Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

Mit csinálj alacsony a vércukorszint esetén?

Szőlőcukor? Cukros üdítő? Korpovit? Sör? Melyik a legjobb alacsony vércukorszint esetén? Elmondom, hogy mit kell tenned ha leesik a vércukorszinted!

Mi a cél?

Ha leesik a vércukorszinted, akkor vissza kell tornásznod a normális szintre. Különböző praktikák és módszerek léteznek, változó, hogy ki mire esküszik. Én azt szoktam javasolni mind 1-es, 2-es típusú cukorbetegeknek és inzulinrezisztensekenk is, hogy a cél az legyen, hogy minél gyorsabban állítsák vissza a normál vércukorszintet hipoglikémia esetén, azaz érjék el újra az 5-ös tartományt.

Nem jó az, ha túlságosan feltolod a vércukorszintet, mert akkor átestél a ló túloldalára: ha IR-es vagy, vagy olyan 2-es típusú cukorbeteg, akit nem inzulinnal kezelnek, akkor várhatsz, hogy nagy nehezen álljon vissza megint a normális értékre, közben rommá dolgozatod a hasnyálmirigyedet és károsítod az ereidet a magas vércukorszinttel. Ha inzulinnal kezelt cukorbeteg vagy, akkor egyszerűbb a dolgod: rálősz egy kis inzulint, és visszabillented a jó tartományba, de ez már a hullámvasutazás, amikor felfelé-lefelé ingadozik a vércukorszinted, ami eléggé megviseli a szervezetedet. Ezt inkább ne csináld ezt alacsony vércukorszint esetén.

Mi az eszköz?

Amivel a leggyorsabban és legpontosabban vissza tudod állítani az alacsony vércukorszint értékét normálisra, azok a legegyszerűbb, legkönnyebben emészthető, gyors felszívódású szénhidrátok, azaz: a szőlőcukor, kristálycukor, méz, cukros üdítő vagy gyümölcslé, és különböző szőlőcukor készítmények, például szájba fújható spray.

Egy hajszállal lassabb a csoki, mivel ez tartalmaz a szénhidráton túl zsírt és fehérjét is, ami lassítja a szénhidrát felszívódását.

Egy marék paraszthajszállal lassabbak a kekszek, tészták, pékáruk, mivel a szénhidrát itt bonyolultabb formában van jelen bennük, picivel több idő lebontani őket glükózzá, ami majd be tud kerülni a véráramba.

Ott van még a tej, joghurt, és kefír technika, ami nagyon változó eredményeket ad különböző embereknél. Alapvetően sem a tejben, sem a kefírben, sem a joghurtban nincsen számottevő mennyiségű szénhidrát, de van bennük azért valamennyi zsír és fehérje, ami egyrészt nem növeli a vércukorszintet, másrészt lassítja annak a kevés tejcukornak a felszívódását is, ami van ezekben a termékekben, tehát ebből a szempontból nézve semmi értelme tejjel, kefirrel és joghurttal próbálkozni. Ugyanakkor a tejtermékeknek, és főleg a tejnek, kefirnek és joghurtnak, illetve mindennek, amiben van tejsavó fehérje, van egy olyan tulajdonsága, hogy valami miatt mégis képesek esetenként megdobni a vércukorszintet, így ezért van az, hogy bizonyos embereknél a tej, kefir és joghurt fogyasztása egy működő technika a hipoglikémia elhárítására.

Mindenesetre, ha nem akarsz kísérletezni, és tutira akarsz menni, akkor maradj a szőlőcukornál vagy a cukros üdítőnél és gyümölcslénél. Egyébként ez valószínűleg a tejsavó inzulinigénye, és az abból következő emésztési folyamatok miatt van, ha szeretnétek erről egy külön videót, akkor jelezzétek kommentben.

Gyors+lassú szénhidrát kombó

Diabetológusok, dietetikusok és a könyvek általában azt szokták javasolni, hogy hipoglikémia esetén ne csak gyors felszívódású szénhidrátot együnk a normál vércukorszint visszaállításának céljából, hanem együnk egyből egy kis lassú felszívódásút is, hogy később se essen le tutira a vércukorszintünk. Én értem, hogy az orvosok biztosra mennek, de igazából erre nem igazán van szükség, hacsak még nincsen benned olyan étkezéshez beadott bólus inzulin, aminek még tart a hatása. Egyébként teljesen elég, ha az alacsony vércukorszintet szépen visszabillented a normál tartományba, onnantól jól leszel, nem kell túlenni magadat.

Felszívódás a szádból

Mivel a nyálkahártya, ami a szádban, de az orrodban is van, szupergyorsan tud felszívni dolgokat, ezért trükközhetsz olyannal, hogy a szőlőcukrot mondjuk szopgatod egy ideig, és csak később nyeled le, ezzel is gyorsítod összességében a hatást. Az orrodba ne akarjál porított szőlőcukrot felszívni, egyrészt nagyon hülyén fognak rád nézni az emberek, másrészt jobb helye van a szőlőcukornak a szádban.

Igyál!

A szilárd dolgokat, mint a szőlőcukor tabletta, csoki, keksz, ilyesmik, jól alaposan rágd össze, és kísérd le vízzel, hogy minél gyorsabban fel tudja szippantani a kis szervezeted. Jól is fog esni, ha hipózol, akkor általában szomjas is vagy. Legalábbis én.

