Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

5 tévhit a cukorbetegségről – 4. rész

Rengeteg tévhit van a cukorbetegséggel kapcsolatban, ezért a tévhitek sorozatban megcáfolom nektek mindet. Az előző részeket itt találjátok: 1. rész, 2. rész, 3. rész.

1. A cukorbeteg soha nem ehet cukrot

Gyakori cukorbeteg tévhit, hogy a cukorbeteg soha nem ehet cukrot.

A szénhidrát-bevitel kontrolálása a diabétesz kezelésének kritikus része. A lassú felszívódású szénhidrátok fogyasztása ajánlott, míg a gyorsfelszívódásúakat kerülni kell, ilyen a cukor is.

Ha valaki szépen referenciatartományban tartja a vércukorértékeit egy jó diétával és mozgással, akkor ha néha megeszik egy kis cukortartalmú édességet, nem lesz semmi baja, maximum ideiglenesen magasabb lesz a vércukra. Fontos azonban, hogy ilyenkor is tudatosan kell csalnunk, tudnunk kell, hogy mennyivel több szénhidrátot viszünk be a szükségesnél, és az mennyivel fogja megemelni a vércukorszintünket, és hogy azt hogyan tudjuk kompenzálni.

A folyamatos cukorfogyasztást tényleg kerülni kell. Ha valaki édességet kíván, kaphatóak biztonságos édesítőszerekkel (eritritol, stevia) készült édességek, azokat ajánlom fogyasztani.

2. A cukorbetegséggel nem lehet teljes életet élni

Sokan gondolják, hogy a cukorbetegséggel nem lehet normális, teljes életet élni, de ez nem igaz.

Való igaz, hogy egy cukorbetegeknek sokkal komolyabban oda kell figyelnie a táplálkozásra, testmozgásra, inzulin vagy gyógyszer adagolásra, ami fegyelmezettséget igényel. De ez az odafigyelés az elején nehéz, utána hamar rutinná válik, és kevés dologban fogja akadályozni az embert.

3. Van, akinél normális a magas vércukorszint

Gyakori tévhit a cukorbetegséggel kapcsolatban, hogy van, akinek természeténél fogva magas a vércukorszintje, de ez nem igaz, a magas vércukorszint nem normális jelenség.

Átmenetileg megemelkedhet egészséges emberek vércukorszintje is, de tartósan ez a szint nem maradhat a referenciaértékek felett. Ha mégis így lenne, akkor ott már fennáll a prediabétesz valamelyik stádiuma vagy a cukorbetegség.

5. A gyerekek kinőhetik a cukorbetegséget

Szintén előforduló cukorbeteg tévhit, hogy a gyermekkori cukorbetegség olyan, mint egy gyerekbetegség, amit a gyerek majd kinő, de ez nem igaz.

1-es típusú diabétesz esetében a szervezet inzulintermelő bétasejtjei örökre elpusztulnak, így ez a betegségtípus egy életre szól.

A 2-es típusú cukorbeteg gyerekeknél a pubertáskor után javulás állhat be vércukorszintjüknél, azonban valószínű, hogy mindig hajlamosak lesznek a magas vércukorszintre, ha nem mozognak eleget, vagy ha elhíznak, és időskorban újra előjön náluk a diabétesz.

Ti találkoztatok már a fenti tévhitek valamelyikével? Vagy esetleg valami mással? Írjátok meg kommentben!

Az előző részeket itt találjátok: 1. rész, 2. rész, 3. rész.

Iratkozz fel a blogra, kommentelj, illetve kövess Instagramon, Facebookon és YouTube-on is!

Kövess

Szólj hozzá!