Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

30 alacsony glikémiás indexű köret cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek

A cukorbeteg és inzulinreszisztens diéta alapvető eleme a szénhidrátokra való fokozott odafigyelés, ami két dolgot jelent:

  • a szénhidrátok mennyiségének visszaszorítását
  • illetve a szénhidrát minőségének a figyelembevételét

Ez azt jelenti, hogy napi 120-200 gramm szénhidrát elfogyasztásánál nem igazán ajánlott följebb menni (a konkrét mennyiség persz egyénenként változó), illetve, hogy a cukorbeteg vagy inzulinrezisztens kerüli a gyorsan felszívódó, magas glikémiás indexű szémhidrátokat.

Sajnos a hagyományos magyar konyha alapértelmezett köretei mind gyorsan felszívódó, magas glikémiás indexű szénhidrátok: rizs, főtt krumpli, sült hasábburgonya, krumplipüré, krokett, tészta, zsemlegombóc. Meg hát ott a jó fehér kenyér is, ami nem klasszikus értelemben vett köret, de hát esszük mi mindenhez, úgy mint levesek, főzelékek, töltöttkáposzta, sőt, néha még a dinnyéhez is.

Mit egyen a cukorbeteg vagy inzulinrezisztens?

Tudjuk már, hogy mi az ami tilos, de szerencsére a rizs-krumpli-tészta triumvirátusnál sokkal szélesebb választék áll rendelkezésünkre, ha cukorbeteg vagy inzuinrezisztens barát, alacsony glikémiás indexű és lassan felszívódó szénhidrátokat szeretnénk fogyasztani köretként.

Bulgur - alacsony glikémiás indexű köret cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek
Bulgur – alacsony glikémiás indexű köret cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek

Bulgur zöldségekkel

Én mindig azt tanácsolom, hogy komplettáljátok a fehérjéket a köretek esetében. Ez inkább vegánoknál és vegetáriánusoknál fontos, akik nem vagy kevés állati eredetű fehérjét esznek, és emiatt célszerű úgy kombinálniuk a növényi fehérje forrásokat, hogy a kombinációk egy teljesértékű aminosav profilt adjanak ki, mintha állati fehérjét fogyasztanának, mivel ennek az összetétele a legoptimálisabb az emberi szervezet számára. Akik esznek állati eredetű fehérjéket (hús, tojás, tejtermékek), azok számára a fehérje komplettálás kevésbé fontos köretek esetében, ugyanakkor nagyon izgalmas és finom összetételű köretek készíthetőek úgy, ha összekeverünk kétfélét. Fele-fele arányban keverjétek össze a gabonát a hüvelyessel.

És hogy miből lehet válogatni?

Gabonák

  • Zabpehely
  • Barnarizs
  • Köles
  • Hajdina
  • Bulgur
  • Árpa

Hüvelyesek

  • Csicseriborsó
  • Zöldborsó
  • Sárgaborsó
  • Lencse
  • Vöröslencse

Főzzétek meg külön a gabonát sóval és a hüvelyest sóval, fokhagymával és babrlevéllel, és akkor keverjétek össze, ha készen van. Attól függően, hogy mennyire főzitek szárazra vagy puhára, szárazabb vagy szaftosabb köretet kaptok. Készítsétek úgy, ahogy jobban szeretitek. Bármilyen gabona-hüvelyes kombináció működik, és sokkal izgalmasabbak és finomabba lesznek, ha keverve eszitek őket. Így gyakorlatilag 30 féle lassan felszívódó, alacsony glikémiás indexű, egészséges köretet tudtok enni, ami jóval több, mint amennyit a magyar tradicionális köretek valaha számszerűleg tudtak.

dobozolós ebéd cukorbetegeknek

Hozok egy gyakorlati példát is, a videóban bemutatom az én dobozolós ebédemet, amiben vöröslencse és köles a köret tökmaggal és napraforgómaggal feldoba, és van még benne felkockázott pulyka alsócomb filé sütve, és sósvizes uborka savanyúság.

Mi van a zöldségekkel?

A zöldségek nagyon jó cuccok, tele vannak vitaminnal és rosttal (csakúgy, mint a gabonák), de alacsony a szénhidrát-, zsír- és fehérjetartalmuk, ami egyben előny és hátrány is. Előny, mert különösebb számolgatás nélkül iktathatóak be a diétába, hátrány ugyanakkor, ha föl kell tölteni a makrókat szénhidráttal, fehérjével vagy zsírral, mert akkor csak zöldségekből irdatlan mennyiségre lehet szükségünk a megfelelő tápanyag és kalóriamennyiség fedezésére. Én szeretem az étrend szénhidráttartalmát hüvelyessel és gabonával feltölteni, és azt tanácsolom, hogy minden étkezéshez fogyasszunk nyers zöldségeket, mert az nem növeli meg az étel szénhidrát-, zsír-, vagy fehérje-, és kalóriatartalmát sem, ugyanakkor szükségünk van rájuk, mert nagyon egészségesek.

És mi van a magvakkal?

A magvak teli vannak értékes zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, alacsony a szénhidráttartalmuk, és meglepően sok fehérjét is tudnak tartalmazni. A magas zsírtartalom miatt a fogyasztásuk csak magas kalóriaigényű cukorbetegek vagy inzulinrezisztensek számára ajánlott, és ilyen esetekben egy kis köretbe kevert tökmag, napraforgómag vagy földimogyoró (ami egyébként hüvelyes) remekül tudja megdobni az étel kalóratartalmát a magas zsírtartalomnak köszönhetően.

Ti milyen köreteket szoktatok enni? Írjátok meg kommentben!

Iratkozz fel a blogra, kommentelj, illetve kövess Instagramon, Facebookon és YouTube-on is!

Kövess

“30 alacsony glikémiás indexű köret cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!