Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

1-es típusú cukorbetegség kialakulása, kezelése

Hogyan alakul ki az 1-es típusú cukorbetegség? Mik a tünetei?

Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, amely során az immunrendszer a hasnyálmirigyben található inzulintermelő béta-sejteket támadja és semmisíti meg. Ennek következményeként a hasnyálmirigy egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis mértékben képes inzulint termelni. Inzulin hiányában a szervezet nem tudja hasznosítani a számára létfontosságú, energiát adó szőlőcukrot, ezért a sejtek éheznek, az anyagcsere felborul, a vércukorszint vészesen megemelkedik, ketontestek és cukor jelenik meg a vizeletben, és a vér vegyhatása savas irányba tolódik el, mely folyamat életveszélyes is lehet, ezt hívjuk ketoacidózisnak.

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei

1-es típusú cukorbetegségnek nagyon jellemző tünetei vannak, úgy mint a hirtelen fogyás, szomjúságérzet, gyakori vizelés, éhség, gyengeség, fáradtság, homályos látás.A diagnózist akkor lehet minden kétséget kizáróan felállítani, ha az orvos laborvizsgálattal, vénás vérből 11,1 mmol/l feletti vércukorszintet mér, illetve hasznos lehet a C-peptid szintjének vizsgálata is, ami a szervezet saját inzulintermelésének mértékét mutatja meg.

Az 1-es típusú cukorbetegség kezelése

Az 1-es típusú cukorbetegeknek kívülről kell bevinni az inzulint, ami napi többszöri inzulin injekciót vagy inzulinpumpás terápiát jelent, esetükben nem alkalmazható gyógyszeres kezelés.
Nem tudni pontosan, hogy mi okozza az 1-es típusú cukorbetegséget, de az feltételezhető, hogy különböző örökletes és környezeti tényezők együttesen szerepet játszanak a kialakulásában.

Genetikai okok

Nézzük a genetikai okokat! Cukorbetegek családjait vizsgálva azt látszik, hogy örökölhető a betegség, az esetek 20%-ában a közeli rokonok között már előfordult a cukorbetegség. Azonban az 1-es típusú diabétesz megjelenése egyáltalán nem garantált annak ellenére, hogy valakiben kimutathatóak az 1-es típusú cukorbetegségre jellemző antigének. Ahhoz, hogy a kórkép kialakuljon az erre hajlamos embereknél, különböző környezeti tényezők szükségesek, amik kiváltják a betegséget.

Környezeti tényezők

Ilyen környezeti tényező lehet a cukorbetegség kialakulásában néhány viszonylag gyakran előforduló vírus, mint a rubeola, mumpsz, citomegalovírus (CMV), coxsackie- vagy az Echo-vírusok. E vírusok antigénjei hasonlítanak a ß-sejtek antigénjeihez, ezért a tudósok úgy gondolják, hogy a szervezet által a vírusok ellen termelt anyagok a hasnyálmirigy szigetsejtjeit is károsítják.

Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása

1-es típusú cukorbetegség leggyakrabban gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban alakul ki, de alapvetően kialakulása nem életkorhoz kötött. A betegek száma pedig az elmúlt harminc évben megháromszorozódott, Magyarországon minden hatszázadik 15 évnél fiatalabb gyermek érintett, így az 1-es típusú diabétesz napjainkban az egyik leggyakoribb krónikus gyermekbetegséggé vált.
Mivel az 1-es típusú cukorbetegségben gyorsan és végleg elpusztulnak az inzulintermelő sejtek, a betegség gyorsan kialakul és csak inzulinnal kezelhető.

Az 1-es típusú cukorbetegség kezelése

Az 1-es típusú cukorbetegség a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, de a betegség korai felismerésével, korszerű inzulin terápiával, egyénre szabott szénhidrát bevitellel és rendszeres testmozgással teljes életet élhet a páciens.

Az 1-es típusú cukorbetegség kezelésének elengedhetetlen eleme a rendszeres diabetológiai kontroll, laborvizsgálatok, és időszakos szűrővizsgálatok, amik a szövődmények kiszűrését segítik. Minden esetben inzulinterápia alkalmazása szükséges inzulin pennel, vagy pedig inzulinpumpával, valamint rendszeres vércukorszint mérés étkezése előtt és után 1,5-2 órával. A rendszeres ujjbegyes vércukorszint mérést szuperül ki lehet váltani CGM-mel, azaz folyamatos vércukorszint monitorozó eszközökkel, mint a Medtronic és Dexcom rendszerei vagy a Freestyle Libre szenzor.
Ezen kívül szükséges egy csökkentett szénhidráttartalmú, a szénhidrát minőségét tekintve főleg lassú felszívódású szénhidrátokból álló, egészséges diéta bevezetése.

Az 1-es típusú cukorbetegnek meg kell tanulnia felismerni a hipoglikémiát, aminek jellemző tünete a gyengeség, szédülés, hideg veríték, zavart, csapongó gondolatok, zsibbadó nyelv vagy végtagok. A “hipózás”, vagyis a túl alacsony vércukorszint kezelése gyorsan felszívódó szénhidrátokkal, azaz szőlőcukorral, cukros üdítőkkel vagy gyümölcslevek fogyasztásával történik, így tudjuk a vércukorszintet a leggyorsabban visszaállítani a normális értékre.

Nagyon fontos, hogy nem szabad, hogy a segítségkérés kényelmetlen érzéseket keltsen az 1-es típusú cukorbetegekben vagy a segítőikben. Beszéljünk nyíltan és őszintén betegségünkről a környezetünkben élő emberekkel és kezelőorvosainkkal, mert így leszünk a legnagyobb biztonságban.

Ti mikor lettetek cukorbetegek? Mi a ti történetetek? Mennyire volt nehéz az elején, és most mennyire tudtok teljes életet élni? Írjátok le kommentben!

Kövess

Szólj hozzá!