Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

Egészségesnek hitt egészségtelen ételek – 2. rész

Müzliszelet, puffasztott rizs, smoothie? Van egy csomó étel, amit egészségesnek gondolunk, pedig egyáltalán nem azok. Összegyűjtöttem nektek 5 példát.

Az egészséges étkezéssel kapcsolatban nagyon sok tévhit él a köztudatban, és sajnos sok olyan egészségesnek hitt ételt fogyasztunk, amik igazából nem is egészségesek. Ebben a videóban összeszedtem nektek 5 példát. Az előző részt itt tudod megnézni!

Aszalt gyümölcs

A gyümölcs ugye egészséges, tartja a közvélekedés, ami így is van, a magas rosttartalom mellé magas vitamintartalom is társul, sajnos azonban jó sok cukrot is tartalmaz. Az aszalt gyümölcsök ugyanúgy megőrzik ezt a cukortartalmat koncentráltabb formában, úgyhogy ezek gyors felszívódású szénhidrátbombák. De természetesen az aszalt gyümölcs lényegesen jobb, mintha valaki csipszet enne, de egészséges ember is inkább ritkán fogyassza, cukorbeteg vagy inzulinrezisztens pedig egyáltalán ne.

Müzliszelet

A müzliszeletet még mindig sokan egészségesnek tartják, pedig szelet formában árusított gyorsan felszívódó szénhidrátot kapunk a pénzünkért. A gabona, amiből készül, alapvetően magas szénhidráttaratlmú alapanyag, és ha még extrudálják is, mint például Cerbonában, akkor villámgyorsan is szívódik fel. Nem segít a müzliszeleten az sem, hogy többynire hozzáadott cukrot tartalmaz, szóval sem az egészségesen táplálkozni kívánó, sem a cukorbeteg vagy inzulinrezisztens embernek nem ajánlott a fogyasztása. Ha viszont sportoló vagy, és egy kemény edzés után gyorsan szeretnél energiát adni a testednek, arra kiváló célszerszám lehet egy müzliszelet, feltéve, ha nem vagy cukorbeteg vagy inzulinrezisztens.

Készre kevert reggeli zabkása

A zabkása általában egy elég jó opció reggelire, amennyiben kalóriamentes édesítőszerrel és kakaóporral, fahéjjal, saját magad készíted el. A készre kevert, bolti zabkásával az a legnagyobb baj, hogy többnyire tartalmaz hozzáadott cukrot, aszalt gyümölcsöket, ami nem csak a termék szénhidráttartalmát, hanem a szénhidrát felszívódásának a sebességét is növeli, így cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén nem ajánlott a fogyasztása.

Puffasztott rizs, Abonett, kölesgolyó, buláta

Minden extrudált cucc rossz. Onnantól kezdve, hogy valamit megpuffasztanak, legyen az rizs, zab, köles, borsó, búza, akármi, bármi, az esetlegesen lassabban felszívódó szénhidrátból gyorsan felszívódó szénhidrátot csinálnak, ráadásul ezt nagy mennyiségben tartalmazza a termék 100 g-ra számítva. Térfogatra természetesen alig fog tartalmazni bármit is, hiszen vattafelhőket ropogtatsz, de téged ne tévesszenek meg! Nézz rá a tápértékekre, és világos lesz, hogy nem cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek való a puffasztott bármi, és egészséges embereknek sincsen rá szüksége.

Turmix, smoothie

A smoothie és a turmix kicsit kakukktojás, mert nem egyértelműen ördögtől való dolog, lehet egészségeseket is készíteni, de olyat is, ami nem kifejezetten egészséges: minden attól függ, mit teszel bele. A smoothie vagy turmix egyébként arra tök jó, hogy gyorsan el tudj fogyasztani sok rostot, vitamint, vizet, és változó mennyiségű szénhidrátot, és itt van a kutya elásva. Az egészséges smoothie főleg zöldségekből, levelekből, olajos magvakból készül kevesebb gyümölcs hozzáadásával vagy teljesen gyümölcs nélkül. Így sok rostot és vitamint viszel be moderált mennyiségű szénhidrát kíséretében. Fehérje alig van benne, zsír pedig attól függően, hogy mennyi olajos mag kerül bele. Viszont, ha a smoothie vagy turmix inkább gyümölcs alapú, akkor nagyon megnőhet benne a gyors felszívódású szénhidrátok mennyisége, így már nagy inzulinválaszt okoz, nagyobb mennyiségű kalóriát tartalmaz, ami egészséges embereknek sem feltétlenül jó, de cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek egyáltalán nem. Szóval smoothiet és turmixot csak úgy fogassz, hogy okosan válogatod ki az összetevőket.

Te ismersz más hasonló, egészségesnek hitt egészségtelen ételeket? Írd meg kommentben!

Kövess

“Egészségesnek hitt egészségtelen ételek – 2. rész” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Nagyon szépen bemutatott téma. Tényszerűen, konkrétan, a célhoz. Néhány hasonló cikk túlterheli a címzettet, például a szöveg mennyiségével. Nem éreztem veled, de az a benyomásom, hogy fontos információkat szereztem. Kösz!

    Válasz
  2. Fellapozhatjuk majd,miktől tartózkodjunk. Ez hasznos.
    Igazán hasznos az lenne, ha névvel-címmel-fantázianévvel megjelölt, BÁTRAN FOGYASZTHATÓ ÉLELMISZEREK listáját tenné közzé egy emberbarát szakember…
    Erre vágyom !!
    Addig félelemben,frusztráltan fogunk élni.
    MIT SZABAD …??
    Hálásan köszönnénk sokan.

    Válasz

Szólj hozzá!