Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

5 CSAPDA a diétás, diabetikus élelmiszerekkel kapcsolatban

Rengeteg olyan “diabetikus” élelmiszert próbálnak rásózni a cukorbetegekre és inzulinrezisztensekre, amik igazából egyáltalán nem tesznek jót nekünk. Most megtudhatod, hogy mik a leggyakoribb csapdák!

Roskadoznak a polcok a szupermarketben a diétás, diabetikus, szénhidrátcsökkentett élelmiszerektől, azonban sajnos nagyon résen kell lennünk, ha nem akarunk lyukra futni, és olyan élelmiszereket vásárolni, amivel nemhogy jót, de ugyanolyan rosszat teszünk magunkkal, mintha hagyományosat választottunk volna belőlük. Nézzük, hogy mik a leggyakoribb csapdák!

Hozzáadott cukor nélkül

Alapvetően jó, hogy nem használnak a cukrot a termékben, de az ördög a részletekben rejlik!
Attól, hogy valami hozzáadott cukor nélkül készül, még ugyanúgy tartalmazhat cukrot, gyors felszívódású szénhidrátokat, és ráadásul mindezt akár még nagy mennyiségben is!

Például, léteznek gabonaszeletek hozzáadott cukor nélkül, teljes kiőrlésű gabonákból készítve, de mondjuk aszalt gyümölcsökkel. Elsőre milyen jól hangzik, igaz? Két probléma van vele: a gabonák miatt ugyanúgy rengeteg szénhidrátot tartalmaznak, általában szinte ugyanannyit, mint a normál, cukros verziók, nagyjából 60 valahány grammot 100 grammonként. Ami sok, nagyon sok. Másrészt a gyümölcsök miatt ugyanúgy van bennük cukor, a gyümölcsből ugye. Ezek a természetesen előforduló cukrok, és igazából teljesen mindegy, hogy a gyümölcsben van benne a cukor, vagy utólag teszik bele a termékbe, a glükóz az ugyanúgy glükóz, ami villámgyorsan megdobja a vércukorszintet.

A DiabNavigátor webshopban pont emiatt nem árulok kekszeket meg gabonaszeleteket, mert egyszerűen ezek nem nekünk valók. Van viszont helyette sok olyan dolog, amit biztonsággal ehettek, csekkoljátok!

Teljes kiőrlésű

A másik kedvenc csapdám a teljes kiőrlésű-mítosz. Diabetológusok, dietetikusok szokták azt tanácsolni, hogy együnk teljes kiőrlésű dolgokat, mert azok lassan felszívódó szénhidrátok. Na most, ami a tankönyvben úgy van, az a valóságban nem. Számtalan cukorbeteg és inzulinrezisztens társam tapasztalja rendszeresen gyakorlatban, hogy a teljes kiőrlésű lisztek, tészták, pékáruk szinte ugyanolyan mértékben képesek megdobni a vércukorszintet, mintha sima fehér lisztből készültek volna, azaz: nagyon. Indokolatlanul. Brutálisan. Függ ez persze attól, hogy alapból ki mennyire érzékenyen reagál a lisztekre, de szénhidrát felszívódás sebesség szempontjából nem igazán van különbség a teljes kiőrlésű és a fehér lisztes dolgok között. Így ne dőljetek be a teljes kiőrlésű mítosznak, sajnos ezek nem igazán jobbak, minta fehér lisztes élelmiszerek.

Sokkal inkább a szénhidrátcsökkentettség lehet fontos szempont tészták, lisztek és pékáruk esetén, hogy ha már ilyet fogyasztunk, akkor legalább a szénhidrát bevitelünk legyen alacsonyabb. A DiabNavigátor webshopban is ilyen tésztákat és lisztkeverékeket találtok, ezekt saját magamon teszteltem, és teljesen kiszámíthatóan emelik a vércukorszintet.

Rossz édesítőszerek

Attól, hogy valami édesítőszerrel készül cukor helyett, nem biztos, hogy jó. Az ördög a részletekben rejlik, meg kell nézni, hogy pontosan milyen édesítőszereket használtak az adott élelmiszerben.

