Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

Alacsony vércukorszint (hipoglikémia) kezelése

Az alacsony vércukorszint egy életveszélyes állapot, így nagyon fontos, hogy mindig föl legyél készülve rá, és tudd, hogy mit kell tenned.

Első és nagyon fontos dolog a következő: a környezeted, azaz a családod, barátaid, kollégáid, edzőtársaid tudjanak tóla, hogy cukorbeteg vagy, és előfordulhat nálad alacsony vércukorszint, és ők is tudják azt, hogy ilyenkor hogyan tudnak segíteni neked.

Tehát ne szégyelld, hogy cukorbeteg vagy, hanem nyíltan mondd el nekik, mert adott esetben az életed múlhat rajta.

Mi az alacsony vércukorszint?

Az alacsony vércukorszintet szokták hipoglikémiának nevezni. Akkor alacsony valakinek a vércukorszintje, ha a vér glükóztartalma 4 mmol/l alatt van. Mindenkinek egyéni az az érték, ami alatt megérzi a hipoglikémiát, én pédául elég jól elvagyok 3-as értékekkel, de van, aki már 4-es értékeknél is rosszul van.

Az alacsony vércukorszint tünetei

Az alacsony vércukorszintnek számtalan tünete lehet, és ezek is egyéniek, hogy kinél mi jelentkezik. Tehát fontos az, hogy figyeld meg, hogy nálad mik szoktak lenni a jellemző tünetek, és legyél képes fölismerni őket.

A hipoglikémia tünetei a következők lehetnek: kézremegés, hideg veríték, foltok a látótérben, zavart gondolkodás, cikázó kreatív ötletek, extrém éhség, idegesség. Ez általában egy zavart állapotot jelent, és nagyon sokszor szokták a részegséghez hasonlítani ezt az érzést, mind belső megélésben, mind pedig külső szemlélő számára olyan lehet a hipózó cukorbeteg, mintha részeg lenne.

Mit tegyél alacsony vércukorszint esetén?

Először is mérd meg a vércukorszintedet, utána pedig kezeldd! Fogyassz el 15-20 g gyorsan felszívódó széhidrátot, mert ezek azok a szénhidrátok, amik nagyon gyorsan képesek visszaemelni a vércukorszintedet a normális értékre. A gyorsan felszívódó szénhidrátok, amik ilyenkor bevethetők, a következők:

  • szőlőcukor (van natúr és mindenféle ízben is)
  • dextróz (szőlőcukor) oldat spray formában (ezekből ízesítetteket láttam)
  • gyümölcslé
  • cukros szénsavas üdítő
  • cukorka
  • méz
  • kristálycukor, ha végképp nincsen más

Miután fogyasztottál a fentiekből 15-20 grammot, ülj le, pihenj, és igyál vizet. Nagyjából 15 perc után fogod érezni, hogy jobban lettél, ekkor mérj rá megint a vércukorszintedre, hogy minden rendben van-e. Ha még mindig alacsony, akkor ismét fogyassz el 15-50 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot a fentiek közül, és negyed óra múlva ismételd meg a vércukorszint mérést.

Van, akik a gyorsan felszívódó szénhidrátok elfogyasztása után, 15 perccel, az ismételt mérésnél, mikor a a vércukorszint visszaállt, javasolják, hogy fogyassz 15-20 gramm lassan felszívódó szénhidrátot is. Ezt inkább humán inzulinon lévő cukorbetegek részére javaslom, akiknál a humán inzulin bizonytalanabb működése miatt jó lehet bebiztosítani magunkat egy kis plusz lassan felszívódó szénhidráttal is. Aki modern, analóg inzulinon van, ott nem nagyon lesz probléma az első adag gyors felszívódású szénhidrát elfogasztását követően (hacsak nem az okozta a hipoglikémiát, hogy durván túllőttük magunkat inzulinnal, és még tart a hatása), de ezt is egyénileg kell kitapasztalni.

Eszméletlenség esetén hívd a mentőt!

Ha valaknek annyira leesett a vércukorszintje, hogy eszméletét vesztette, vagy nagyon cselekvőképtelen, és nem tud nyelni, akkor tilos neki inni vagy enni adni, mert félrenyelheti és megfulladhat. A legfontosabb ilyenkor, hogy azonnal hívd a mentőket!

Nálad mik az alacsony vércukorszint tünetei? Volt, hogy már eszméletedet vesztetted, vagy ráhívtad valakire a mentőket? Írjd meg kommentben!

Iratkozz fel a blogra, kommentelj, illetve kövess Instagramon, Facebookon és YouTube-on is!

Kövess

Szólj hozzá!