Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

Hogyan ettem végig cukorbetegként a karácsonyi menüt?

A karácsony, a szilveszter meg egyébkét bármilyen ünnepek átvészelése meglehetősen erőtpróbáló feladat minden cukorbeteg és inzulinrezisztens számára, hiszen a tradicionális ünnepi menü általában nem a cukorbeteg vagy az inzulinrezisztens legjobb barátja. Enni ugyanakkor mindenki szeret, pláne finomakat, úgyhogy ilyenkor jön a dilemma, hogy tartsuk-e a szigorú diétánkat, vagy engedjük el magunkat, és vágjuk picit oda a szénhidrát-anyagcserénket, rontsuk el a vércukorszintünket.

Én alapvetően a szigorúan betartott diéta mellett vagyok, de az ünnepekkor, ahogy karácsonykor is, picit lazítottam a gyeplőn, és belementem a félrekajálásba. Fontos azonban, hogy minden ilyen lazítást maximális kontroll alatt tartok, tehát úgy eszem meg az egyébként nem cukorbeteg vagy inzulinrezisztens barát ételeket, hogy rendszeresen mérem a vércukorszintemet, és ha kell, korrigálok analóg inzulinnal. (A tanácsokat összefoglaltam egyébként egy korábbi videóban is a DiabNavigátor YouTube csatornán.)

És az anlóg inzulin itt nagyon fontos. Amit én végigcsináltam karácsonykor, azt humán inzulin terápia mellett lehetetlen megcsinálni. A humán inzulin egy lassabb és picivel kiszámíthatatlanabb működésű inzulin, sok órán át tart a hatása, míg a modern analóg inzulinok hatása 1,5-2 óra alatt elmúlik, így sokkal pontosabban, rugalmasabban és kiszámíthatóbban lehet az adott étkezés szénhidrátmennyiségéhez igazítva adagolni az analóg inzunlint.

Készítettem egy vlog epizódot az egész kalandból, amiben van halászlé, töltött káposzta, rántott hal, sült kacsacomb és kacsamell, bors mártás, párolt lilakáposzta erdei gyümölcsökkel, zellerből és paszternákból készült püré, zelleres krokett, diós bejgli, mákos bejgli, zserbó, képviselőfánk, csokis muffin, meg minden. Csekkoljátok:

Iratkozz fel a blogra, kommentelj, illetve kövess Instagramon, Facebookon és YouTube-on is!

Kövess

Szólj hozzá!