Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

5 tévhit a cukorbetegségről – 2. rész

Rengeteg tévhit van a cukorbetegséggel kapcsolatban, ezért a tévhitek sorozatban megcáfolom nektek mindet. Az 1. részt itt találjátok.

5 tévhit a cukorbetegségről

1. Egy pohár vörösbor/pálinka segít a vércukorszint szabályozásban

Sokan gondolják, hogy egy pohár vörösbor vagy pálinka segít a vércukorszint szabályozásában. Sajnos ez csak látszólag igaz.

Mivel az alkohol gátolja a máj természetes glükózkibocsátását, ezért valóban csökken a vércukorszint, de kizárólag a cukrot nem tartalmazó szeszes italoknál, mint a száraz vörösbor, száraz pezsgő vagy a pálinka, whisky, gin és hasonlók.

Ha cukrot is tartalmazó alkoholt vagy sört iszunk, akkor a vércukorszintünk valószínűleg emelkedni fog, mivel az alkohol glükózkibocsátást gátló hatását bőven ellensúlyozza a szeszesitallal bevitt cukor- vagy szénhidrátmennyiség.

A legfontosabb viszont az a tény, hogy semmilyen alkohol nem javít cukorbetegség állapotán, csupán a magas vércukorszintet, mint az egyik tünetet képes ideiglenesen csökkenteni. Az alkohol egyébként méreg, lebontása megterheli az anyagcserét, és a hasnyálmirigynek sem tesz jót hosszútávon.

2. Vékony, sportos ember nem lesz cukorbeteg

Sokan gondolják, hogy aki sokat sportol, nincsen elhízva és egészségesen eszik, sosem lesz cukorbeteg.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulását valóban meg lehet előzni, ha valaki így él. Viszont a cukorbetegség másik fajtája, az 1-es típusú cukorbetegség sajnos az életmódtól teljesen függetlenül alakul ki. Ekkor egy ismeretlen okból kifolyólag beinduló autoimmun folyamat következtében elpusztulnak az inzulintermelésért felelős bétasejtek a hasnyálmirigyben, így a szervezet nem képes elegendő mennyiségű inzulint termelni. Ennek következményeként az inzulint külsőleg kell bevinni injekció segítségével.

3. A cukorbetegség nem súlyos probléma

Sokan azt gondolják, hogy a cukorbetegség nem súlyos probléma, mert nagyon hosszú ideig el lehet élni vele. A hosszú élet kizárólag akkor lehetséges, ha a cukorbetegséget komoly problémaként fogjuk föl, és betartjuk a szabályokat.

Ha nem tartjuk be a szabályokat, akkor a cukorbetegségnek nagyon súlyos, akár halálos szövődményei lehetnek, mint látásproblémák, vakság, szív- és érrendszeri betegségek, veseprobléma, idegproblémák, végtagamputáció.

Ezt nem akarhatod magadnak, úgyhogy viselkedj jól, tartsd a diétádat, sportolj, mérj rendszeresen, tartsd a vércukorszintedet a referenciatartományban, és akkor nagy eséllyel semmilyen súlyos problémád nem lesz!

4. Minden cukorbeteg injekciózza magát

Sokan hiszik, hogy minden cukorbetegnek inzulinnal kell injekcióznia magát, pedig ez nem igaz.

A 2-es típusú cukorbetegek a betegségük első stádiumában gyógyszeres kezelést kapnak.

Kezdetben a metformint szokták alkalmazni, ami csökkenti a máj természetes glükózkibocsátását, illetve némileg növeli az inzulinérzékenységet, így valamelyest javít a szénhidrátanyagcsere állapotán, és így csökkenti a vércukorszintet.

Később, mikor a metformin nem elég, más hatóanyagokat is alkalmaznak, ami már serkenti a hasnyálmirigy inzulintermelését is.

És végül, amikor már semmilyen gyógyszeres kezelés nem elég a vércukorszint normál tartományban tartásához, megkezdik az inzulinterápiát rendszeres injekciókkal.

5. Felesleges állandóan ellenőrizgetni a vércukorszintet

Gyakori tévhit a cukorbetegséggel kapcsolatban, hogy felesleges állandóan mérni a vércukorszintet, hiszen az ember úgy is érzi, hogy mikor magas vagy mikor alacsony az érték.

Az alacsony vagy éppen magas vércukorszintnek valóban lehetnek jól érzékelhető tünetei, például a remegés, a szédülés, az állandó vizelési inger – ezek azonban más betegségekre is utalhatnak, ráadásul gyakran nem is annyira erőteljesek, hogy felfigyelnénk rájuk.

A cukorbetegnek rendszeresen ellenőrizniük kell a vércukorszintjét, ugyanis csak a pontos mérések adatai alapján tudja a kezelőorvos beállítani a megfelelő gyógyszeradagolást és diétát.

Ti találkoztatok már a fenti tévhitek valamelyikével? Vagy esetleg valami mással? Írjátok meg kommentben!

A sorozat 1. részét itt találjátok.

Iratkozz fel a blogra, kommentelj, illetve kövess Instagramon, Facebookon és YouTube-on is!

Kövess

Szólj hozzá!