Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

Magas vércukorszint csökkentése

Magas a vércukorszinted és nem tudod, hogyan tudnád csökkenteni? Melyek a leghatékonyabb módszerek a magas vércukorszint csökkentése érdekében rövid és hosszú távon?

Cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén a legnagyobb harcokat a magas vércukorszint csökkentése érdekében vívjuk.

Magas vércukorszint csökkentése
Magas vércukorszint csökkentése

Miért fontos a magas vércukorszint csökkentése?

A magas vércukorszint azért sunyi dolog, mert alapvetően az ember nincsen tőle különösebben rosszul. Maximum annyit lehet érezni hogy picit zaklatottabb a test, jobban pörgünk, de ezek nagyon enyhe mértékű tünetek, általában észre sem vesszük őket. Éppen emiatt hajlamosak vagyunk nem foglalkozni vele vagy éppen észre sem venni.

Hosszú távon azonban a magas vércukorszint rendkívül káros, gyakorlatilag ez okozza a cukorbetegség szövődményeit. A magas vércukorszint károsítja az érfalakat, és ezt a romboló hatását először a vékony hajszálereken fejti ki, mint amilyenek példul a szemgolyóban, a vesében vagy a végtagokban találhatóak, és ilyenkor alakul ki a retinopátia, a veseelégtelenség vagy később mondjuk a lábujjak keringésének az elhalása. Pontosan emiatt kell nagyon odafigyelni a magas vércukorértékekre, és mindent meg kell tennünk a magas vércukor csökkentése érdekében.

Cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén gyakran megesik, hogy felmegy a vércukorszint, ilyenkor a magas vércukorszint azonnali csökkentése a legfontosabb teendőnk. Nagyon különböző eszköztárunk van azonban a magas vércukorszint azonnali csökkentése érdekében inzulinrezisztencia, tablettával kezelt cukorbetegség vagy inzulinnal kezelt cukorbetegség esetén. Nézzük ezeket sorban!

Vércukorszint csökkentése inzulinrezisztencia vagy gyógyszerrel kezelt 2-es típusú cukorbetegség esetén

Kezdődő inzulinrezisztencia esetén az inzulinrezisztens étrend és a testmozgás betartása elégséges szokott lenni a vércukorszint kordában tartásához, előrehaladottabb inzulinrezisztencia vagy 2-es típusú cukorbetegség esetén már metformin alapú gyógyszeres kezelés is szükséges. Ha valamiért megemelkedik a vércukorszintünk, akkor felmerül a kérdés, hogy hogyan lehetséges a magas vércukorszint azonnali csökkentése.

A metformin alapú gyógyszer lassan fejti ki a hatását, folyamatos szedés mellett, indirekt módon, így egyáltalán nem alkalmazható a magas vércukorszint azonnali csökkentése érdekében. Sokan élnek ebben a tévhitben, hogy majd ha több gyógyszert bevesznek egy nagy zabálás előtt, akkor az majd segít. Sajnos nem fog. Sőt a rendszertelen gyógyszeradagolás még nagyobb ingadozásokat is okozhat a szénhidrát-anyagcserében, így sose csináljatok ilyet.

Az egyetlen fegyverünk inzulinrezisztencia vagy gyógyszerrel kezelt 2-es típusú cukorbetegség esetén a testmozgás lehet. A magas vércukorszint azonnali csökkentése érdekében:

  • menjünk el sportolni (futás, biciklizés, edzőterem)
  • sétáljunk egyet a környéken
  • otthon kezdjünk el valamit edzeni (fekvőtámasz, guggolás, stb.)
  • végezzünk mozgást, erőkifejtést igénylő házimunkát

A lényeg, hogy próbáljunk meg minél erősebb fizikai aktivitást végezni. A mozgás hatására a sejtek megéheznek, érzékenyebbé válnak az inzulinra, és a vércukor szintje gyorsabban fog csökkenni.

Fontos viszont, hogy 14 mmol/l vércukorérték felett a sportolás és fizikai aktivitás nem javasolt, mert ez az anyagcsere további romlásához vezethet. Ilyenkor inkább várd ki, hogy normalizálódjon szépen lassan a vércukorszinted.

Esetleg meg lehet még próbálkozni azzal a trükkel, hogy sok vizet iszunk, hogy a vérben lévő cukrot a vizelettel is tudja üríteni a szervezet minél gyorsabban, de ez a módszer kevésbé lesz hatékony, mint a testmozgás.

Vércukorszint csökkentése inzulinnal kezelt 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegség esetén

Ugyan az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség két nagyon eltérő módon kialakuló és működő szénhidrát-anyagcsere zavar, közös pont mindkettőben, hogy a vércukorszintek kordában tartásához rendszeres inzulin injekciókat kell alkalmaznunk. Így az inzulin lesz a mi elsődleges aduászunk a magas vércukorszint azonnali csökkentése érdekében. Ehhez ismernünk kell a saját korrekciós arányunkat, azaz, hogy 1 mmol/l-nyi vércukorszint csökkentéshez nekünk hány egység inzulinra van szükségünk. A megfelelő mennyiségű inzulin beadását követően 1-1,5 óra mulva normalizálódnia kell a vércukorszintnek, ha helyesen adtuk be a mennyiséget.

