Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

Izomtömeg növelés cukorbetegként? – prediabétesz, 2-es és 1-es típusú cukorbetegség

Izomtömeget növelni még egészséges embereknek is kihívás, lássuk, mivel kell szembenéznie egy hátrányosabb helyzetből induló prediabéteszes vagy cukorbeteg sportolónak!

Az izomtömeg növelés alapja, hogy több kalóriát kell bevinnünk, mint amennyire a szervezetnek szüksége van, hogy izmot tudjon építeni, és persze optimálisan kell meghatározni a fehérje, zsír és szénhidrát arányát. Prediabétesz vagy cukorbetegség esetén viszont további szabályokat is be kell tartanunk.

Izomtömeg növelés cukorbetegként? – prediabétesz, 2-es és 1-es típusú cukorbetegség
Izomtömeg növelés cukorbetegként? – prediabétesz, 2-es és 1-es típusú cukorbetegség

Prediabétesz és izomtömeg növelés

A prediabétesz a 2-es típusú cukorbetegség előszobája, aminek 2 fázisa van: az inzulinrezisztencia miatt először a csökkent glükóz tolerancia (IGT – impaired glucose tolerance) később az emelkedett éhomi vércukorszint (IFG –impaired fasting glucose) is megjelenik.

Az inzulinrezisztencia oka nem mindig tisztázott és nagyon sokféle lehet. A kialakulását leggyakrabban a genetikai hajlam, és az ahhoz párosodó mozgásszegény életmód, valamint a gyorsan felszívódó szénhidrátokban és zsírokban gazdag, magas kalóriatartalmú étrend miatt kialakuló elhízás okozza valószínűleg. Prediabétesz esetén az elsődleges cél a zsírfelesleg eltüntetése, az izomtömeg fölszedése másodlagos, de szintén fontos.

Az izomszövet a glükóz legnagyobb felhasználója és raktározója. Összességében, ha nagyobb az izomtömeg, az javít valamelyest az inzulinérzékenységen is, tehát javul az inzulinrezisztencia.

Nem jellemző, hogy valaki a fogyással párhuzamosan szeretne izomtömeget is növelni, a sportoló testépítők például sosem csinálnak ilyet, mert szinte lehetetlen. De az elhízott, mozgásszegény életmódból kijövő embereknél megoldható a feladat. Két dolog kell hozzá: egy jó edzésterv és egy jó diéta.

A diéta összeállításában arra szükséges összpontosítani, hogy megfelelően magas legyen a fehérjebevitel, hiszen ebből tud fölépülni az izom, és a maradék kalóriaigényünket inkább zsírból, és kevésbé szénhidrátból fedezzük, mert a szervezet kizárólag akkor kezdi el égetni az elraktározott zsírokat, ha szénhidrátból nem tud elég energiát nyerni. Ráadásul inzulinrezisztencia esetén a szénhidrátfogyasztás a normálisnál magasabb inzulinkibocsátással jár minden esetben, és minden ilyen inzulinfröccs csak hátráltatja a sejtek normális inzulinérzékenységének a helyreállását, ami az inzulinrezisztencia kezelésének az elsődleges célja. Egy ilyen diéta összeállításakor pengeélen táncolunk.

Nagyon-nagyon nehéz eltalálni a fehérjéknek, zsíroknak és szénhidrátoknak azt az arányát, aminél a szervezet még pont csak annyira van kalóriadeficitben, hogy ahhoz már nincsen elég szénhidrát, hogy a teljes energiaszükségletet fedezze, és a szervezetnek hozzá kell nyúlnia az elraktározott zsírhoz, viszont annyira meg nincsen kalóriadeficitben, hogy a fehérjékből kezdjen el magának glükózt csinálni energia végett, ahelyett, hogy izmot építene belőlük. A gyakorlat azt mutatja, hogyha egy eddig nem sportoló ember elkezd sportolni, akkor ott be tudnak indulni izomépítő folyamatok a fogyás mellett még egy ilyen enyhén energiadeficites diétával is.

2-es típusú cukorbetegség és izomtömeg növelés

Kezeletlen inzulinrezisztenciából akkor válik valaki 2-es típusú cukorbeteggé, amikor a hasnyálmirigy az extrém túlterhelés miatt végleg kimerül, és az inzulin termelés szintje a normális alá csökken. Ekkor a gyógyszerek mellett már gyakran külsőleg bevitt inzulinra is szükség van.

Izomtömeg növelés szempontjából ez annyiban jelent könnyedséget, hogy a szervezet továbbra is emelkedett inzulinigényét viszonylag egyszerűen tudjuk fedezni kívülről. Az inzulinrezisztencia azonban ugyanúgy fennáll, csupán a károsodott hasnyálmirigyet tehermentesítjük.

A diéta összeállításánál ugyanazokat az alapelveket kell követni, mint a túlsúlyos prediabéteszeseknél: enyhe kalóriadeficit magas fehérjemennyiséggel, moderált szénhidrátbevitellel, ahol az energia nagy részét inkább a zsírok fedezzék. Így lehet sport mellett fogyni, de izmot is fölszedni bizonyos keretek között.

Azok a 2-es típusú cukorbetegek, akik már elérték az egészséges testsúlyt, már nem kell, hogy kalóriadeficitben legyenek, de úgy kell igazítani a diétát, hogy a zsírraktározás ne induljon el újra, de az izomtömeg tovább tudjon nőni.

1-es típusú cukorbetegség és izomtömeg növelés

1-es típusú cukorbetegség egy egyszerűbb szénhidrát anyagcsere zavar, mint a prediabétesz vagy a már kialakult 2-es típusú cukorbetegség: az inzulinérzékenység kiváló, nincsen inzulinrezisztencia, “csupán” annyi a probléma, hogy a hasnyálmirigy nem, vagy alig termel inzulint, ebben az esetben kívülről kell bevinnünk a szervezet számára szükséges inzulinmennyiséget.

Az izomtömeg növelés alapja, hogy több kalóriát kell bevinnünk, mint amennyire a szervezetnek szüksége van, hogy izmot tudjon építeni. 1-es típusú cukorbetegség esetén elméletileg lehet opció a magasabb kalóriabevitel szénhidrátokból való fedezése, ugyanakkor ez egy erősen elméleti lehetőség, nagyon egyedi az, hogy az 1-es típusú cukorbetegek hogyan reagálnak rövid és hosszútávon a sok szénhidrátra, és hogy hogyan tudják stabilan tartani a vércukorszintjüket. 1-es típusú cukorbetegség esetén tehát nagyobb a mozgástér: mind a szénhidrátokat, mind a zsírokat fölhasználhatjuk a kalóriabevitelünk fedezésére.

Ti próbáltatok már izmot fölszedni cukorbetegen vagy inzulinrezisztensként? Kinek hogy sikerült, mik a tapasztalatok? Írjátok meg lent kommentben!

A következő részekben lesz szó az én cukorbetegségemről, elmagyarázom, megmutatom, hogy milyen étrenddel indulok neki a programnak, és persze megismertetem veletek az edzéstervet is.

Iratkozz fel a blogra, kommentelj, illetve kövess Instagramon, Facebookon és YouTube-on is!

Kövess

“Izomtömeg növelés cukorbetegként? – prediabétesz, 2-es és 1-es típusú cukorbetegség” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!