Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

Mi a szénhidrát és zsír helyes aránya cukorbetegként?

Vajon mi a helyes arány a szénhidrát és zsír között, ha cukorbetegek vagyunk? Elmondom, nekem mi a tapasztalatom!

Az elmúlt két és fél évem kísérletezésről szólt, hogy megtaláljam a számomra helyes cukorbeteg étrendet. Voltam vegán, aki teljes értékű növényi étrenden élt, aztán a paleolit diétához közel álló LCHF, azaz low carb high fat megközelítés tűnt a számomra legmegfelelőbb diétának, amit egyébként mind cukorbetegek, mind inzulinrezisztensek sok esetben sikerrel alkalmaznak.

Mi a szénhidrát és zsír helyes aránya cukorbetegként?
Mi a szénhidrát és zsír helyes aránya cukorbetegként?

több mint 3000 kalória egy nap alatt

Alapvetően nagyon gyors anyagcserém és magas kalóriaigényem van, ektomorf testalkatú vagyok, aki magas, vékony, és nehezen szed föl izmot. Tapasztalataim alapján legalább 3000 kalóriára van szükségem egy nap ahhoz, hogy tartani tudjam a mostani, 82 kilót testsúlyomat, amiből elenyésző mennyiségű a zsír. Eddig ezt LCHF, azaz low carb high fat, azaz alacsony szénhidrát, magas zsír megközelítésű diétával oldottam meg, mivel cukorbetegként limitálni akartam a szénhidrát-bevitelemet, és az energiát inkább zsírok felhasználásból akartam nyerni.

Sokáig étkezésenként nagyjából 40 gramm szénhidrátot ehettem, de mivel tavasz óta stagnált a testsúlyom 80 kiló környékén, nem tudtam tovább izmot fölszedni, elkezdtem emelni a kalóriabevitelt és a makrókat. 210 g fehérjét, és 180-180 gramm szénhidrátot és zsírt kellett megennem egy nap, hogy kijöjjön 3200-3300 kalória. Volt azonban néhány probléma, ami nem teljesen volt jó már ebben megnövelt energiatartalmú LCHF étrendben:

  • A koleszterinszintem egy picivel a felső határérték fölött volt a sok állati zsírnak és tojásnak köszönhetően (magvakat is fogyasztottam bőven)
  • Ha tovább kell emelni a kalóriamennyiséget, akkor az már irgalmatlanul sok zsír elfogyasztását, így még több zsíros hús, és rengeteg mag elfogyasztását jelentette volna, ami valahogy nem tűnik józan paraszti ésszel normálisnak.
  • Crossfit vagy konditermi súlyzós edzéseken sokszor nem voltam elég energikus, valahogy azt éreztem, hogy nincs bennem elég erő.

Megtoltam a szénhidrátot

A fent említett okok miatt döntöttem úgy, hogy megpróbálom a diétámban növelni a szénhidrátok arányát és csökkenteni a zsírokét, míg a fehérjebevitelt szinten tartom. Először egy durva emeléssel próbálkoztam, a korábbi 180 grammos napi szénhidrátbevitelt megdupláztam 360 grammra, ami a korábbi, étkezésenkénti 60 g szénhidrát helyett 120 gramm bevitelét jelentette három étkezésre lebontva. A fehérje maradt napi 210 gramm, ami étkezésenként 70 gramm, a zsír pedig lecsökkent napi 90 grammra, azaz étkezésenként 30 grammra. Ez így a korábbi 3300 kalóriáról 3200 kalóriára csökkentette a napi bevitt energiamennyiséget.

Az új, szénhidrátokban dúsabb diéta azonnal éreztette a hatását: egyrészt edzéseken sokkal energikusabb voltam, és kevésbé voltam fáradékony. Másrészt voltak sajnos árnyoldalai is: egyszerűen az én szénhidrát-anyagcserém nem bír el ennyi szénhidráttal. Mivel belőlem még a gyors felszívódású szénhidrátok is képesek lassan felszívódni, ha egyszerre nagyobb mennyiséget eszek meg, így étkezések után másfél óránként kellett adni magamnak többször 2-3 egység analóg inzulint, amíg az összes cukor el nem tűnt a véremből. Mivel az analóg bázisinzulin gyorsan, 1,5-2 óra alatt lecseng, kifejti hatását, így nem is tudtam az étkezés elején többet adni 3-4 egységnél, mert akkor másfél óra múlva durván hipoglikémia jött volna, mert az összes elfogyasztott szénhidrátnak csak a töredéke tud belőlem felszívódni ennyi idő alatt, saccra olyan 40, maximum 60 gramm a tapasztalataim alapján. Szóval maradt ez a másfél óránkénti utánlövögetés, hogy a fokozatosan felszívódó szénhidrátokat fokozatosan tüntessem el a véremből. Pontosan úgy, ahogy karácsonykor is csináltam a videóban az DiabNavigátor YouTube csatornán.

Végső megoldás

Ezt viszont én nem szeretném, imádtam, azt, amikor alacsonyabb szénhidrát és magasabb zsírbevitellel atomstabilan, étkezésekhez 2-3 egység inzulin beadásával működött a rendszer, nem kellett utánlövögetni. Úgyhogy elkezdtem fokozatosan csökkenteni a szénhidrátbevitelt, tartva egy napi 3000 kalóriás engergiabevitelt és most napi 210 gramm fehérje, 240 gramm szénhidrát és 120 gramm zsírbevitelnél járok. Sajnos még mindig nincs meg az optimális, általam áhított egyensúlyi állapot, amikor a szénhidrátbevitelem pont annyi, hogy ne kelljen inzulinnal utánlövögetni többször egy étkezés után, de ugyanakkor van bennem erő az edzéseken is.

Hogy mi a következő lépés? Először is, mivel decemberben voltak félrekajálások, némi alkoholfogyasztás, a szénhidrát-anyagcserém kicsit megborult, úgyhogy, hogy visszaállítsak egy stabilabb, egyensúlyi állapotot, visszatérek egy alacsonyabb szénhidrát, magasabb zsírbevitelre, a pontos makrókat még kiszámolom. Utána pedig megpróbálom megtalálni azt az egyensúlyi állapotot, hogy annyi szénhidrátot tudjak bevinni, hogy ne kelljen étkezések után inzulinnal többször utánlőni, de edzéseken is legyen erőm. Majd még jövök a fejleményekkel.

Iratkozz fel a blogra, kommentelj, illetve kövess Instagramon, Facebookon és YouTube-on is!

Kövess

Szólj hozzá!