Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

Vega ebéd húsevőként?

Lehet húsimádóként olyan vegetáriánus ebédet összerakni, amiben nincs irgalmatlan mennyiségű szénhidrát, megvan benne megfelelő mennyiségű zsír és fehérje is, jóllakom vele, és nincs utána hiányérzetem? Megpróbáltam!

Pirított tofu, grill sajtkészítmény, sárgaborsós árpagyöngy, kovászos uborka

Volt otthon pár vegetáriánus alapanyag, így nekiláttam összerakni belőlük az ebédemet: tofut, grill sajtkészítményt, árpagyöngyöt és sárgaborsót használtam.

Tofu

A tofu szójababból készül, és azért jó alapanyag, mert a viszonylag magas fehérje és zsírtartalma mellé szinte nem is tartalmaz szénhidrátot, így a fehérje tetszőleges mennyiségű bevitele megoldható úgy vele, hogy szinte nem befolyásolja a szénhidrátbevitelünket.

Én a Lunter natúr tofuját használtam, amit az Aldiban szereztem. Elég tiszta élelmiszer, a szójababon, vízen és egy kis szilárdítóanyagon kívül (kalcium-klorid és magnézium-klorid) nem is tartalmaz semmit, így nem visz be az ember vele fölösleges kemikáliákat a szervezetébe.

100 g tartalmaz:

  • 125 kcal
  • 7,5 g zsír
  • 2,3 g szénhidrát (ebből 0,5 g cukor)
  • 12 g fehérje

BBQ sajtkészítmény

Ez az ALDI-nak valami sajátmárkás cucca lehet, Németországban gyártotta a Bonifaz Kohler Gmbh. Vettem belőle chiliset és paradicsomos-bazsalikomos ízesítésűt. Na most a legfontosabb dolog, hogy ez nem sajt, ez sajtkészítmény. Tehát mindenféléből kikevert mesterséges élelmiszer, ami a sajtra akar hasonlítani.

chilis BBQ sajtkészítmény

A paradicsomos bazsalikomosban a következők vannak: sajt, tej, tejszín, vaj, tojásfehérje-por, tejpor, keményítő, fűszerek (paradicsom, bazsalikom, metélőhagyma, petrezselyem, medvehagyma, fokhagyma, fűszerkivonatok, só), dextróz, repceolaj.

A chilis némileg tisztább: sajt, tejszín, vaj, tojásfehérjepor, tejpor, keményítő, só, fűszerek (paprika, chili, bors). Van akinek fontos, hogy a tojás alternatív tartásban tartott tyúktól van, tehát nem egy ketrecben élte mindennapjait az állat.

100 g tartalmaz:

  • 308 kcal
  • 24 g zsír
  • 4,1 g szénhidrát (ebből 2,1 g cukor)
  • 19 g fehérje

Köret: sárgaborsó és árpagyöngy

Semmi magic, egyszerű szárított sárgaborsó és árpagyöngy, ilyet a DiabNavigátor webshopban is tudtok vásárolni.

Elkészítés

Először a sajtkészítményeket sütöttem ki serpenyőben, zsiradék nélkül (hiszen van benne bőven), így írta a csomagoláson az elkészítési javaslat. Nagyjából 5-6 perc alatt meg lehet pirítani mindkét oldalát, és kész is. Hamar kiengedi a zsírját, olyan, mintha húst sütnél, annyi kijön belőle, egyáltalán nem sajtszerű. A szaga is kicsit érdekes, sajtos jellegű, de nem az igazi. De hát mit várjunk egy nem sajt sajtkészítménytől…

Utána a felkockázott tofut sóval és borssal lepirítottam kicsi kókuszzsíron. Viszonylag sokáig lehet pirítgatni, mielőtt elkezdene odaégni, így ez lassabban készült el, mint a sajtkészítmény, nagyjából 15 perc lehetett.

A köretnek való sárgaborsót egyszerűen megfőztem babérlevéllel, fokhagymaporral és sóval, az árpagyöngyöt pedig simán csak sóval. Amikor készen lettek, összeborítottam és összekevertem a kettőt.

