Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

Egészségesnek hitt egészségtelen ételek – 1. rész

Gyümölcsjoghurt, granola, sushi? Van egy csomó étel, amit egészségesnek gondolunk, pedig egyáltalán nem azok. Összegyűjtöttem nektek 5 példát.

Az egészséges étkezéssel kapcsolatban nagyon sok tévhit él a köztudatban, és sajnos sok olyan egészségesnek hitt ételt fogyasztunk, amik igazából nem is egészségesek. Ebben a videóban összeszedtem nektek 5 példát.

0%-os vagy light gyümölcsjoghurt

A közhiedelemmel ellentétben a 0%-os vagy a light gyümölcsjoghurtok nem kifejezetten egészségesek, mert a 0% vagy a light többnyire a joghurt zsírtartalmára vonatkozik a, ettől még cukrot tartalmaz a termék, a gyümölcstartalmát pedig többynire valami gyümölcsszirup vagy sűrítmény adja, amit megbolondíthatnak néhány gyümölcsdarabkával. Egy fokkal jobb megoldás az a gyümölcsjoghurt, ami kalóriamentes édesítőszerrel készül, és a szénhidráttartalma is alacsony. Inkább ilyet keressetek a boltok polcain, nézzétek meg a joghurt összetevőit és tápértékét a vásárlás előtt.

Gabonapehely

Talán ezt ma már nem kell mondani, de mi van ha mégis, ezért inkább megemlítem. A gabonapelyhek végletekig feldolgozott, finomított gabonából készülnek, hozzáadott cukorral. És az se tévesszen meg senkit, hogy néha adnak hozzá vitamint, ezek a termékek nagy mennyiségű, gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, amire senkinek nincsen szüksége, pláne nem annak, aki egészségesen szeretne étkezni.

Granola

A granola marha finom, fancy, egészségesnek hitt étel, de valójában egy brutális gyorsfelszívódású szénhidrátbomba. A granola egyébként lényegesen jobb a gabonapelyheknél, mert több értékes tápanyagot tartalmaz, de ez nem csökkenti a termék magas szénhidráttartalmát. Általában zabpehelyből készül, hozzáadnak olajos magvakat és gyümölcsöket, és leöntik valamilyen édes, cukrot tartalmazó sziruppal, és ezzel készre sütik, pirítják. Ne tévesszenek meg titeket a menőnek tűnő juharszirup, almalé, agavé szirup vagy kókuszvirág nektár nevek, ezek közönséges cukros szirupok. Szóval, ahogy a gabonapelyhet, a granolát is jobb, ha kerülöd.

Sushi

Icipici mennyiségű hal van csak rágöngyölve, tulajdonképpen a kalóriáknak csak a 15%-a jön a halból, a többi mind gyorsan felszívódó szénhidrát a rizsből. És mivel alig van benne zsír és fehérje, ami laktató hatású lenne, pikk-pakk megeszel belőle jó sokat, és máris bevittél viszonylag sok kalóriát gyorsan felszívódó szénhidrátból.

Gyümölcslé

Felejts el, az egyik legnagyobb átbaszás az egészségesnek mondott élelmiszeriparban, ez maga a folyékony kalória! A gyümölcs eredeti formájában azért jó, mert tartalmaz sok rostot és vitamint, hátránya viszont, hogy se fehérje, se zsír nincsen benne, van benne viszont cserébe jó sok gyorsan felszívódó szénhidrát. Ha a gyümölcsöt eredeti formájában eszed, még valamennyire lassítod a szénhidrátok felszívódását a rosttartalom miatt, de ha ebből gyümölcslét facsarsz, akkor a rosttartalom nagy részétől megszabadulsz, és marad a tömény cukoroldat, ami úgy egekbe löki a vércukorszintedet, hogy csak pislogsz, amikor ránézel a vércukorszintmérődre. Még rosszabbak a nem frissen facsart gyümölcsből készült bolti gyümölcslevek, amik midnenféle sűrítményből, hozzáadott rostból készülnek, ami származhat akár tökből is mondjuk egy baracklében. Szerintem ez elég creepy. Szóval ha jót akarsz magadnak, a gyümölcsleveketet kerüld el! Egy dologra jó lehet egyébként a gyümölcslé: ha leesik a vércukorszinted, akkor villámgyorsan vissza tudod lökni vele a normál tartományba.

Te ismersz más hasonló, egészségesnek hitt egészségtelen ételeket? Írd meg kommentben!

Kövess

“Egészségesnek hitt egészségtelen ételek – 1. rész” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Őszintén szólva belépve az oldalra, azt hittem, hogy gyorsan kijutok innen. Sok hasonló cikk már cserbenhagyott. Beszédstílusa azonban meggyőz engem, és elnézést kérek elhamarkodott ítélőképességéért… Újabb olvasói 🙂

    Válasz

Szólj hozzá!