Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

Magas vércukorszint csökkentése

Magas a vércukorszinted és nem tudod, hogyan tudnád csökkenteni? Melyek a leghatékonyabb módszerek a magas vércukorszint csökkentése érdekében rövid és hosszú távon?

Cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén a legnagyobb harcokat a magas vércukorszint csökkentése érdekében vívjuk.

Magas vércukorszint csökkentése
Magas vércukorszint csökkentése

Miért fontos a magas vércukorszint csökkentése?

A magas vércukorszint azért sunyi dolog, mert alapvetően az ember nincsen tőle különösebben rosszul. Maximum annyit lehet érezni hogy picit zaklatottabb a test, jobban pörgünk, de ezek nagyon enyhe mértékű tünetek, általában észre sem vesszük őket. Éppen emiatt hajlamosak vagyunk nem foglalkozni vele vagy éppen észre sem venni.

Hosszú távon azonban a magas vércukorszint rendkívül káros, gyakorlatilag ez okozza a cukorbetegség szövődményeit. A magas vércukorszint károsítja az érfalakat, és ezt a romboló hatását először a vékony hajszálereken fejti ki, mint amilyenek példul a szemgolyóban, a vesében vagy a végtagokban találhatóak, és ilyenkor alakul ki a retinopátia, a veseelégtelenség vagy később mondjuk a lábujjak keringésének az elhalása. Pontosan emiatt kell nagyon odafigyelni a magas vércukorértékekre, és mindent meg kell tennünk a magas vércukor csökkentése érdekében.

Cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén gyakran megesik, hogy felmegy a vércukorszint, ilyenkor a magas vércukorszint azonnali csökkentése a legfontosabb teendőnk. Nagyon különböző eszköztárunk van azonban a magas vércukorszint azonnali csökkentése érdekében inzulinrezisztencia, tablettával kezelt cukorbetegség vagy inzulinnal kezelt cukorbetegség esetén. Nézzük ezeket sorban!

Vércukorszint csökkentése inzulinrezisztencia vagy gyógyszerrel kezelt 2-es típusú cukorbetegség esetén

Kezdődő inzulinrezisztencia esetén az inzulinrezisztens étrend és a testmozgás betartása elégséges szokott lenni a vércukorszint kordában tartásához, előrehaladottabb inzulinrezisztencia vagy 2-es típusú cukorbetegség esetén már metformin alapú gyógyszeres kezelés is szükséges. Ha valamiért megemelkedik a vércukorszintünk, akkor felmerül a kérdés, hogy hogyan lehetséges a magas vércukorszint azonnali csökkentése.

A metformin alapú gyógyszer lassan fejti ki a hatását, folyamatos szedés mellett, indirekt módon, így egyáltalán nem alkalmazható a magas vércukorszint azonnali csökkentése érdekében. Sokan élnek ebben a tévhitben, hogy majd ha több gyógyszert bevesznek egy nagy zabálás előtt, akkor az majd segít. Sajnos nem fog. Sőt a rendszertelen gyógyszeradagolás még nagyobb ingadozásokat is okozhat a szénhidrát-anyagcserében, így sose csináljatok ilyet.

Az egyetlen fegyverünk inzulinrezisztencia vagy gyógyszerrel kezelt 2-es típusú cukorbetegség esetén a testmozgás lehet. A magas vércukorszint azonnali csökkentése érdekében:

 • menjünk el sportolni (futás, biciklizés, edzőterem)
 • sétáljunk egyet a környéken
 • otthon kezdjünk el valamit edzeni (fekvőtámasz, guggolás, stb.)
 • végezzünk mozgást, erőkifejtést igénylő házimunkát

A lényeg, hogy próbáljunk meg minél erősebb fizikai aktivitást végezni. A mozgás hatására a sejtek megéheznek, érzékenyebbé válnak az inzulinra, és a vércukor szintje gyorsabban fog csökkenni.

Fontos viszont, hogy 14 mmol/l vércukorérték felett a sportolás és fizikai aktivitás nem javasolt, mert ez az anyagcsere további romlásához vezethet. Ilyenkor inkább várd ki, hogy normalizálódjon szépen lassan a vércukorszinted.