Az első és legfontosabb dolog, hogy csakis kalóriamentes édesítőszerrel készült élelmiszert fogyasszatok. Ilyen lehet az eritrit a cukoralkoholok közül, vagy a stevia, vagy pedig az olyan mesterséges édesítőszerek, amiket régóta használnak üdítőkben, és mindenféle édesítőszer készítményekben, mint a nátrium-ciklamát, aszpartám, aceszulfám-K. Nem kell tőlük megijedni, ha az egészségügyi határérték alatt fogyasztja őket az ember, nem lesz baja.
Vannak olyan édesítőszerek, amikkel óvatosan kell bánni, ilyen például a maltitol. Ez is egy cukoralkohol, mint az eritrit, de ezt valamilyen mértékben bontani tudják a bélben lévő baktériumok, és meg tudja emelni a vércukorszintet.
A xilitet vagy nyírfacukrot gyakran használják, mert azt gondolják róla az emberek, hogy ez ilyen bio cucc. Semmivel nem bióbb, mint az asztali cukor, és ami rossz benne, hogy van szénhidráttartalma, fele a cukorénak. Ennél jobbak a teljesen kalóriamentes édesítőszerek.

A méz meg a barnacukor hasonló kategória, attól, hogy biónak tűnik, pont ugyanannyi szénhidrát van benne, mint az asztali cukorban, szóval felejtős. Elmondom, egyébként, hogy a barnacukor gyakorlatilag melaszozott asztali cukor, a jellegzetes barna színét a melasztól kapja, ami vagy a cukorgyártás során marad benne vagy pedig utólag keverik hozzá a már kész fehér kristálycukorhoz.

Vannak olyan édesítőszerek, amik ugyan kalóriamentesek, de kifejezetten károsak lehetnek, mint például a fruktóz, ami csak a májban tud átalakulni glükózzá és zsírrá, a testi sejtek nem tudják felvenni, így zsírmájat okoz nagy mennyiségben fogyasztva.
A DiabNavigátor webshopban csak kalóriamentes édesítőszerrel készült termékeket találtok, és minden terméknél fel van tüntetve a felhasznált édesítőszerek típusa, hogy biztonsággal tudjatok dönteni.

Zsírdömping

sokszor a szénhidrátcsökkentett élelmiszerekben a szénhidrát pótlására zsírokat használnak, ezáltal az élelmiszer tápanyag összetételét megnézve sok zsírt találunk benne. Ez nem baj abból a szempontból, hogy kevésbé lesz hatása az adott élelmiszernek a szénhidrát-anyagcserére, viszont nagyon meg fogja dobni a kalóriabevitelünket, mivel a zsírban kétszer annyi kalória van, mint a szénhidrátban vagy a fehérjében, és emiatt akár hízhatunk is.

Sok mesterséges anyag

Szerintem érdemes odafigyelni az egyéb mesterséges anyagok jelenlétére egy adott élelmiszerben. A mindenféle adalékanyagok, állományjavítók nem feltétlenül hatnak a szénhidrát anyagcserére, de szükségünk sincsen rájuk biológiai szempontból. Ezek azért kerülnek bele az élelmiszerekbe, hogy szebbek, tartósabbak, ízletesebbek, gusztusosabbak legyenek, amivel nincsen semmi baj, de én, ha tehetem, igyekszem kerülni azokat az élelmiszereket, amiben túl sok ilyen van, hiszen nincsen rájuk szükségem.

Checklist

  • Van-e benne cukor? Ne legyen.
  • Mennyi benne a szénhidrát? Minél kevesebb legyen.
  • Milyen édesítőszereket használtak benne? Kalóriamentes édesítőszerek mehetnek: eritrit, stevia, aszpartám, aceszulfám-K, nátrium-ciklamát.

Aminek ne dőlj be: hozzáadott cukor nélkül, teljes kiőrlésű, ezek teljesen mellékesek.

Ti minek dőltetek már be, mivel volt rossz tapasztalatotok diétás, “diabetikus” élelmiszerek terén? Vannak-e bevált termékeitek, amit másnak is tudtok ajánlani?

Iratkozz fel a blogra, kommentelj, illetve kövess Instagramon, Facebookon és YouTube-on is!

Kövess

Szólj hozzá!