Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

Rizs, krumpli, tészta: a szénhidrátfelszívódás lassítása

Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén alternatív köretek fogyasztása javasolt, de mi van akkor, ha mégis csak krumpli, rizs, vagy tészta az, ami éppen elérhető? Szerencsére nincsen minden teljesen veszve!

A krumplival, a rizzsel és a tésztával, de a kenyérrel is az a probléma, hogy nagyon gyorsan szívódik fel belőlük a szénhidrát, ami hirtelen vércukorszint emelkedést okoz. Ez igaz a teljeskiőrlésű tésztákra vagy pékárukra is, úgyhogy nem tudjuk megmenteni magunkat ilyenekkel. Hiába állítják a brit tudósok meg a női magazinok, hogy ezek lassabban szívódnak fel, saját és más gyakorló cukorbetegek tapasztalatai is azt mutatják, hogy szinte nem érzékelhető a különbség. Egyetlen előnyük a magasabb rost és vitamintartalom, de a felszívódás sebessége sajnos eléggé gyors marad.

Rizs, krumpli, tészta- a szénhidrátfelszívódás lassítása
Rizs, krumpli, tészta – Hogyan lehetséges a szénhidrátfelszívódás lassítása?

Szerencsére sok-sok alternatív köretet fogyaszthatunk, amiből elég nagy a választék, de mit tehetünk akkor, ha mégis rizst, krumplit vagy tésztát kell fogyasztanunk?

Zsírok

Az első módszer, hogy bevetjük a zsírokat. A zsír azért jó, mert lassítja minden tápanyag, így a szénhidrát felszívódását is.

Sokat segít a helyzetünkön, ha pont zsíros ételt készülünk megenni, mondjuk egy jó pörköltet kagylótésztával, de ha kevésbé zsíros az étel, és mondjuk olaszos, akkor lehet, hogy meg tudjuk locsolni egy kis olívaolajjal. Ha se nem zsíros az étel, se nem megy hozzá az olívaolaj, még mindig megszórhatjuk a tányért egy kis napraforgómaggal vagy tökmaggal, mert ezek magas zsírtartalommal rendelkeznek. Egyébként bátran lehet kísérletezni tökmagolajjal is, azzal is egész jó ízkombinációkat ki lehet hozni. Megpróbálhatunk zsíros sajtokat enni az étel mellé, az is képes segíteni.

Fehérjék

A második bevethető makrotápanyag a fehérje, bár a magas fehérjetartalmú ételeket általában az étel szerves részeként fogyasztjuk (hús, hal, tojás), nem pedig holmi kiegészítőként. A fehérjéknek szintén megvan az a tulajdonsága, hogy lassítja a tápanyagok felszívódását.

Nyilván nem fogunk ezért még egy szelet húst odatenni a tányérunkra, hogy a rizs felszívódási sebességét csökkentsük, de jó ha tudjuk, hogy némileg azért képes lassítani a vércukorszint emelkedést.

Savanyúság

Jön egy kevésbé ismert tény: a savas dolgok, mint például a savanyúságok, képesek lassítani a szénhidrátok felszívódását.

Tehát ha az étel mellé mindig eszünk valamilyen savanyú uborkát, ecetes uborkát, savanyúkáposztát, stb., akkor van rá esély, hogy a vércukorszint emelkedésünk lassabb lesz.

Ecet

Mivel az ecet alapvetően egy sav, így a következőt mondhatjuk el: az ecet is képes lassítani a szénhidrátok felszívódási sebességét.

Így pedig, ha olyan ételről van szó, ami elbír egy kis ecetet, nyugodtan locsolhatunk rá egy picit. Vigyázni kell azonban a balzsamecettel, mert az eredeti recept alapján nem adnak hozzá cukrot, de sok ócska balzsamecetet lehet kapni, amihez igen, kiemelten igaz ez a balzsamecet sűrítményekre.

Rostok

A rostok nem csak azért jók, mert segítik az emésztést, hanem rájuk is igaz a tény: a rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását.

Így bármilyen rosttartalmú élelmiszer hozzáadásával csökkenteni tudjuk a hirtelen vércukorszint emelkedést. Legjobb, ha nyers zöldségeket eszünk, például salátákat, de én például imádok elrágni egy szál répát étkezés után. Desszertként akár zellert is rágcsálhatunk, vagy karalábét. Fontos, hogy a zöldségeket minél kevésbé szétfőzve, inkább párolva, vagy nyersen fogyasszuk, mert a főzéssel gyakorlatilag előemésztjük őket, így elveszik az a tulajdonságuk, hogy lassítani képesek a szénhidrátok felszívódását.

Rövid ideig tartó hőkezelés

A főzés egy előeméesztés, minél inkább megfőzünk bármilyen ételt, annál inkább gyorsítjuk a felszívódását. Ha egy ételt csak enyhén főzünk meg, akkor azzal hosszabbítani tudjuk a szénhidrátok felszívódásának idejét.

A húsoknál – kivéve a marha steak, a rosé kacsamell vagy mondjuk egy tatár – ez nem minden esetben opció, de kiválóan működik a fentebb már említett zöldségeknél, de a tésztánál is, mivel az „al dente” tészta lassabban szívódik fel, mint a szétfőzött tészta.

Ti milyen praktikákat szoktatok bevetni a szénhidrátok felszívódási sebességének a csökkentésére? Írjátok meg kommentben!

Iratkozz fel a blogra, kommentelj, illetve kövess Instagramon, Facebookon és YouTube-on is!

Kövess

Szólj hozzá!