Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

Izomtömeg növelő étrend cukorbetegeknek

Hogyan érdemes összeállítani egy izomtömeg növelő étrendet cukorbetegek számára? Ebben a bejegyzésben erről lesz szó, és bemutatom a saját étrendemet is!

Az izomtömeg növelő étrend összeállítása egészséges, nem cukorbeteg vagy inzulinrezisztens emberek számára viszonylag egyszerű abból a szempontból, hogy a többlet kalóriabevitelt, ami az izomtömeg növeléshez szükséges, egyszerűen be lehet vinni szénhidrátból és zsírból is. De egészen máshogy alakul a dolog cukorbetegség esetén.

Szénhidrátok

Cukorbetegek számára a kalóriatöbblet fedezése szénhidrátokból nem javasolt.

Ahogy egy korábbi bejegyzésemben is írtam, 2-es típusú cukorbetegeknél és a prediabétesz (glükóz intolerancia, emelkedett éhomi vércukorszint, inzulinrezisztencia) állapotában nem opció a magasabb szénhidrátbevitel. 1-es típusú cukorbetegként elméletileg lehet opció a szénhidrátok nagyobb mennyiségű fölhasználása, de sajnos nagyon egyedi az, hogy 1-es típusú cukorbetegek szénhidrát-anyagcseréje hogyan reagál rövid és hosszútávon a túlzott szénhidrátbevitelre.

És így van ez nálam is: 1-es típusú cukorbetegként nem tolerálom jól a magas szénhidrátbevitelt.

Mivel nálam 50-60 gramm menyiséget meghaladó szénhidrát már elhúzódva, több órán keresztül szívódik fel, mindegy az, hogy az lassú vagy gyors felszívódású szénhidrát, ezért több turnusban, másfél óránként kell rá adogatnom az analóg inzulint, amíg az összes cukor végre eltűnik a véremből, és a vércukorszintem normalizálódik. Így én nagyobb mennyiségben használok zsírokat a kalóriatöbblet fedezésére.

Fehérjék

Van még egy fontos kötöttség, amiről érdemes beszélni, és amihez érdemes alkalmazkodni egy izomtömeg növelő étrend összeállításakor cukorbetegek számára.

A fehérjék is igényelnek inzulint. Igen. Kevesen tudják, de így van. Különböző típusú fehérjék különböző mértékben igényelnek inzulint, így amikor nagyobb mennyiségű fehérjét fogyasztunk, érdemes lehet belekalkulálni az inzulinadagolásunkba a megnövekedett igényt, illetve kerülni az olyan fehérjéket, amiknek kifejezetten magas az inzulinigénye.

A tejsavófehérje, a marha vagy a hal, például kifejezetten magas inzulinigényű fehérjeforrás. Nem azt mondom, hogy ne egyetek marhát vagy halat, mert mindkettő nagyon jó tápanyagforrás, de inzulinrezisztencia esetén érdemes lehet csínján bánni velük, mert még tovább túráztatják az amúgy is túlhajtott hasnyálmirigyeteket.

A tejsavófehérjét különböző fehérjeporok és tömegnövelő porok formájában szoktunk bevinni. A legtöbb hobbisportoló számára a megfelelő étrend kialakítása az elsődlegesen fontos, étrendkiegészítő fehérjeporokat kizárólag akkor érdemes használni, ha a megfelelő mennyiségű fehérje bevitele nem vagy nehezen megoldható „klasszikus ételből”.

Az én étrendem

Mivel nekem elég magas a kalóriaigényem, és izomtömeget szeretnék növelni, elindulok egy 3000 kalóriás étrenddel, amin most is vagyok, és menet közben meglátjuk, hogy szükséges-e emelnem rajta és mennyit. A 3000 kalóriát 3 étkezésre lebontva viszem be, mind reggelire, mind ebédre, mind pedig vacsorára 70 g fehérjét, 60 g szénhidrátot és 50 g zsírt eszem meg.

Ez nem kifejezetten LCHF (low carb, high fat, azaz alacsony szénhidrát, magas zsír) megközelítés, de közel van hozzá. Így egy napon 210 g fehérjét, 180 g szénhidrátot és 150 g zsírt fogok megenni.

