Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

A cukorbetegség tünetei

A cukorbetegség tünetei elég egyértelműek, így ha az alábbi tünetek közül többet egyszerre tapasztalsz magadon, érdemes egy laborvizsgálatot csináltatni, mert lehet, hogy cukorbeteg vagy inzulinrezisztens vagy.

A cukorbetegség manapság sajnos egyre gyakrabban jelenik meg, nem csak fiatal, de felnőttkorban is. Megkölünböztethetünk 1-es és 2-es típusú cukorbetegeket, akik teljesen eltérő okok miatt válnak cukorbeteggé vagy csak inzulinrezisztenssé, de a diagnosztizáláskor tapasztalható tünetek mindkettőnél nagyban azonosak.

Amikor valaki inzulinrezisztenssé vagy cukorbeteggé válik, akkor a hasnyálmirigyében lévő bétasejtek már nem tudnak annyi inzulint termelni, hogy a vércukorszint normál tartományban maradjon. Ekkor tartósan emelkedett vércukorszint alakul ki, aminek a következő tünetei vannak:

Gyakori vizelés

Mikor a vércukorszint tartósan magas, akkor a szervezet mindent megpróbál megtenni annak érdekében, hogy a vérben lévő cukrot eltüntesse. Ha nincsen elegendő inzulin ahhoz, hogy a cukor a sejtjeinkbe kerüljön be, akkor a szervezet a vizeletbe választja ki a vérben lévő fölösleges cukrot, ez pedig azzal jár, hogy nagyon sűrűn kell vizelnünk. Ez a cukorbetegség egyik leggyakorib jele.

Szomjúság

Ha a szervezet a vizelettel üríti a vérben lévő fölösleges cukrot, a gyakori vizelés miatt folyamatosan szomjasnak fogjuk érezni magunkat, és sokat is iszunk, hogy a folyadékveszteséget pótoljuk. Ez a cukorbetegség másik leggyakoribb tünete.

A cukorbetegség tünetei
A cukorbetegség tünetei

Fáradtság

Mivel megfelelő mennyiségű inzuin hiányában a sejtjeinkbe nem tud bejutni elegendő mennyiségű cukor, hogy energiát biztosítson a szervezet számára, gyakran fáradtnak érezzük magunkat egész nap. Ez a cukorbetegség egy másik nagyon gyakori jele. Ha egész napos fáradtság gyötör minket, nem kell persze egyből cukorbetegként diagnosztizálnunk magunkat, ez csupán egyetlen tünet a sok közül.

Homályos látás

Mikor tartósan magas a vércukorszintünk, akkor a retina hajlamos vizet fölvenni, így megduzzad, megváltozik a fénytörése, és ezáltal homályos látás alakul ki. A cukorbetegség diagnosztizálását követően, a vércukorszint normál tartományba visszaállítása után ez a látásprobléma pár nap múlva megszűnik, amennyiben nem volt sokáig tartós a probléma, és nem következett be már látáskrosodás. Az 1-es típusú diabétesszel diagnosztizált cukorbetegeknél ez egy nagyon jellemző tünete a cukorbetegségnek.

Állandó éhségérzet

Mikor megfelelő mennyiségű inzulin hiányában a sejtek nem jutnak elegendő mennyiségű cukorhoz, egy állandó éhezési állapot alakul ki, és ilyenkor folyamatosan éhesnek érezzük magunkat. Ez egy nagyon gyakori tünete a cukorbetegségnek.

Lassan gyógyuló sebek

Magas vércukorszint esetén a sebgyógyulási folyamatok nem anynira hatékonyak, így a sebeink, sérüléseink, horzsolásaink lassabban gyógyulnak. Ritka, hogy valaki ez alapján veszi észre a cukorbetegségét, de általában cukorbetegeknél jellemző tünet ez, hogy a sebgyógyulás lassab.

Hirtelen fogyás

Mikor a sejtek elegendő mennyiségű inzulin hiányában nem jutnak elegendő mennyiségű cukorhoz, amit felhazósználhatnak energiaként, folyamatosan éheznek. Ez pedig fogyáshoz vezet. Elsősorban 1-es típusú cukorbetegeknél jellemző a hirtelen fogyás, mivel náluk gyorsan alakul ki a cukorbetegség, és a cukorbetegség jellemző tünete a hirtelen fogyás.

Te milyen tüneteket vettél észre magadon, amikor cukorbeteg lettél? A cukorbetegség jelei közül melyik szűnt meg, miután diagnosztizáltak, és elkezdted kezelni a cukorbetegségedet? Írd meg kommentben!

Iratkozz fel a blogra, kommentelj, illetve kövess Instagramon, Facebookon és YouTube-on is!

Kövess

Szólj hozzá!