Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

Sport és vércukorszint – a mozgás hatása a vércukorszintre

Nem tudod, hogy cukorbetegként vagy inzulinrezisztensként sportolhatsz-e? Milyen a mozgás hatása a vércukorszintre? Mikor fordul elő sport után magas vércukor? És alacsony vércukorszint sport után?

Szabad-e a sport cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek?

Sokan félve állnak neki sportolni cukorbetegként vagy inzulinrezisztensként, mert azt hallották, hogy cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén ezt nem szabad, vagy egyenesen az orvos tiltotta meg nekik. Ugyanakkor az is egy közismert tény, hogy a sport és a testmozgás jó hatással van a vércukorszintre, így mindenféleképpen szabad és kell is cukorbetegként vagy inzulinrezisztensként sportolni, csak értenünk kell, hogy milyen sport milyen hatással van ránk, oda kell figyelnünk magunkra, és be kell tartanunk pár fontos szabályt.

Alacsony vércukorszint sport után

A sport és a mozgás a következő esetekben csökkentheti a vércukor szintjét:

  • Ha hirtelen olyan nagy megterhelést okozó mozgást végzel, amihez nem vagy hozzászokva.
  • Ha az étrendben nincs elég szénhidráttartalom, ezért a ketogén, de még a paleo diétákkal is oda kell figyelni.
  • Ha az izmok glikogén raktáraiban nincsen elég glikogén elraktározva, amiből a szervezet gyorsan energiát tud nyerni szőlőcukor formájában. Ez olyankor fordulhat elő, ha nemrég sportoltál, és utána nem vittél be elég szénhidrátot, vagy pedig alapvetően nagyon alacsony szénhidrátbeviteled a diétád miatt (mondjuk ketogén diétánál).
  • Ha hajlamos vagy arra, hogy sport hatására lefelé menjen a vércukorszinted, akkor, ha normál vércukorértékkel állsz neki edzeni, és nem viszel be előtte egy kis plusz szénhidrátot, akkor mozgás közben leeshet a vércukorszinted.
  • Ha nemrég fejezted be a sportolást, és nem étkezel utána (szénhidrátot is), akkor gyorsan le tud esni a vércukorszinted.
  • Ha a vérkeringésben lévő inzulin szintje magasabb, mint kellene. Például, ha inzulinnal kezelt cukorbeteg vagy, és étkezéshez beadod a bólus inzulint, és nem vársz utána 2-3 órát, akkor még lehet benned hatás alatt álló inzulin, amikor elkezdesz sportolni.
  • Ha közepes intenzitású aerob mozgást végzel legalább 30 percen keresztül, vagy könnyebb mozgás esetén, ha az egy óránál hosszabb időtartamú.
  • Ha extrém körülmények között sportolsz (magas páratartalom vagy tengerszint feletti magasság, túl hideg vagy túl meleg hőmérséklet). Ezek egyébként ugyanúgy tudják felfelé is vinni a vércukorszintet.

Magas vércukorszint sport után

Sport után magas vércukor fordulhat elő:

  • Ha rövid időtartamú, de nagyon intenzív sportot végzel (súlyzós edzés, sprint, crossfit, súlyemelés).
  • Ha beteg vagy, meg vagy fázva, akkor az inzulin hatásossága romlik a szervezetben, így a szervezet inzulinigénye megnő. Ez okozhat vércukorszint emelkedést, nemcsak sport után.
  • Ha sportolás közben leesik a vércukorszinted, akkor automatikusan elkezd a szervezet korrigálni: szőlőcukrot szabadít fel a glikogén raktárakból, hogy visszaemelje a vércukorszintet. Ez sportolás végére lehet olyan mértékű, hogy sport után magas vércukor szintet tapasztalsz.
  • Ha reggel, éhgyomorra mozogsz, amikor az inzulinszint viszonylag alacsony, viszont a kortizolszint magas.
  • Ha eleve magas vércukorszinttel kezdesz el sportolni (12-14 mmol/l-es vércukorszint felett), akkor a sport után magas vércukor léphet fel.
  • Ha extrém körülmények között sportolsz (magas páratartalom vagy tengerszint feletti magasság, túl hideg vagy túl meleg hőmérséklet). Ezek egyébként ugyanúgy tudják lefelé is vinni a vércukorszintet.
  • Ha bármely okból megnő a vércukorszintet emelő hormonok (adrenalin, glukagon, kortizol, tesztoszteron) szintje a véredben, akkor az magas vércukorszintet okozhat.

Aerob edzés

Aerob edzés során az izommunkához szükséges energia előállítása nagy mennyiségű oxigén felhasználásával történik. A szervezet ilyenkor az energiatartalékként használt szénhidrátokat és zsírokat oxigén felhasználásával égeti el, így biztosítja az energiát az izmok számára.