Kevesebb szénhidráttal gyenge lennék edzéseken, e fölé pedig azért nem szeretném emelni, mert tapasztalatom szerint az efölötti mennyiség már nagyon elnyújtva szívódik fel belőlem, ami napi többszöri bólus inzulin adagolást hoz magával, illetve ki is fárasztja a szénhidrát-anyagcserémet, egyszerűen instabillá válik a működése.

Több zsírra egyelőre nincsen szükségem, de ha emelnem kell, akkor valószínűleg inkább növényi forrásokból fogom emelni, nem akarok túlzott állati zsírbevitelt a koleszterinszintre való odafigyelés miatt.

Az étrendemet pedig az alábbi alapanyagokból válogatom össze:

Reggeli

Bajnokok reggelije
Bajnokok reggelije

A fehérjét 3 db főtt tojás és 250 g cottage chese fedezi, ezt szokta még kiegészíteni földimogyoró szintén a fehérjetartalma, de a zsírtartalma miatt is, és a szénhidrátot vagy zabkása és alma vagy banán adja. Egyik lehetséges verzió a Bajnokok Reggelije 2.0, amit bemutattam a YouTube vlogomon is.

Ebéd

Csirkemell, bulgur, csicseriborsó, tökmag, napraforgómag
Csirkemell, bulgur, csicseriborsó, tökmag, napraforgómag

A fehérjeforrás általában csirkemell vagy sertéstarja, az előbbihez hozzá kell tennem nagyobb mennyiségű tökmagot vagy napraforgómagot, hogy a zsírtartalom is megfelelő legyen, a tarjához pedig elég egy kevés földimogyoró. A köret mindig valami gabona és hüvelyes kombinációja.

Egyrészt így izgalmasabb ízeket lehet kikeverni, másrészt az aminosav profilja így lesz teljes értékű a fehérjekomplettálás miatt (az állati eredetű fehérjékkel szemben a növények nem pontosan olyan arányban tartalmazzák az esszenciális aminosavakat, amilyen arányban az emberi szervezetnek szüksége van rájuk, de szerencsére különböző tápanyagcsoportok keverésével ezek az egyenlőtlenségek kompenzálhatóak, így teljes értékű fehérjeforrásként használhatóak a növények is). Na nem mintha olyan nagyon sok múlna rajta esetemben, de azért jó érzés, hogy erre is odafigyelek. 😉

Amiket fel szoktam használni a körethez a következők: gabonákból megy a bulgur, barnarizs, árpa, hajdina, köles, néha zabpehely, hüvelyesekből meg a lencse, vöröslencse, zöldborsó, sárgaborsó, csicseriborsó. Ezek keveréséből azért elég sokféle köretet elő lehet állítani.

Vacsora

Fehérjeforrásnak itt is valamilyen hús szerepel, általában csirkecomb vagy kacsacomb. A köret pont ugyanaz, mint délben, és nasinak, szoktam készíteni egy magkását, amit már a vlogon is bemutattam.

A magkása azért jó, mert rengeteg rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, nagyon jó zsírokat, és meglepő módon még a fehérjetartalma is viszonylag magas, a szénhidráttartalma pedig elenyésző. Nem utolsósorban pedig eritrittel fahéjjal, kakaóval ízesítve az édes íz iránti vágyat is kielégíti.

A rendszer

Föl szokott merülni az a kérdés, hogy milyen gyakran főzök. Erre a válasz az, hogy hetente egyszer. Szombat délelőtt lemegyek a piacra, bevásárolom a húst és a zöldséget és megfőzöm a hétre az ételt, amit bedobozolok és a hűtőben szépen eláll a hét végéig.

A második kérdés az szokott lenni, hogy: és nem unalmas? Szerencsére nem. Én olyan típus vagyok, aki elég jól bírja a monotonitást az étkezésben, én boldog vagyok, ha számomra finom, jó tápanyagokat tartalmazó ételeket eszem a megfelelő mennyiségben. Nyilván jó néha mást is enni, a vasárnapi családi ebédek szoktak egy kis változatosságot belevinni az étkezésbe, de nekem ez így pont jó.

Ti próbáltatok már izmot fölszedni cukorbetegen vagy inzulinrezisztensként? Hogyan étkeztetek mellette? Írjátok meg lent kommentben!

A következő megmutatom nektek az edzéstervemet is.

Iratkozz fel a blogra, kommentelj, illetve kövess Instagramon, Facebookon és YouTube-on is!

Kövess

“Izomtömeg növelő étrend cukorbetegeknek” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!