Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

A cukorbetegség és inzulinrezisztencia vizsgálata tesztekkel

Mik azok a tesztek, amivel kiderítheted, hogy cukorbeteg vagy inzulinrezisztens vagy-e?

A cukorbetegség különböző vérvizsgálatok és tesztek segítségével akkor is kimutatható, ha nincsenek még egyértelmű tüneteink. Ha kíváncsi vagy a cukorbetegség tüneteire, akkor nézd meg az erről szóló videót! Haladjunk szépen sorban a legegyszerűbb, otthon is elvégezhető tesztektől a bonyolultabbakig!

Otthoni vércukorszint mérés

Ha van egy vércukorszintmérő készüléked, akkor te is egyszerűen letesztelheted magadat, mérd meg a vércukorszintedet bármikor, és ha a vércukorszinted 11 mmol/l vagy afölötti, akkor az cukorbetegségre utal. Ha még biztosabbra akarsz menni, akkor éhgyomorra vagy étkezés után 2-3 órával mérj, ekkor a vércukorszintednek a normál 5-ös tartományban kell lennie, de éhgyomri vércukorérték esetén becsúszhat a 4 mmol/l-es tartományba is.

Fontos tudni, hogy a cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia diagnózisának megállapítása csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehetséges, a saját magad által használt vércukormérő készülékek csak a gondozás és ellenőrzés céljára használhatóak hivatalosan!

Éhomi vércukorszint-vizsgálat

Ha az általad mért vércukorértékek alapján fennáll a cukorbetegség gyanúja, érdemes kérni a háziorvosnál egy vérvételes laborvizsgálatot, ez az éhomi vércukorszint-vizsgálat vagy éhomi plazmaglukóz-teszt. Legalább 12 órás éhezés után éhgyomorra reggel vérmintát vesznek tőled, mert ilyenkor a legalacsonyabb az ember vércukorszintje. Ha a vércukorérték 7 mmol/l vagy magasabb, akkor a vizsgálatot a cukorbetegség diagnózisának megerősítése céljából egy másik napon meg kell ismételni.

HbA1c

A vérvétel során vett vérmintából érdemes megnézni a HbA1c vagy hemoglobin A1c értéket is, ami az elmúlt 3 hónap átlagos vércukorszintjét mutatja meg. Ha valaki nem cukorbeteg, akkor a HbA1c normális tartománya laboratóriumi módszertől függően körülbelül 3,5–5,5% között mozog.

A normál tartománynál magasabb HbA1c-szint cukorbetegségre utal, de a betegség diagnózisának felállítására nem használatos, inkább a már felismert cukorbetegség kezelésének sikerességét szokták ezzel a mérőszámmal mérni. Az orvosok azt szokták mondani, hogy ha a HbA1c értéke kevesebb, mint 7%, akkor a cukorbetegség jól karban van tartva, de én szigorúbb vagyok, mert tudom, hogy az 5%-os tartományt is simán el lehet érni megfelelő életmóddal és étrenddel.

C-peptid vizsgálat

1-es típusú cukorbetegség diagnosztizálására nagyon jó mutatószám a C-peptid vizsgálat, amit szintén vérplazmából végeznek el, és ami a szervezet saját inzulintermelő képességének mértékét mutatja meg. 1-es típusú cukorbetegeknél ez általában az alsó határérték alatt vagy az alsó határérték környékén van. A C-peptid egyébként egy fehérje, ami a szervezet saját inzulingyártása során keletkező “melléktermék”, így mennyisége képes mutatni az inzulintermelés mértékét.

Autoantitest vizsgálat

Szintén 1-es típusú cukorbetegség diagnosztizálására használják a különböző autoantitest vizsgálatokat. Az 1-es típusú diabétszhez társult autoantitesteknek többféle formája van. Ide tartoznak a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek úgynevezett szigetsejt-citoplazmatikus antitestjei (Islet cell cytoplasmic autoantibodies, ICA), az inzulin autoantitestek (insulin autoantibodies, IAA), a glutaminsav dekarboxiláz elleni antitestek (glutamic acid decarboxylase antibodies, GADA), és az insulinomához társult-2-antitestek (insulinoma-associated-2 autoantibodies, IA-2A). Ezek az autoantitestek a szervezet saját sejtjeit pusztító immunválasz markereként szolgálnak. Az 1-es típusú diabétesz kialakulása előtt is lehet valaki pozitív ezeken a teszteken, és ez nem jelenti azt, hogy egyértelműen ki fog nála alakulni a betegség, de akinél már kialakult, annál nagy valószínűséggel pozitív lesz az autoantitest vizsgálat eredménye is.

Orális glukóz-tolerancia teszt

Az orális glukóz-tolerancia teszt, vagy cukorterheléses inzulin és vércukorszint vizsgálat egy egyszerű teszt, amit többnyire az inzulinrezisztencia és a terhességi diabétesz kimutatására használnak. Meg kell inni egy 75 gramm cukrot tartalmazó cukoroldatot, és közben többször vért vesznek tőled, hogy megnézzék a vércukor és inzulinszintjeidet. Az a jó teszt, aminél vért vesznek éhgyomorra, közvetlenül a cukoroldat elfogyasztása előtt, és utána fél óra, 1 óra, másfél óra majd 2 óra múlva. Ha a cukrot tartalmazó oldat elfogyasztása után 2 óra elteltével a vércukorszint 11,1 mmol/l vagy magasabb, a cukorbetegség diagnózisa megállapítható. De sokkal fontosabb, hogy jobban az adatok mögé nézzünk, és figyelembe vegyük a köztes vércukorszint értékeket is, és hogy azokat milyen magas inzulinszintek mellett tudta produkálni a szervezet. Ezekből megállapítható az inzulinrezisztencia súlyossága is.

Ketontest vizsgálat

A vizelet vagy vér ketontartalmának vizsgálata a vizeletben vagy vérben található bomlástermékek kimutatására szolgál. A ketonok az anyagcsere melléktermékei, akkor keletkeznek, ha a szervezet az energiaigény biztosításához zsír- és izomszövetet bont le cukor helyett. Ez a vizsgálat otthon is elvégezhető vizeletvizsgálatra alkalmas tesztcsíkkal, de vagy ujjbegyből vett vérmintával, készüléktől függően.

Neked milyen vizsgálatokat végeztek a cukorbetegséged vagy inzulinrezisztenciád diagnosztizálásakor? Hogyan derült ki a betegséged? Írd meg kommentben!

Kövess

Szólj hozzá!