Ha nem tudsz rágni

Nagyon fontos, hogy ha annyira alacsony a vércukorszinted, hogy rosszul érzed magad, és nem tudsz rágni, akkor a rágható dolgok nem jók, mert félrenyelheted őket. Egyébként ilyenkor a folyadékkal is óvatosan kell bánni.
Ha társaságban vagy, fontos, hogy magyarázd el nekik, hogy mit kell tenniük, ha leesne a vércukorszinted: adjanak szőlőcukrot vagy asztali cukrot, itassanak veled cukros üdítőt vagy gyümölcslevet, de ha nem tudsz nyelni, soha ne tegyenek vagy öntsenek a szádba semmit, mert félrenyelheted. Ilyenkor azonnal hívjanak mentőt. Ja és azt is hozzáteheted, hogy az inzulinodat se próbálják beadni, mert azzal nemhogy rosszat tesznek, de akár meg is ölhetnek. Ezt csak azért mondom, mert találkoztam már olyan emberrel, aki azt gondolta, hogy az inzulin beadása biztos segít rajtam ilyen esetben. Hát nem. Neked egyértelmű, neki nem, úgyhogy tessék elmondani ezt is.

Troll

A végére egy vidámabb téma: kedvenc trollomnak, Polgár Zsolesznek is van egy tuti módszere, és köszönöm, hogy ezt megosztotta velem még valamelyik kommentjében a Facebookon, egyúttal arra biztatlak titeket is, hogy kommenteljetek: Zsolesz Polgár Zsolesz alacsony vércukorszint esetén megiszik általában 12-27 sört. Igaz, ugyan, hogy 12-27 sör tényleg durván meg fogja dobni a vércukorszinteteket, de az is lehet, hogy utána a mentő visz el titeket a detoxba, szóval ezzel inkább ne próbálkozzatok.

Ti mit szoktatok enni vagy inni, ha alacsony a vércukorszintetek?

Iratkozz fel a blogra, kommentelj, illetve kövess Instagramon, Facebookon és YouTube-on is!

Kövess

“Mit csinálj alacsony a vércukorszint esetén?” bejegyzéshez 9 hozzászólás

  1. Nekem az lenne a kérdésem, hogy mennyi az a minimum vc. érték, amikor nem szabad beadni az inzulint, mert esetleg fenn állhat a hypo veszélye.

    Üdv, Andi

    Válasz
    • Eléggé összetett ez a kérdés. Alapvetően mindig az étkezés során bevitt szénhidrátmennyiséghez kell igazítani a beadott inzulin mennyiségét is. Ha étkezés előtt 5 mmol/l körül van a vércukorszinted, akkor az adott szénhidrátmennyiséghez szokásos mennyiségű inzulint kell beadni. Ha ennél alacsonyabb a vércukorszint, akkor csökkenteni kell az inzulin mennyiséget, ha magasabb, akkor viszont akár picit növelni is lehet, ez a plusz korrekciós érték.

      Válasz
    • A hypo a túl sok inzulintól alakulhat ki, tehát nem annyira a kezdő vércukor szint, hanem az étel fajtája (gyors vagy lassú szénhidrát), illetve mennyisége a döntő. Ráadásul minden egyes embernek más az inzulin mennyiség igénye is a saját állapotától függően. Van akinek a hasnyálmirigye annyit termel, hogy alig kell mellé szúrni és van akinek akkora inzulinrezisztenciája van, hogy 2-3x annyit kell szúrnia. Mindenesetre csak normál tartományban érdemes inzulint beadni az étkezéshez, tehát ha 4 felett van a vércukor étkezés előtt. Ha alatta van, akkor meg kell várni, míg felmegy 5 fölé és esetleg akkor adni mellé.

      Válasz
  2. Szia!Az lenne a kérdésem,általában le esik a vercukor szintem,probalok odafigyelni az étkezésekre,mostanság van ugy ,érkezés utan masfél órával is lemegy!Mindig van nálam szőlő cukor!A családomban van cukorbetegség!Merre induljak el ezen problémával!Koszonom segito válaszát!

    Válasz
    • Ez elsősorban a te egyedi szénhidrát anyagcserédtől függ, az a lényeg, hogy az 5-ös tartományba kerüljön vissza a vércukorszint, és ne följebb, ezt neked kell kitapasztalnod, hogy ehhez mennyi szőlőcukorra van szükséged, de tippre nem igazán kellhet 1-2 szemnél több.

      Válasz
  3. Üdvözlöm. Olyan kérdésem lenne, hogy Anyukám cukorbeteg. Kb két havonta rájön a hányás. Az okát nem tudom, sajnos erősen elzárkózik a kivizsgálásoktól. Cukrára gyógyszert szed. Cukorbetgség okozhat hányást? Volt már, hogy emiatt kórházba került. Most is éppen itt ütök nála. Tegnap óta többször hányt. Adtam neki két szem szőlőcukrot. Most jobban van. Nem vesztette el az eszméletét , kommunikál velem, de gyengébb az átlagosnál. Ilyenkor mi a legjobb teendő?

    Válasz
    • Üdvözlöm! Nagyon fotnos lenne orvoshoz elmenni, ő fog tudni segíteni. A magas és az alacsony vércukorszint is okozhat rosszullétet. Rendszeresen kellene mérni a vércukorszinteket, étkezés előtt közvetlenül és étkezés után 2 órával, a cél, hogy az 5-ös tartományban legyenek a vércukorszintek a mérésekkor.

      Válasz

Szólj hozzá!