Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

A nagy cukormentes fagyi átverés

Azt gondolná az ember, hogy cukormentes fagyit venni könnyű: meg kell venni azt, amire ráírják, hogy cukormentes. Hát, sajnos nagyon nem így van!

Cukorbetegként érdekelt az, hogy milyen dobozos fagyiválaszték van az élelmiszerboltok polcain azok számára, akiknek kerülnie kell a cukrot. Fölvásároltam az elérhető opciókat, megkóstoltam és leteszteltem őket, ebből született eddig két videó a YouTube csatornámon, nézzétek meg, mert tanulságos!

Viszont most arról szeretnék itt értekezni, hogy számos gyártó egyszerűen átveri a vásárlót: olyan fagyikat árulnak cukormentesként, amik nem azok, vagy félrevezetik az embert.

Mert ezekben a fagyikban szacharóz (azaz közönséges asztali cukor) tényleg nincsen, de van bennük más szénhidráttartalmú édesítő, ami pontosan ugyanolyan káros, ha nem rosszabb, mint a kristálycukor. Lássuk, hogy mikbe futottam bele:

Nomilk mangó, málna és csokoládé fagylalt

Nomilk cukormentes csoki fagyi

A Nomilkre különösen dühös vagyok: rá van írva, hogy cukormentes, közben meg nem. Gyümölcsből és zöldségből kivont édesítő szirupot használnak az édesítésre, ami nagy valószínűséggel legmagasabb arányban fruktózt (gyümölcscukor), kisebb arányban glükózt (szőlőcukor) és szacharóz (közönséges cukor) tartalmazhat.

Mivel nagy eséllyel van a fagyiban szacharóz, így nem igaz, hogy a termék cukormentes. A szacharóz egyébként egy fruktóz és egy glükózmolekula összekapcsolódásából áll.

A fruktóznak (gyümölcscukor) sajnos van egy olyan hátrányos tulajdonsága, hogy képes zsírmájat okozni, nagyobb mennyiségben fogyasztva pedig puffadást, szénhidráttartalma pedig megegyezik a cukoréval, azaz 100 grammjában van 100 g szénhidrát. Egyetlen előnye van a fruktóznak, hogy lassan bomlik le, alacsony a glikémiás indexe, ezért nem olyan hirtelen emeli a vércukorszintet, de összességében a korábban említett hátrányok miatt kifejezetten nem egészséges a fogyasztása.

A glükóz (szőlőcukor) 100 grammjában szintén 100 gramm szénhidrát van, villámgyorsan fölszippantja a szervezetünk, és hirtelen vércukorszint emelkedést okoz.

Szóval a Nomilk fagyik szénhidráttartalma a felhasznált édesítő szirup miatt igen magas (14-20 g 100 g fagyiban), lehet, hogy egy nagyon picivel lassabban szívódik fel az összes szénhidrát a fruktóztartalom miatt, de összességében egyáltalán nem egészségesebb ez a fagyi, mintha egyszerűen csak közönséges cukrot tettek volna bele.

Gelatiamo Zero eper és csokoládé fagylalt

gelatiamo zero cukormentes epres fagyi
Gelatiamo Zero cukormentes epres fagyi

Ez a fagyi is büszkén hirdeti magáról, hogy nincs benne szacharóz, ami egyébként igaz is, tehát a gyártó nem hazudik, van benne viszont fruktóz (gyümölcscukor), maltodextrin és stevia helyette.

A steviával semmi probléma, az egy nagyon jó és biztonságos édesítőszer nulla szénhidráttartalommal és mellékhatásoktól mentesen, szóval ez jó pont.

Van benne viszont fruktóz, amiről már feljebb írtam, hogy miért káros a fogyasztása, illetve ott a maltodextrin, ami egy olyan poliszacharid, azaz összetett szénhidrát, amiben változó hosszúságban kapcsolódnak össze a glükóz (szőlőcukor) molekulák. Ergo semmivel nem jobb, mint a sima szőlőcukor.

A Gelatiamo Zero eper és csokoládé fagylalt csomagolása tehát tényleg nem hazudik, nincsen benne szacharóz, de igazából semmivel nem jobbak azok az édesítőszerek, amiket a cukor helyettesítésére használnak benne (a steviát leszámítva).

Mi a tanulság?

Mindig alaposan nézzétek meg, hogy az élelmiszereknek mennyi a szénhidráttartalmuk, azon belül a cukortartalmuk, mert azt is föl szokták tüntetni. Illetve nézzétek meg, hogy milyen édesítőszereket használtak fel az elkészítésükhöz.

Az eritritet és a steviát bátran ehetitek, mert ezeknek nincsen szénhidrát és kalóriatartalmuk, sem ismert mellékhatásuk. A xilittel bánjatok óvatosan, ennek a szénhidráttartalma nagyjából fele a cukorénak. A maltit és szorbitol csak kis mennyiségben fogyasztható, nagyobb mennyiségben irritálhatják a beleket, puffadást okozhatnak, de azért vélhetően egy kis fagyiban nincsen belőlük annyi, hogy problémát okozzanak, kivéve, ha kifejezetten érzékeny vagy rájuk. A fruktózt és maltodextrint pedig mindenféleképpen kerüljétek.

Ti vásárláskor megnézitek az élelmiszerek összetételét, cukor- vagy édesítőtartalmát? Írjátok meg kommentben!

Iratkozz fel a blogra, kommentelj, illetve kövess Instagramon, Facebookon és YouTube-on is!

Kövess

Szólj hozzá!