Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

Strandkaja – melyik a jó cukorbeteg vagy inzulinrezisztens strandétel?

Lángos, palacsinta, hekk? Melyik strandkaját eheted, ha cukorbeteg vagy inzulinrezisztens vagy?

A nyár a pihenésről szól, aminek szerves része a napfény és a strandolás, és ha már a strandra keveredik a cukorbeteg vagy inzulinrezisztens ember, a strandkaja bizony megkerülhetetlenül üldöz minket. Nincsen azzal semmi baj, ha nyáron, a pihenés közepette lazítunk egy picit a diétán, és becsúszik egy-két egészségtelen, szénhidrát-anyagcsere szempontjából nem igazán kedvező strandétel, de menjünk is a mélyére a dolgoknak, és nézzük meg, hogy mik a rossz, kevésbé rossz és a jó választások a strandkaják közül, és beszéljünk a kiskapukról is.

Rossz strandkaja

Palacsinta

A palacsinta, talán nem meglepő módon, teljesen az ördögtől való strandétel cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén, gyakorlatilag liszt az egész, némi tojással és tejjel feldobva, amit jól meg is töltünk mindenféle cukros töltelékkel. Nem sokat javít a helyzeten az sem, ha véletlenül valamilyen cukormentes, diabetikus töltelékkel töltik meg, hiszen jellemzően ezeknek is van azért szénhidráttartalma, de még mindig ott van a palacsinta tészta, ami maga a nagy mennyiségű gyorsan felszívódó szénhidrát. Még ha teljes kiőrlésű lisztből is készül, akkor sem lesz sokkal lassabb a felszívódása. Ha muszáj választani, inkább a túrósból egyetek egyetlen egyet, aminek a töltelékét szigorúan kalóriamentes édesítőszerrel készítették, így legalább a túróban lévő fehérje lassú felszívódása némileg lassítja a palacsinta tészta szénhidráttartalmának gyors felszívódását. De igazából a palacsintát sajnos jobb, ha elfelejtjük.

Gofri

A gofri ugyanolyan rossz strandkaja, mint a palacsinta, nem részletezem: gyorsan felszívódó liszt, cukros töltelékkel, inkább ne egyétek, ha cukorbetegek vagy inzulinrezisztensek vagytok.

Lángos

A lángos gyakorlatilag zsírban sült liszt, így szintén az ördögtől való strandétel. Előnye a palacsintához képest, hogy normál esetben tejföllel, sajttal szervírozzák, és nem édes feltétekkel, bár mostanában látni mindenféle furcsaságot. Ha jót akarunk magunknak, akkor jobb, ha a lángost is kerüljük cukorbetegen vagy inzulinrezisztensen.

Pizza vagy kenyérlángos

A pizza vagy kenyérlángos nagy sláger a strandokon is, ami gyakorlatilag masszív mennyiségű fehér liszt valamilyen minimális feltéttel. Finomnak finom, de a vércukorszinteteket biztosan az egekbe löki, így jobb, ha ezzel sem próbálkozik a cukorbeteg vagy inzulinrezisztens ember.

Hot-dog

A hot-dog szintén a nem ajánlott kategóriába tartozik cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén: a kiflije ugye gyorsan felszívódó szénhidrát, a virsli sosem szokott valami extra minőségű lenni, a bele kerülő ketchup, mustár és majonéz pedig eléggé cukrosak, így ez egy nagyon rossz kombináció, ne egyétek.

Főtt kukorica

A főtt kukorica szintén gyorsan felszívódó szénhidrát, előnye azonban, hogy a kukoricaszemek héja miatt azért viszünk be vele bőven rostot is, ráadásul egy cső kukoricát, ha elrágunk, az talán nem olyan irgalmatlan mennyiségű szénhidrát, mintha bevernénk egy lángost vagy palacsintát. Szóval itt az előzőekhez képest alacsony szénhidrátbevitel és a rosttartalom miatt, talán egy fokkal jobbak az esélyeink a túl magas vércukorszinttel szemben, ha cukorbetegek vagy inzulinrezisztensek vagyunk.