Esetleg meg lehet még próbálkozni azzal a trükkel, hogy sok vizet iszunk, hogy a vérben lévő cukrot a vizelettel is tudja üríteni a szervezet minél gyorsabban, de ez a módszer kevésbé lesz hatékony, mint a testmozgás.

Vércukorszint csökkentése inzulinnal kezelt 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegség esetén

Ugyan az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség két nagyon eltérő módon kialakuló és működő szénhidrát-anyagcsere zavar, közös pont mindkettőben, hogy a vércukorszintek kordában tartásához rendszeres inzulin injekciókat kell alkalmaznunk. Így az inzulin lesz a mi elsődleges aduászunk a magas vércukorszint azonnali csökkentése érdekében. Ehhez ismernünk kell a saját korrekciós arányunkat, azaz, hogy 1 mmol/l-nyi vércukorszint csökkentéshez nekünk hány egység inzulinra van szükségünk. A megfelelő mennyiségű inzulin beadását követően 1-1,5 óra mulva normalizálódnia kell a vércukorszintnek, ha helyesen adtuk be a mennyiséget.

Fontos megjegyeznem, hogy ez a fajta korrekció elsősorban ultragyors analóg inzulinok használata esetén javasolt, mert ezeknek a hatása van annyira gyors és kiszámítható, hogy ilyen módon csökkentsük a vércukorszintet. A humán inzulinok hatóideje hosszabb, hatásuk mértéke kiszámíthatatlanabb, így a humán inzulinok nem igazán alkalmazhatóak jól ilyen vércukorszint korrekcióra.

A testmozgás szintén nagyon hatásos lehet a magas vércukorszint csökkentése érdekében inzulinnal kezelt 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegség esetén is. Ha a vércukorszintünk 1-2 egységgel magasabb az egészséges 5 mmol/l-es tartománynál, akkor nem feltétlenül kell inzulin injekciót alkalmazni, bátran nyúlhatunk a sporthoz is. A testmozgás hatására fél-egy óra múlva normalizálódhat a vércukorszintünk.

Magas vércukorszint kezelése házilag, hosszú távon

Az előbb ismertetett vércukorszint csökkentési módszerek jó megoldást nyújtanak, ha gyorsan kell beavatkozni a vércukorszintünk alakulásába, de hosszú távon nem ajánlott folyamatosan ezzel a módszerrel élni.

A szénhidrát-anyagcserénket stabilizálni kell, ki kell alakítani egy olyan életmódot, amiben a rendszeres testmozgás és a diéta révén az anyagcserénk megbízhatóan, stabilan működik, és a vércukorszintek az egészséges 5 mmol/l-es tartományban mozognak. A helyes életmód, diéta és edzésterv kialakításában én is tudok segíteni tanácsadással, étrendtervezéssel vagy edzésterv készítéssel, keress bátran, ha érdekelnek a lehetőségek.

A helyes étrendhez hozzá tartozhatnak bizonyos vitaminok és ásványi anyagok, vagy diabetikus teák, amik elsősorban inzulinrezisztencia vagy 2-es típusú cukorbetegség esetén tudnak segíteni. A vitaminok és ásványi anyagok vagy diabetikus teák megtalálhatóak a DiabNavigátor webshop kínálatában is.

Te hogyan szoktad csökkenteni a magas vércukorszintet? Írd meg a tippjeidet, trükkjeidet kommentben!

Kövess

“Magas vércukorszint csökkentése” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Szia!

  Szuperek a videóid,sokat tanultam belőlük,de sajnos még mindig nem tudom, hogy pontosan hova soroljam magam.
  A háziorvosom nem utált be, hiába kértem.
  A magas cukrom véletlen derült ki egy vérvétel alkalmával, azóta rendszeresen mérem magam.
  Tudnál segíteni a behatárolásban, és,hogy mennyire kell odatennem magam diétában?

  Köszi

  Válasz
 2. Szia. 15-21 között van a cukrom egy jó ideje. Orvosnál nem voltam vele mert nem tudom mit kezdjek a helyzettel. Esetleg tanácsot tudnál adni?

  Válasz

Szólj hozzá!