Az olyan, viszonylag csekély vagy közepes erőkifejtést igénylő mozgások, ami közben nincs lihegés vagy kifulladás, aerob folyamatnak minősülnek. Ilyen lehet például a biciklizés, kocogás, tánc, úszás, aerobik vagy a túrázás, hegymászás.

Anaerob mozgás

Anaerob edzés során az izommunkához szükséges energia előállításához a szervezet számára nem áll rendelkezésre elegendő oxigén. A magas intenzitása miatt az anaerob tartományban történő mozgás csak rövidebb ideig tartható fenn, amit pihenési szakasz (aerob energiafelhasználás) követ.

Az olyan, intenzív erőkifejtést igénylő mozgásformák, amikor koncentrálnunk kell a légzésünkre, zihálunk vagy kifulladunk, anaerob folyamatnak minősülnek. Ilyen lehet például a súlyzós edzés, sprintelés, súlyemelés, crossfit.

Aerob vagy Anaerob?

A jó edzésterv tartalmaz mind aerob, mind pedig anaerob tartományban történő edzéseket. Az aerob edzés növeli az állóképességet és az anaerob erősítő edzések eredményességét, valamint a szervezet oxigénfelhasználásának hatékonyságát. Az anaerob edzés növeli az izomzatot és a teljesítményt, valamint az aerob mozgás hatékonyságát, és elengedhetetlen a versenyteljesítmény eléréséhez.

Mit tegyél sportolás előtt?

Ha cukorbetegként vagy inzulinrezisztensként hajlamos vagy arra, hogy sportolás közben leessen a vércukorszinted, akkor sportolás előtt mérj vércukrot: 5 mmol/l vagy ez alatti értéknél együnk 10-20 gramm szénhidrátot, mielőtt elkezdjük az edzést.

Nem javasolt elkezdeni az edzést, ha a vércukorszint túl magas (12-14 mmol/l feletti), mert ilyenkor mozgás hatására még tovább emelkedhet az érték. Ilyenkor az edzést el kell halasztani 10-12 mmol/l vagy alacsonyabb értékek méréséig.

Mit tegyél sportolás közben?

A mozgás hatása a vércukorszintre, hogy előfordulhat alacsony vércukorszint. Figyelj oda a hipoglikémia tüneteire, és mérj vércukrot, ha szükséges. Ha edzés közben leesik a vércukor, mindig legyen nálad szőlőcukor és/vagy cukros üdítő, gyümölcslé, amivel villámgyorsan helyre tudod billenteni.

Mit tegyél sportolás után?

Először is, töltsd vissza az elhasznált szénhidrátot, adj az izmaidnak fehérjét, jó minőségű zsírokat, azaz egyél egy jót, hogy tudjon regenerálódni. A vércukorszint mozgás után úgy alakulhat, hogy egy jó intenzív edzés a délutáni esti órákban megnöveli az éjszakai hipoglikémia veszélyét. Sőt, a hipoglikémia-hajlam még a következő napon is fennállhat, így ennek figyelembevételével kell a szénhidrátfogyasztást és az inzulinadagolást igazítani.

A rendszeres sport cukorbetegeknek vagy a sport inzulinrezisztencia esetén nagyon fontos, előbb-utóbb kiismered saját testedet, a vércukorszinted jellemző mozgását. Sosincs két egyforma alkalom, hiszen az erőnléttől, kipihentségtől, aktuális lelkiállapottól, menstruációs ciklustól és még ezernyi dologtól függ az anyagcsere alakulása, de tendenciák mindig vannak, amihez tudsz alkalmazkodni.

Te mit szoktál sportolni, és az milyen hatással van a vércukorszintedre? Mit teszel a vércukorszinted stabilizálásáért sport előtt, közben és után? Írd meg kommentben!

Kövess

“Sport és vércukorszint – a mozgás hatása a vércukorszintre” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Kedves Tomi,

    Régen többször is előfordult, hogy edzés közben rosszul lettem(émelygés, szédülés). Kb 4-5 hónapja àttértem a ketogén diétára és azóta minden edzés végig tudtam csinálni. A héten tartottam egy csaló napot, amikor ettem tészát, süti, csokit. Másnap ismét rosszul lettem edzés közben. Mitől lehet ez? Lehet valamilyen cukorbetegség a hàttérben?

    Üdvözlettel: Ildi

    Válasz
  2. A cikk kellemes a szemnek és hasznos. Más oldalakon a szövegformázás néha bosszút kiált az égbe. Amikor meglátok egy szövegfalat, csak távozom. Itt a megfelelő térköz és tartalom. Mindenképpen gyakrabban fogok idenézni 🙂

    Válasz

Szólj hozzá!