Elfogadható strandétel

Most, hogy elkeserítettem mindenkit, nézzük meg az egy fokkal jobb, de még mindig nem az igazán jó strandkajákat.

Hamburger

Meglepő módon én a hamburgernek tudok adni egy esélyt cukorbetegként, de csak olyankor, ha megfelelően nagy, normális minőségű hús van benne, nem óriási fehér buciba rakják, és nincsen telenyomva ketchuppal, mustárral és majonézzel.

Fagyi

Beszélnünk kell a fagyiról is, mert ennek is lehetnek ritkán jó verziói, ha cukorbeteg vagy inzulinrezisztens az ember. Alapesetben a cukorral készült fagyik, tölcsérben felejtősek. Keressük az olyan fagyikat, amiket kalóriamentes édesítőszerrel (eritrit, stevia) készítenek, és kehelybe kérjük őket, ne tölcsérbe. Sajnos nincsen könnyű dolgunk, ugyanis én is számtalanszor tapasztalom azt, hogy a fagyizókban diétásnak, lightnak, cukormentesnek, diabetikusnak kikiáltott fagyikban is mondjuk rossz, kalóriát tartalmazó édesítőszert használnak, vagy éppen fogalma sincsen a személyzetnek arról, hogy milyen édesítőszer került bele. Így, még ha elmondás alapján jónak is tűnik a fagyi, nagyon gyakran futhatunk lyukra, és kaphatunk olyan fagyit, ami sajnos nem tesz nekünk jót.

Jó strandkaja cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek

Hurka, kolbász

A kolbász és hurka a cukorbeteg és inzulinrezisztens ember barátja tud lenni, a kolbász különösen, mivel abban csak fehérje és zsír van, tehát, ha nem diétázol, és csupán a szénhidrátok kordában tartására van szükséged, a kolbászt bátran eheted. A hurka egy fokkal necesebb strandkaja, mert abba szokott kerülni rizs is, ami már ad neki szénhidráttartalmat, úgyhogy a hurkával óvatosan. Mondanom sem kell gondolom, hogy a fehér kenyér viszont nem a barátunk, de ha egy fél szelet fehér kenyérrel kíséred le a masszívan zsíros és fehérjés hurka-kolbászt, akkor a zsír és fehérje azt a kis mennyiségű gyorsan felszívódó szénhidrátot azért csak belassítja annyira, hogy egy ilyen kihágás beleférjen a nyaradba. Kovászos uborkát meg kötelező enni hozzá, hiszen hidegen marha jól esik a nyári hőségben, és a savassága miatt talán még az is lassít valamit a szénhidrátok felszívódásának sebességén.

Gyros

A másik viszonylag biztonságos strandétel a gyros tud lenni. Mivel a sült hús okés, a zöldség okés, a sült krumpliból meg annyit eszel, amennyire szükséged van, és a zsír meg a fehérje meg a rost be is lassítja valamelyest a krumpliban lévő szénhidrátok felszívódásának segítségét, így a gyrost szerintem bátran választhatod, ha cukorbeteg vagy inzulinrezisztens vagy.

Grillezett hús

A grillezett tarja, flekken, csirkemell zöldséggel, kis sültkrumplival vagy fél szelet kenyérrel szintén okés strandkaja lehet cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén. Gyakorlatilag olyan, mintha gyrost ennél, csak nincsen feldarabolva. A fehérje és a zsír lassítja a szénhidrátok felszívódását, így viszonylag okés választás lehet.

Hekk

A hekk, annak ellenére, hogy van rajta egy pici panír, a fogyasztható strandétel kategóriába esik, ha nem esel túlzásba, és csak egy fél szelet kenyérrel kíséred le. A hekkben gyakorlatilag fehérje van és zsír, ami lassítja a kisérőként mellé evett fehér kenyér szénhidráttartalmának felszívódását. A koviubi szintén ajánlott mellé.

