Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

Milyen a jó cukorbeteg és diabetológus kapcsolat?

A cukorbetegség kezelésében két fontos szereplő van: a diabetológus és a cukorbeteg. De vajon milyen a jó orvos-beteg kapcsolat, és miről ismerszik meg a jó diabetológus és a jó cukorbeteg?

Milyen a jó cukorbeteg és diabetológus kapcsolat?
Milyen a jó cukorbeteg és diabetológus kapcsolat?

Cukorbeteg

Először is nagyon fontos megjegyezni, hogy nem az orvoson múlik minden, a legfontosabb tényező a képletben te vagy: a cukorbeteg vagy inzulinrezisztens! Az orvos csak segíteni tud, irányokat mutat, javaslatokat fogalmaz meg a legjobb tudása szerint, de a munka nagy részét te végzed! Csak te ismerheted a betegségedet, és oda kell figyelned a tested minden reakciójára. Ennek megfelelően a jó cukorbeteg vagy inzulinrezisztens fegyelmezett.

Rendszeresen kell hogy mérd a vércukrodat és vezesd a vércukornaplódat, amibe az inzulinmennyiségeket is föl kell jegyezned. Fontos, hogy ne csalj! Ne akard átverni az orvost, neki aztán tök mindegy, hogy te milyen értékeket produkálsz, neked viszont élet-halál kérdése, hogy pontos adatok alapján dolgozzatok. Ha átvered az orvost, azzal magadnak ártasz!

Én azt javaslom, hogy használj okostelefonos applikációkat, mert a mobilod mindig nálad van, végtelen adat belefér, nem kell hozzá toll meg nem kell magaddal hordozni azt a füzetet. Mindemellett a mobilalkalmazás nagyon okos: statisztikát számol és grafikonokat rajzol neked különböző időbontásokban, emlékeztet mérésre, inzulinbeadásra, és még becsült HbA1c-t és mindenféle átlagokat is tud számolni.

Nagyon fontos, hogy ismerd az ételt, amit megeszel. Tudnod kell, hogy miben mennyi fehérje, zsír vagy szénhidrát van, és hogy miből mennyire van szükséged, és milyen ételből mennyit ehetsz meg egy étkezés alkalmával. Azaz tudatosan egyél, és ne ösztönből vagy megszokásból!

Az evést követően figyelj a tested reakcióira, a vércukorszintedre és gondolkozz! Fedezd föl az összefüggéseket, hogy milyen ételre milyen reakciót ad a szervezeted, mi az, amit jobban bírsz, és annyira nem dobja meg a vércukorszintedet, és mi az, amit rosszabban. Az emberek között meglepő eltérések vannak néha. A tapasztalataidat mindig jegyezd föl, és beszéld meg az diabetológusoddal.

Ez melós? Igen, az. Főleg az elején, de idővel rutinná válik És ha sikerül beállítani magadnak egy jól működő diétát, akkor néha beleférnek csalások, de csak tudatosan és kontrollálva, amikor tudod, hogy mi fog történni, és tudod, hogy kell kezelned a kihágásaidat.

Diabetológus

A jó diabetológus mindenekelőtt partner és nem főnök. Meghallgat és odafigyel rád, együtt gondolkoztok a tapasztalataidon és hogy mik lehetnek a megoldások. A kezelésben nem csak a tankönyvekre, hanem a beteg tapasztalataira is hagyatkozik, hiszen minden ember különböző, így minden cukorbeteg cukorbetegsége eltérően működik. Nem húzható rá mindenkire pont ugyanaz a kezelési metódus.

Fontos ismérve a jó diabetológusnak, hogyha belekérdezel dolgokba, akkor tud válaszolni, és nem támadásnak veszi a kérdést. Ha nem tud valamit, akkor nem fél beismerni ennek tényét. Csak azok képesek beismerni, ha nem tudnak valamit, akik sokat tudnak, és kellően biztosak a saját tudásukban. Ha valaki nem ismeri el a nemtudást, akkor keveset tud és abban sem biztos. A nemtudás beismeréséhez magabiztosság kell, és lássuk be, sokkal jobb, ha a diabetológus beismeri, hogy valamit nem tud, mintha kamuzna vagy hablatyolna valami hülyeséget.

Egy jó diabetológusnál nyilván alapkövetelmény, hogy ismerje a szakmáját, de ezen túl akarja tudni a szakterületének legfrissebb eredményeit, legyen nyitott az újdonságokra és unortodox megközelítésekre, de közelítsen hozzá objektív kétségekkel. Egyszóval folyamatosan képezze magát.

Szuper duó

Fontos megértenünk, hogy a cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia sikeres kezelése nem csak az orvoson, de nem is csak a betegen múlik: mindkét fél egyenrangú munkájára szükség van.

A cukorbeteg vagy inzulinrezisztens oldaláról nézve gyakran nehézséget jelent az igazán jó orvos megtalálása. Egyrészt a szabad orvosválasztás korlátozva van a lakhelyhez kötöttség miatt, illetve kevés a jó orvos az állami egészségügyben. Ha van is jó orvos, ők túlterheltek, kevés idő jut rengeteg betegre, rosszak a munkakörülmények, és sokszor nem lehet elvégezni szükséges vizsgálatokat, mert a TB vagy nem támogatja, vagy ritkán engedélyezni.

Diabetológus oldalról nézve nehézséget jelent, hogy a betegállomány nagyon változatos: nemcsak jó, hanem rossz betegek is vannak bőven. Jól foglalkozni csak a jó beteggel lehet, a rossz betegbe sajnos nem érdemes energiát fektetni, úgyhogy a saját érdeketekben ti inkább legyetek jó betegek!

Gyakori ugye az állami egészségügyben a túlterheltség, az időhiány, a rossz munkakörülmények, és a hiányos vizsgálati eszköztár, és súlyos gondokat okoz az alulfizetettség.

Le a kalappal azok előtt a jó orvosok előtt, akik lelkiismeretesen végzik a munkájukat és kiskapukat keresve segítik a betegeket az állami egészségügy rendszerében dolgozva.

Ti jó vagy rossz betegek vagytok? Van jó diabetológusotok? Miket tapasztaltatok? Írjátok meg kommentben!

Iratkozz fel a blogra, kommentelj, illetve kövess Instagramon, Facebookon és YouTube-on is!

Kövess

További bejegyzések

Szólj hozzá!