Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

5 tévhit a cukorbetegségről – 3. rész

Rengeteg tévhit van a cukorbetegséggel kapcsolatban, ezért a tévhitek sorozatban megcáfolom nektek mindet. Az előző részeket itt találjátok: 1. rész, 2. rész.

5 tévhit a cukorbetegségről

1. Az elhízott emberek cukorbetegek lesznek

Gyakori tévhit a cukorbetegséggel kapcsolatban, hogy az elhízott emberek egyértelműen cukorbetegek lesznek-előbb utóbb, de ez nem mindig van így.

Tény, hogy a túlsúly növeli a 2-es típusú diabétesz kialakulácsának kockázatát, de a testsúly mellett kockázati tényezőt jelent a családi halmozódás, az életkor, az életmód és étrend is. Vannak olyan túlsúlyos emberek, akinél sosem alakul ki 2-es típusú cukorbetegség.

2. Ha gyógyszert szedünk a cukorbetegségre, akkor bármiből bármennyit ehetünk

Sok cukorbeteg azt gondolja, hogy nyugodtan csalhat a diétával, legfeljebb egy kicsit több gyógyszert vesz be, és ez majd „stabilizálja” a vércukorszintjüket.

Azonban a diabétesz kezelésére szolgáló gyógyszerek adagolását nem szabad önkényesen változtatnunk, és a gyógyszerszedés nem ment fel az előírt diéta betartása alól.

3. A cukorbetegség diéta nagyon szigorú

Sokan gondolják, hogy a cukorbeteg diéta nagyon szigorú, csak diabetikus élelmiszereket lehet enni, és tilos eltérni tőle, és a kedvenc ételeinkről is le kell mondani.

Valóban fontos az, hogy legyen egy jól beállított diétánk, de szerencsére van benne sok rugalmasság. Az egészséges embereknek ajánlott egészséges étrend és a cukorbeteg étrend tulajdonképpen ugyanaz. Jó minőségű fehérjék, zsírok és szénhidrát helyes kombinációja, a feldolgozott, finomított élelmiszerek kerülése. Ezek az ételek nagyon finomak és változatosak tudnak lenni. A kedvenc ételeinken sokszor lehet úgy változtani, hogy cukorbetegbarátak legyenek. És ha van egy jól működő diétánk, a vércukorértékeink is stabilan rendben vannak, akkor néha belefér egy kis csalás.

4. A 2-es típusú diabétesz csak idős korban alakul ki

Gyakori cukorbeteg tévhit, hogy a 2-es típusú cukorbetegség csak idős korban alakul ki, de ez nem teljesen igaz.

A 2-es típusú cukorbetegek döntő többsége valóban felnőttkorban lesz cukorbeteg, de sajnos egyre gyakoribb jelenség, hogy gyerekeknél is kialakul a betegség. Ez a helytelen étrendnek és a mozgásszegény életmódnak és persze genetikai hajlamnak köszönhető.

5. Az 1-es típusú cukorbetegség csak fiatalkorban alakul ki

Sokan hiszik, hogy az 1-es típusú cukorbetegség csak gyermekkorban alakul ki, de ez nem teljesen igaz.

Az 1-es típusú diabéteszesek döntő többsége valóban gyermek- vagy fiatal korban lesz diagnosztizálva, ám előfordulhat, hogy csak 30-35 éves korban jelentkezik a betegség. Ezt egy ismereten okokból beinduló autoimmun folyamat alakítja aki, ami miatt elpusztulnak a hasnyálmirigyben lévő bétasejtek, amik az inzulintermelésért felelősek. Innentől kezdve a cukorbeteg kívülről, injekció formájában kell hogy bejuttassa a szervezetébe az inzulint.

Ti találkoztatok már a fenti tévhitek valamelyikével? Vagy esetleg valami mással? Írjátok meg kommentben!

Az előző részeket itt találjátok: 1. rész, 2. rész.

Iratkozz fel a blogra, kommentelj, illetve kövess Instagramon, Facebookon és YouTube-on is!

Kövess

“5 tévhit a cukorbetegségről – 3. rész” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!