Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

Egészséges táplálkozás nem csak cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek

A korábbi blogposztokban beszéltem nektek a fehérjékről, a zsírokról és a szénhidrátokról és a nassolásról, de most lépjünk egyet hátrébb, és nézzük meg a legfontosabb, megmaradt alapvetéseket az egészséges táplálkozás témakörében.

Naponta 3x étkezz

Naponta háromszor étkezz, nagyjából azonos időpontokban. Ha inzulinrezisztens vagy, akkor is törekedj a napi 3 étkezésre, sokkal jobban jársz, ha nem stresszeled napi 4-5 étkezéssel az amúgy is túlpörgetett hasnyálmirigyedet. Sőt, ha akarsz, még el is mehetsz az időszakos böjtölés irányába, amikor a nap nagy részében nem eszel, és csak mondjuk egy ebédet vagy egy vacsorát fogyasztasz, de erről tervezek egy blogposztot!

Nincs nassolás

Étkezések között nincsen nassolás. Semmi. Egészséges táplálkozás esetén étkezések között megemésztjük a korábban elfogyasztott ételt, aztán pihentetjük a szervezetünket.

Folyadékok

Csak olyan folyadékot fogyassz, aminek nincsen kalóriatartalma: víz, kávé vagy tea, cukor nélkül, édesítőszerrel, ami lehet eritrit vagy stevia, vagy kalóriamentes üdítők.

Vércukorszint mérés

Ha cukorbeteg vagy inzulinrezisztens vagy, mérj rendszeresen vércukorszintet, mindig párban: étkezés előtt közvetlenül, és étkezés után 1,5-2 órával. Így látod, hogy mit tett veled az étel, amit megettél.

Zöldség

Zöldséget fogyassz minden mennyiségben, ez az egészséges táplálkozás alapeleme. Mivel ezekben sem fehérje, zsír vagy szénhidrát nincsen különösebb mennyiségben, de mellette magas a rost vagy vitamintartalmuk, egyrészt egészségesek, másrészt nem fogják módosítani jelentősen a kalóriabeviteledet, és a vércukorszintedet sem piszkálják. Persze csak ha azokról a klasszikus zöldségekről beszélünk, amiknek tényleg nem magas a szénhidráttartalma, mint például a paradicsom, paprika, vagy uborka.

Savanyúság

Savanyúságokat fogyassz, de ne a cukrozottakat, esetleg az édesítőszerrel készültek mehetnek, de a legjobb a tradicionális ecetes (uborka, dinnye, paprika), sós (uborka, káposzta), vagy kovászos (uborka) eljárással készültek. Ezek egyébként azért is jók, mert a savasságuk miatt lassíthatják a szénhidrátok felszívódását valamelyest, meg persze segítik az emésztést.

Mustár, ketchup, majonéz

Mustár kis mértékben, ketchup vagy BBQ szósz nem fogyasztható a cukortartalma miatt, majonéz pedig a magas zsírtartalma miatt.

Felvágott

Felvágottak fogyasztását nem ajánlom, mivel sok mesterséges anyag és cukor is előfordulhat bennük. Vagy pedig nagyon figyeljetek oda, hogy jó minőségű felvágottat vegyetek.

Margarin, olajok

Hidrogénezett növényi zsírok (transzzsírok), azaz a margarin tilosak, ezek károsak az egészségre. Az, hogy a margarin egészséges, felejtsétek el, nem az. Egyetek inkább helyette normális zsírt: vajat, sertés vagy kacsazsírt, meg tolhatjátok az olívaolajat salátákhoz.

Sütőolajok: napraforgó olaj, kukoricaolaj, búzacsíra-olaj, stb. tilosak. Helyettük főzz kókuszzsírral, vajjal, kacsa, liba vagy sertészsírral. Ezek jobban bírják a hőhatást és nem bomlanak le káros anyagokra főzés vagy sütés közben.

Leves

Leveseket lehet enni tészta, galuska, liszttartalom nélkül bármilyen mennyiségben. Krémleveseket nagyon óvatosan egyél, lehet bennük liszt és cukor, amik tilosak.

És most ti jöttök! Jöjjenek kérdések, tippek-trükkök, beszéljük ki a témát!

Iratkozz fel a blogra, kommentelj, illetve kövess Instagramon, Facebookon és YouTube-on is!

Kövess

Szólj hozzá!