Tápanyagmennyiség

A tényérra 1-1 sajt, a 1 csomag tofu és egy kis köret került, plusz egy kis kovászos uborka. Nézzük, hogy nagyjából mennyi tápanyagot vihettem be:

  • Sajt: 17+17 g zsír, 3,3+2,9 g szénhidrát, 13+13 g fehérje
  • Tofu: 13,5 zsír, 4,1 g szénhidrát, 21,6 fehérje
  • köret (sárgaborsó és árpagyöngy): nagyjából 40 g szénhidrát meg valamennyi fehérje és elenyésző mennyiségű zsír
  • Összesen nagyjából: 50 g zsír, 50 szénhidrát, 50 g fehérje

Ez összesen 880 kcal körül van, ami egy viszonylag masszív étkezés egy átlagembernek. Én mondjuk nagyjából 900-1000 kcal-t szoktam enni egy étkezésre, úgyhogy ezzel jól is laktam. A kalóriaértéket nagyon durván megdobta az irgalmatlan mennyiségű zsír, ami a sajtkészítménynek köszönhető.

Ez egyáltalán nem egy fogyókúrás ebéd, inkább azoknak való, akik nehezen szednek föl plusz kilókat, sportolnak, és sok energiára van szükségük, magas fehérjetartalom és moderált mennyiségű szénhidrátbevitel mellett.

Milyen az íze?

Furcsa, de jó, összességében. A sajtkészítmény távol van a sajttól, azt várnám, hogy belül egyenletesen puha vagy enyhén folyós legyen, de ehelyett olyan, mint egy fűszeres szivacs, amit beletunkoltunk az olajba. Meglepő módon ennek ellenére nem olyan rossz. A chilis csípős, a fűszeres olyan fűszeres, de semmi extra.

A tofut nem fűszereztem túl, biztos el lehet jobban is készíteni, de nekem ez volt életem első tofuja. Ahhoz képest viszont elég jó lett. Kicsit a rántottára emlékeztet az íze és az állaga, de sokkal jellegtelenebb. Az az érzésem, hogy a tofuban van potenciál, megfelelő fűszerezéssel és elkészítéssel ki lehet belőle hozni nagyon jó dolgokat.

Környezetvédelem

Nem tudok elmenni amellett a tény mellett, hogy mind a tofut, mind a sajtkészítményeket irgalmatlan mennyiségű csomagolással lehet megvásárolni: vastag, színesen nyomtatott kartonok és műanyag fólia. Ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert a vegetáriánus vagy vegán étkezésre való áttérés okai között nagyon sok embernek ott van a környezetvédelem, nem csak az állatok szenvedésének a megakadályozása, de a Föld óvása is. Ezzel a halom papír és műanyag szeméttel, viszont ez félsiker. Sajnos egyébként a húsokat is sokszor zacskózzák és dobozolják, és utána is viszonylag sok szemét marad, de nekem ez a szemétmennyiség azért tűnt föl, mert én piacon szoktam megvenni a húst és a zöldséget is, mindig viszek magammal nejlonzacskót a zöldségeknek, amit újra és újra felhasználok, és a piacon sokkal kevesebb csomagolóanyagot használnak fel a húsokhoz is. Úgyhogy járjatok piacra.

Fölment-e a vércukrom?

És óriási kérdés, hogy vajon hogyan viselkedett a vércukrom az ebéd hatására? Ebéd előtt 5-ös értéket mértem, amihez beadtam a normális 3 egység inzulinomat. Mivel az ebéd makrói is szinte pont ugyanolyanok voltak, mint amilyet egyébként is szoktam enni, így nem kellene sem extrém alacsony, sem extrém magas vércukorértéket mérnem étkezés után 1,5 órával, 5-ös esetleg 6-os tartományt vártam.

És bejött! 6,2 volt a vércukorértékem ebéd után másfél órával, úgyhogy úgy tűnik, egészen jól működik ez a vega kaja. Most még biztosan nem mondanám, hogy vega leszek, mert szeretem a húst, de ennek hatására jobban elkezdek gondolkozni a vegetáriánus ételek étrendembe való beültetésén.

Ti próbáltátok már a vegetáriánus vagy vegán étkezést? Mik a tapasztalataitok? Írjátok meg kommentben!

Iratkozz fel a blogra, kommentelj, illetve kövess Instagramon, Facebookon és YouTube-on is!

Kövess

Szólj hozzá!