Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

Izomtömeg növelés cukorbetegként?

Belekezdek egy izomtömeg növelő edzéstervbe, amivel 4 kiló izmot fogok fölpakolni magamra júniusig zsírosodás nélkül. Két dolog viszont durván megnehezíti a dolgomat: az 1-es típusú cukorbetegségem és az ektomorf testalkatom. Az izomtömeg növelés és az 1-es típusú cukorbetegség nem jó barátok.

Én viszont mindent megteszek azért, hogy valahogy összebékítsem őket. Vannak 1-es típusú cukorbeteg testépítők, akik szép eredményeket tudnak elérni, de persze ez rengeteg odafigyelést igényel. Az étrend összeállítása sokkal nehezebb, mintha csak simán egy nem cukorbeteg ember számára készítenék étrendet, oda kell figyelni a vércukorszint menedzsmentre a nap során és az edzés alatt is, és persze nyilván kell kell egy jó edzésterv is.

Izomtömeg növelés cukorbetegként?
Izomtömeg növelés cukorbetegként?

Cukorbeteg vagyok

1-es típusú cukorbeteg vagyok, ami izomtömeg növelés szempontjából jóval szerencsésebb felállás, mintha prediabétesz állapotában lennék (glükóz intolerancia, emelkedett éhomi vércukorszint, inzulinrezisztencia) vagy már 2-es típusú cukorbetegségem lenne.

Míg a prediabétesz és 2-es típusú cukorbetegség esetén a sejten belüli jelátvitel nem megfelelő, inzulinrezisztencia alakul ki, és ezt az inzulinrezisztenciát csak moderált kalóriabevitellel, a szénhidrátfogyasztás visszavágásával és a zsírfogyasztásra való odafigyeléssel lehet helyrebillenteni. Az izomtömeg növelés alapfeltétele, hogy több kalóriát kell bevinni megfelelő arányokban, mint amennyire szükségünk lenne, így az izom tud épülni. Prediabétesz és 2-es típusú cukorbetegség esetén ez nem igazán megoldható.

1-es típusú cukorbetegség esetén viszont lehet opció a magasabb szénhidrátbevitel, a zsíroktól sem kell félnünk, mivel ebben az esetben az inzulinérzékenységgel, a sejten belüli jelátvitellel nincsen semmi probléma, „csupán” egyetlen bökkenő van: nincsen elegendő mennyiségű saját inzulintermelése a szervezetnek, tehát kívülről kell bevinni azt.

Ugyanakkor ez egy erősen elméleti lehetőség, nagyon egyedi az, hogy az 1-es típusú cukorbetegek hogyan reagálnak rövid és hosszútávon a sok szénhidrátra, és hogy hogyan tudják stabilan tartani a vércukorszintjüket.

Vércukorszint menedzsment

A jó vércukorszint menedzsmentnek két tényezője van: egyrészt kell egy, a szervezet számára kiszámítható étrend, ami megfelelő arányban és mennyiségben tartalmazza a fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat, és ehhez az étrendhez kell igazítani az inzulinadagolást.

Az inzulinadagolás a modern analóg inzulinokkal eléggé rugalmasan alakítható, pontosan ki lehet alakítani az egyedi szénhidrát anyagcserénkhez passzoló tömegnövelő étrendet, és az ahhoz passzoló bázisinzulin és bólus inzulin adagolást.

És persze ismernünk kell a szervezetünk reakcióját az edzésre, hogy hajlamos-e leesni a vércukorszintünk, és ha igen, akkor vagy edzés előtt kell szénhidrátot fogyasztanunk, vagy edzés közben.

Ektomorf vagyok

Magas, vékony, gyors anyagcseréjű srác voltam mindig is, aki nagyon nehezen szed föl magára izmot, rengeteget tud enni, és nem igazán tapad rá a zsír. Ha nem edzek, villámgyorsan dobom le magamról azt az izmot, amit kemény munkával felépítettem.

