásának okai nem pontosan feltérképezettek, de az biztos, hogy szükséges hozzá genetikai hajlam, és helytelen életmód esetén elkezdhet kialakulni a betegség és megjelennek az első tünetek.

Neked hogyan derült ki az inzulinrezisztenciád vagy a 2-es típusú cukorbetegséged? Mennyire volt nehéz életmódot váltani és hogy megy most? Írd le kommentben!

Kövess

“2-es típusú cukorbetegség kialakulása, kezelése” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Hasznos információ a 2-es típusú cukorbetegségről. Nálam először tünetek nélkül fejlődött a betegség. Csak amikor szájszárazság, gyakori vizelés és fogyás jelentkezett, fordultam orvoshoz, és cukorbetegséget diagnosztizáltak nálam. Már 2,5 éve van meg a betegségem. Eleinte nehéz volt hozzászokni és elfogadni, hogy beteg vagyok. Később a kezelésnek köszönhetően könnyebbé vált. Jelenleg nagyon sokat segítenek az Inspicure kapszulák. Enyhítik a cukorbetegség tüneteit és védelmet nyújtanak a szövődmények ellen.

    Válasz

Szólj hozzá!