Italok a strandon

Beszéljünk az italokról is, hogy mi az, ami okés, és mi az, ami kerülendő.

Víz

Nyilván a vizet ihatod, és idd is minden mennyiségben, a forróságban fontos a hidratálás.

Üdítő

Amit ne igyál az a cukros, szénhidrátos italok, mint a jégkása, koktél, cukros üdítők gyümölcslevek, ilyesmik, ha cukorbeteg vagy inzulinrezisztens vagy. Kalóriamentes üdítőket fogyaszthatsz nyugodtan.

Sör

A sör határeset, szénhidráttartalma miatt kevésbé ajánlott cukorbeteg vagy inzulinrezisztens embereknek, de ha egy-két sört megiszol, abból azért nagy baj nem lehet.

Fröccs

Amit viszont cukorbetegként vagy inzulinrezisztensként ihatsz, mint mindig, azok a száraz alkoholos italok, és a strand repertoárból ez mondjuk a fröccs, száraz borból ugye. Ha sok vízzel és kevés borral iszod, még hidratál is. Vigyázni kell azonban a száraz alkoholokkal is, mivel alapvetően ezek lefelé viszik a vércukorszintet, és ha sokat iszol belőlük, a tűző napon nemcsak berúgsz, de be is hipózhatsz, úgyhogy ésszel fogyasszatok alkoholt.

Alapszabályok

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ezek a kis csalások a strandon akkor férnek bele, ha egyébként a diétátokat betartjátok, és így ezek a kis kilengések nem fognak óriási problémát okozni összességében a cukorbetegségetek vagy inzulinrezisztenciátok kezelésében.

Strandon mindig mérjetek vércukorszintet étkezés előtt és utána 1,5-2 órával. Ha inzulinnnal kezelt cukorbetegek vagytok, akkor ha étkezés után magas a vércukorszintetek, korrigáljatok rá inzulinnal, hogy billentsétek vissza a vércukorszinteteket a normál tartományba. Ha inzulinrezisztensek vagy gyógyszerrel kezelt 2-es típusú cukorbetegek vagytok, akkor sokkal óvatosabban bűnözzetek, mivel nálatok nincsen meg az a luxus, hogy inzulinnal gyorsan vissza tudjátok korrigálni a vércukorszinteteket.

Kiskapuk

Nagyon fontos általános szabály, hogy ha el is csábulsz valamilyen gyorsan felszívódó szénhidrátra, mindig keveset egyél belőle, és ha lehet, akkor lassítsd zsírokkal és fehérjével, ne tisztán szénhidrátot egyél.

Ha 1-es típusú cukorbeteg vagy és ultragyors analóg inzulint használsz, akkor inkább az étkezés elején edd a szénhidrátosabb dolgokat, amiket aztán lefojthatsz zsírosabb, fehérjésebb dolgokkal. Így a gyors felszívódású szénhidrát nagyjából fel is tud szívódni, nem fogja annyira belassítani a zsír és a fehérje, hogy a gyorshatású inzulinod előbb hasson, és behipózz.

Ha IR-es vagy gyógyszerrel kezelt 2-es típusú cukorbeteg vagy, akkor jobb fordítva csinálni: az étkezés végén edd a szénhidrátos ételt a fehérjében és zsírban gazdag után, hogy minél jobban lassuljon a szénhidrát felszívódása.

Kovászos és savanyú uborkát, csalamádét pedig egyél nyugodtan, persze csak ha nem cukros, mert az is tudja lassítani a szénhidrátok felszívódásának a sebességét.

Én mit szoktam enni?

Az én kedvenc strandkaja kombóm a kolbász lángossal. 1-es típusú cukorbetegként nálam ez már bevált, és csak azért eszem ezt évente néhány alkalommal, mert tudom, hogy működik.

Ti mit szoktatok enni és inni a strandon? Mennyire bűnöztök be ilyenkor?

Iratkozz fel a blogra, kommentelj, illetve kövess Instagramon, Facebookon és YouTube-on is!

Kövess

Szólj hozzá!