Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

5 átverős diabetikus élelmiszer – 2. rész

Korpovit vagy JóReggelt! keksz? Dia-Wellness palacsintapor? Cukormentes lekvár? Szerinted ezeket tényleg megeheted cukorbetegként és inzulinrezisztensként? Hoztam nektek 5 átverős terméket, amit nem biztos, hogy jó, ha megeszel!

Rengeteg diétás, hozzáadott cukortól mentes, szénhidrátcsökkentett, diabetikus terméket próbálnak ránk sózni a gyártók, de résen kell lennünk, hogy olyan terméket tudjunk venni, amit valóban nyugodtan fogyaszthatunk cukorbetegként vagy inzulinrezisztensként. Ismét összeszedtem nektek 5 konkrét terméket vagy termékcsoportot, aminél nagyon észnél kell lennünk, hogy eldöntsük, valóban nekünk valóak-e. Az első részt itt tudjátok elolvasni.

1. Korpovit teljes kiőrlésű keksz

A Korpovit keksz évtizedek óta a dietetikusok által előszeretettel ajánlott élelmiszerek közé tartozik cukorbeteg és inzulinrezisztens étrendek esetén, de sajnos ez eléggé nagy hiba.

Nagyon jó a Korpovit kekszben, hogy teljes kiőrlésű, van benne jó sok rost és vitamin, de ettől még sajnos nem lesz megfelelő cukorbeteg és inzulinrezisztens étrend esetén, mivel ugyanúgy nagy mennyiségű, gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, mint bármelyik fehér lisztes keksz. Egészen pontosan, a Korpovit keksz 100 grammja 69,5 g szénhidrátot tartalmaz a Tuc Original sós keksz 67 grammjával szemben, ami csupán 0,5 gramm különbség a Korpovit javára. Hát ezzel nem vagyunk beljebb.

Illetve, sajnos a teljes kiőrlésű mítosz nem igaz: attól, hogy benne marad a lisztben a rosttartalma, szinte ugyanolyan gyorsan szívódik fel a szénhidrát, mint a sima, fehér lisztes termékek esetén. Szóval minden ilyen teljes kiőrlésű keksztől inkább óvakodjatok.

2. Teljes kiőrlésű lisztek és tészták

A “teljes kiőrlésű” mítosz egy nagyon elterjedt tévhit, sajnos nem igaz az, hogy a magasabb rosttartalom lassabb szénhidrát felszívódást okoz. Gykorlatban sajnos sok cukorbeteg és inzulinrezisztens sorstársam azt tapasztalja, hogy a teljes kiőrlésű lisztek, pékáruk, tészták és az ezekből készült ételek ugyanolyan sebességgel és intenzitással dobják meg a vércukrot, mint a mezei, fehér lisztes verziók.

Ráadásul nem csak a szénhidrát felszívódás sebessége, hanem a mennyisége sem alacsonyabb jelentősen a teljes kiőrlésű liszteknek a fehér lisztekkel szemben.

Ha mindenféleképpen tésztát, pékárut szeretnétek enni, akkor elsősorban a szénhidrátcsökkentettséget keressétek, hogy a 100 grammonként 60-70 gramm szénhidrátmennyiséget levigyétek 40 valahány grammra. De ettől még ezek a termékek is gyors felszívódású szénhidrátot fognak tartalmazni, így nagyon ritkán és mértékkel fogyasszátok őket.

3. Belvita JóReggelt! keksz

A Belvita JóReggelt! keksz eléggé népszerű, mert szép nagy betűkkel rá is van írva, hogy -30% cukor, ami egyébként tök jó, de ettől még mindig jelentős mennyiségű gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz. A mezei háztartási keksz tartalmaz 79,5 g szénhidrátot, amiből 17 g cukor, a Belvita JóReggelt! keksz 64 g szénhidrátot tartalmaz, amiből 14 g cukor. Szénhidrátmennyiségben picit jobbak vagyunk, cukormennyiségben csak egy hajszállal. A Belvita JóReggelt! keksz mindenképpen jobb választás, mint egy mezei fehér lisztes, cukros keksz, de nem sokkal: cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek nem ajánlott a fogyasztása.

4. Hozzáadott cukrot nem tartalmazó lekvár

A hozzáadott cukrot nem tartalmazó lekvárok jó esetben eritritol, stevia vagy maltitol édesítőszerek felhasználásával készülnek, amiben az jó, hogy maga az édesítőszer nem tartalmaz szénhidrátot, így nem növeli a termék cukortartalmát. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a gyümölcs természetes cukortartalma attól még benne van a lekvárban, ami a kész termékben 100 grammonként 20-30 gramm közötti mennyiségű gyorsan felszívódó szénhidrátot jelent.

Optimális esetben egyszerre nem fogyasztunk el sok lekvárt, azonban általában kenyérre kenjük, vagy süteménybe tesszük, amik szintén lisztekből készülnek, és amiknek gyorsan felszívódó szénhidráttartalmuk van. Így összességében a lekvár és az azokból készíthető ételek – még akkor is, ha édesítőszerrel készülnek vagy teljes kiőrlésűek – nem igazán tartoznak az ajánlott élelmiszerek közé cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén.

5. Dia-Wellness Palacsintapor

A Dia-Wellness Palacsintapor szénhidrátcsökkentett, ami tök jó, mert szemben a fehér liszttel, amiben van 70 g körüli szénhidráttartalom 100 grammonként, ebben csak 56,8 g szénhidrát van, és ebben már benne van a kalóriamentes édesítőszer is, tehát szénhidrátmennyiség szempontjából jobban járunk, ha a Dia-Wellness Palacsintaporból készítjük a palacsintát. De ugyanakkor maga a palacsintatészta még mindig lényegében nagy mennyiségű gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ami megtöltünk szintén gyorsan felszívódó lekvárral.

Összességében a palacsinta, még ha hozzáadott cukortól mentes és szénhidrátcsökkentett is, nem cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek való étel.

Te fogyasztod a videóban említett termékeket? Ha igen, melyiket, és mennyire emeli meg a vércukorszintedet? Ha nem, mit szoktál enni helyettük?

Kövess

“5 átverős diabetikus élelmiszer – 2. rész” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Érdekes, hogy mennyit lehet erről mondani. Azt hittem, hogy nem jutok el a végéig, de az érvelés megfelelően vezetett és kellemes, és gyorsan olvasható. Várok még több olyan bejegyzést, amelynek hasonló értéke van 🙂

    Válasz
  2. Sok negatív érvelés a dietás kekszek ellen. De ajánlás nincs helyettük.
    A dietetikusok javasolják a fogyasztását a szakemberek!!
    Akkor most hogy is van ez?
    Kinek lehet hinni!!

    Válasz

Szólj hozzá!