Fontos megjegyeznem, hogy ez a fajta korrekció elsősorban ultragyors analóg inzulinok használata esetén javasolt, mert ezeknek a hatása van annyira gyors és kiszámítható, hogy ilyen módon csökkentsük a vércukorszintet. A humán inzulinok hatóideje hosszabb, hatásuk mértéke kiszámíthatatlanabb, így a humán inzulinok nem igazán alkalmazhatóak jól ilyen vércukorszint korrekcióra.

A testmozgás szintén nagyon hatásos lehet a magas vércukorszint csökkentése érdekében inzulinnal kezelt 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegség esetén is. Ha a vércukorszintünk 1-2 egységgel magasabb az egészséges 5 mmol/l-es tartománynál, akkor nem feltétlenül kell inzulin injekciót alkalmazni, bátran nyúlhatunk a sporthoz is. A testmozgás hatására fél-egy óra múlva normalizálódhat a vércukorszintünk.

Magas vércukorszint kezelése házilag, hosszú távon

Az előbb ismertetett vércukorszint csökkentési módszerek jó megoldást nyújtanak, ha gyorsan kell beavatkozni a vércukorszintünk alakulásába, de hosszú távon nem ajánlott folyamatosan ezzel a módszerrel élni.

A szénhidrát-anyagcserénket stabilizálni kell, ki kell alakítani egy olyan életmódot, amiben a rendszeres testmozgás és a diéta révén az anyagcserénk megbízhatóan, stabilan működik, és a vércukorszintek az egészséges 5 mmol/l-es tartományban mozognak. A helyes életmód, diéta és edzésterv kialakításában én is tudok segíteni tanácsadással, étrendtervezéssel vagy edzésterv készítéssel, keress bátran, ha érdekelnek a lehetőségek.

A helyes étrendhez hozzá tartozhatnak bizonyos vitaminok és ásványi anyagok, vagy diabetikus teák, amik elsősorban inzulinrezisztencia vagy 2-es típusú cukorbetegség esetén tudnak segíteni. A vitaminok és ásványi anyagok vagy diabetikus teák megtalálhatóak a DiabNavigátor webshop kínálatában is.

Te hogyan szoktad csökkenteni a magas vércukorszintet? Írd meg a tippjeidet, trükkjeidet kommentben!

Kövess

“Magas vércukorszint csökkentése” bejegyzéshez 14 hozzászólás

  1. Szia!

    Szuperek a videóid,sokat tanultam belőlük,de sajnos még mindig nem tudom, hogy pontosan hova soroljam magam.
    A háziorvosom nem utált be, hiába kértem.
    A magas cukrom véletlen derült ki egy vérvétel alkalmával, azóta rendszeresen mérem magam.
    Tudnál segíteni a behatárolásban, és,hogy mennyire kell odatennem magam diétában?

    Köszi

    Válasz
  2. Szia. 15-21 között van a cukrom egy jó ideje. Orvosnál nem voltam vele mert nem tudom mit kezdjek a helyzettel. Esetleg tanácsot tudnál adni?

    Válasz
  3. Szia Tamás! 11 óra után 11,4 vc szintet mértem, meglepődtem, mert nem volt még ilyen problémám. Sokat mozgok, vitamint, zöldséget napi szinten eszem, foly. bev. 2,5 l. Tudsz tanácsot adni?! Nagyon tetszik a videód, sok jó tanácsot tudsz adni. Üdv. Ildikó

    Válasz
  4. Szép napot kívánok. Erdélybol irok.
    Most egy rutin vizsgálatkor derült ki, hogy a cukrom 7,5.ez meg szerintem nem veszelyes, de attól függetlenül, dietazom. Azt szeretném kérdezni, mivel nagyon édes szájú vágyok, napi 1 kanal méz, még belefer, vagy inkább ne. Köszönöm szépen.

    Válasz
  5. Szia nekem az endokrinológus kèrtr a pajzsmirigy működése miatt a vèrvètelt mivel pajzsmirigy beteg vagyok ès a hbg lc nekem az magad 19 azt le tudod írni hogy ez mit jelent köszönöm szépen

    Válasz
    • Szia! A HbA1c a három havi átlagos vércukorszintet mutatja. A 19 nagyon magas, egészséges embernél az 5-ös tartományban kell lennie, de még cukorbetegeknél is 6-7, ami elfogadható, de igazából számukra is elérhető az 5-ös tartomány jó diétával és mozgással.

      Válasz
  6. Szia Tamás! Tanácstalan vagyok. Évek óta 2-es tip. cukorbeteg vagyok, 63 éves. Napi 2 Meforál 1000-est szedek állandóan, de kellett mellé már heti egy Trulicity, de a cukorm igy sem ment 8,5 alá. Kicserélték az injekciót Xultofyra, a helyzet ugyanaz. reggel és este 1000 meforál +napi 30 egység Xultofy. A vércukrom változatlan,, 8-9 között. Most ismét kicserélték az injekciót heti egy Ocempicre, és napi 15 egység Thosibára. Két hete kezdtem ezt, beszoktatás alatt vagyok, kisebb adagokkal kezdjük, de a cukrom 15-17 között van. Nem értem az okát. Két hete a mozgásom is több, a diétára is jobban figyelek, mert az Ozempictől kicsit csökkent az étvágyam. Elkeseredett vagyok, mit tegyek. Már az orvosom sem tud lassan mit kezdeni velem.
    Köszönöm válaszát. Magdi

    Válasz

Szólj hozzá!