Mielőtt kiderült a cukorbetegségem, 85 kg voltam a 199 centimhez, és a cukorbetegség hatására leolvadt rólam nagyjából 10 kg izom és 2 kg zsír, saccra. A mélyponton 72 kg voltam, és onnan jöttem vissza fokozatosan a mostani 81 kg-ra, kevesebb zsírral, mint valaha.

Az a célom, hogy ismét elérjem azt a 85 kg-os testsúlyt, mint a cukorbetegségem előtt, azzal a különbséggel, hogy most már kevesebb zsír lesz rajtam, mint akkor, tehát abszolút csúcsformában leszek.

Izomtömeg növelő étrend

Nem elég egyszerűen összeállítani egy megfelelő kalóriamennyiséget tartalmazó étrendet, mert nem csak a szénhidrátok mennyiségére kell odafigyelni, hanem arra is, hogy miből viszem be a fehérjét. Kevesen tudják ugyanis, de a fehérjéknek is van inzulinigénye, és lehetőleg kerülni szeretném azokat a fehérjéket, amik kifejezetten sok inzulint igényelnek, mint például a hal, a marha vagy a tejsavó fehérje (a fehérjeporokban leggyakrabban ezt használják), de jártam már növényi fehérjeporral is úgy, hogy megborította a szénhidrát anyagcserémet, úgyhogy nálam egyelőre a porok kizárva, és csak természetes tápanyagokkal dolgozom (azaz igazi étellel).

Mivel nekem elég magas a kalóriaigényem, és izomtömeget szeretnék növelni, elindulok egy 3000 kalóriás étrenddel, és menet közben meglátjuk, hogy szükséges-e emelnem rajta és mennyit. A 3000 kalóriát 3 étkezésre bontva viszem be. Mind reggelire, mind ebédre, mind pedig vacsorára 70 g fehérjét, 60 g szénhidrátot és 50 g zsírt eszem meg, így egy napon 210 g fehérjét, 180 g szénhidrátot és 150 g zsírt fogok megenni.

Egy következő blogbejegyzésben bemutatom részleteiben is az étrendet, és hogy mit miért eszek úgy, ahogy, úgyhogy iratkozzatok fel a blogra, és kövessetek Facebookon is!

Izomtömeg növelő edzésterv

Legvégül pedig szükséges egy jó izomtömeg növelő edzésterv. Heti kétszer fogok edzőterembe járni klasszikus testépítő edzéseket csinálni, és 1-2 alkalommal pedig crossfitre.

A crossfit azért kell, mert egyrészt szeretem, másrészt nagyon jó kardió, növeli az állóképességet, és mert funkcionálisan dolgoztatja át a test teljes izomzatát. Jó kiegészítést alkot a gyakran izolálós konditermi gyakorlatokkal.

A konditermi gyúrós, testépítős edzésterv A és B napra van osztva, az egyik napon hát, váll és tricepsz, a másik napon láb, mell és bicepsz gyakorlatok lesznek. Elméletileg minden edzés végén kellene valamit hasazni is, de ezt gyakran kihagyom, mert a felhúzások, guggolások és a crossfit edzések során, azért elég jó terhelést kap a has is. Most azért majd megpróbálom nem kihagyni. 🙂 Az edzéstervet bemutatom majd nektek a következő blogbejegyzésben.

Start

A program ma indul, a részleteket és a fejleményeket pedig elmesélem nektek itt a blogon. Lesz szó az én cukorbetegségem működéséről, hogyan menedzselem a vércukorszintemet, hogyan adagolom az inzulint, megosztom veletek majd az étrendemet és edzéstervemet, hogy mi miért van bennük úgy, ahogy, és mit miért változtatok rajtuk menet közben.

Ti próbáltatok már izmot fölszedni cukorbetegen vagy inzulinrezisztensként? Netán pont hogy fogyni akartatok? Kinek hogy sikerült, mik a tapasztalatok? Írjátok meg lent kommentben!

Iratkozz fel a blogra, kommentelj, illetve kövess Instagramon, Facebookon és YouTube-on is!

Kövess

Szólj hozzá!