Blog

Cukorbetegség | Inzulinrezisztencia | Étrend | Recept | Edzés | Webshop

5 átverős diabetikus élelmiszer – 1. rész

Gullón keksz? Szafi Free pizzakeverék? Cukormentes szörpök? Szerinted ezeket tényleg megeheted cukorbetegként és inzulinrezisztensként? Hoztam nektek 5 átverős terméket, amit nem biztos, hogy jó, ha megeszel!

Rengeteg diétás, hozzáadott cukortól mentes, szénhidrátcsökkentett, diabetikus terméket próbálnak ránk sózni a gyártók, de résen kell lennünk, hogy olyan terméket tudjunk venni, amit valóban nyugodtan fogyaszthatunk cukorbetegként vagy inzulinrezisztensként. Összeszedtem nektek 5 konkrét terméket vagy termékcsoportot, aminél nagyon észnél kell lennünk, hogy eldöntsük, valóban nekünk valóak-e.

Gullón teljes kiőrlésű keksz

A Gullón kekszeket, és hasonló, hozzáadott cukortól mentes, teljes kiőrlésű kekszeket előszeretettel fogyasztják cukorbetegek és inzulinrezisztensek, mert az a vélekedés róluk, hogy ezt nyugodtan lehet enni, mert ez nekik való. Hát sajnos nem. Sajnos egyiknek a fogyasztása sem ajánlott cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén.

A Gullón keksszel, és a hasonló, hozzáadott cukortól mentes, teljes kiőrlésű kekszekkel az a legnagyobb baj, hogy attól, hogy teljes kiőrlésű, és attól, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot, még ugyanúgy nagy mennyiségben tartalmaz gyorsan felszívódó szénhidrátokat, mint egy hagyományos cukros, fehér lisztes keksz. Hogy konkretizáljuk: a legalapabb Gullón keksz 100 grammja 65 gramm szénhidrátot tartalmaz, ami 4 grammal több, mint a Pilóta Kekszé! Mondom még egyszer: egy “diétás”, “diabetikus”, inzulinrezisztens- és cukorbetegbarátnak tartott termék TÖBB szénhidrátot tartalmaz, mint a cukros, egészségtelen Pilóta Keksz.

Tény, hogy a Pilóta Kekszben van 28 gramm cukor, a Gullónban pedig nincsen, és ez egyébként jó a Gullónra nézve, de összességében ugyanúgy beviszel vele ugyanannyi gyorsan felszívódó szénhidrátot, amivel nem teszel jót a szénhidrát anyagcserédnek.

Mégpedig azért nem, mert a teljes kiőrlésű-mítosz nem működik gyakorlatban: azt tapasztalja sok sorstársam és én is, hogy a teljes kiőrlésű lisztek, tészták, pékáruk ugyanolyan gyorsan, ugyanolyan mértékben képesek megdobni a vércukorszintet, mint a csóri, fehér lisztes élelmiszerek.

Diétás pudingpor

Általában a diétás pudingporokat keményítő helyett valami alternatív lisztből, például zablisztből készítik el. A Szaffi Free vaníliás zabpuding por is csak egy hajszállal jobb, mintha mezei Dr. Oetker pudingport ennél. Ha összehasonlítom a Dr. Oetker vaníliás pudingporával, akkor 80 g szénhidráttartalommal szemben van benne 67 gramm szénhidráttartalom, a cukortartalma 0 g helyett viszont 1 g. Mivel a pudingport erősen higítod tejjel, pár grammnyi szénhidrát lesz a végén a különbség 100 grammra vetítve, cserébe jóval drágább: a Szaffi Free vaníliás zabpuding por kilója duplaannyiba kerül, mint a Dr. Oetker vaníliás pudingpor kilója. Tény, hogy valamivel kevesebb szénhidrátot fog a végén tartalmazni, de annyival nem vagy vele előrébb, mint amennyit remélsz tőle, és amennyivel drágább lesz a pudingod.

Szafi Free pizza lisztkeverék

Én értem, hogy a pizza marha finom, és nehéz róla lemondani. És marha sok pénzt lehet keresni annak az illúziónak az eladásával, hogy létezik egészséges vagy diétás, vagy cukorbeteg- és inzulinrezisztensbarát pizza. Nem igazán létezik. A Szafi Free pizza lisztkeverék, ahogy a legtöbb diétás lisztkeverék nem sokkal jobb, mint a mezei pizza liszt: ugyanúgy gyorsan szívódik fel a szénhidráttartalma a teljes kiőrlésű mítosz ellenére, a szénhidráttartalma pedig 65 gramm a normál fehér liszt 70 g körüli értékéhez képest. Tehát maximum egy hajszállal viszel be kevesebb gyorsan felszívódó szénhidrátot, cserébe 3-10x-es áron van, mint a normál lisztek vagy pizzalisztek.

Hozzáadott cukrot nem tartalmazó szörp

A hozzáadott cukrot nem tartalmazó szörpökből van nagyon jó, és nagyon rossz. Általában ott szokott lenni probléma, hogy simán elkészítik a szörpot gyümölcsből, gyümölcssűrítményből, hozzáadnak valami kalóriatartalmú édesítőszert, mint például xilitet vagy hasonlóan rossz esetben fruktózt, és kész a hozzáadott cukortól mentes szörp, ami viszont továbbra is rengeteg rossz minőség szénhidrátot tartalmaz. A Dia-Wellness bodza ízesítésű szörp egy kifejezetten átbaszós termék: attól, hogy van benne valamennyi eritri és stevia, a nagy része gyakorlatilag almacukor, azaz mezei fruktóz, és cukor keveréke. Ez látszik is a szénhidráttartalmán: 100 g tartalmaz 65,2 g gyorsan felszívódó szénhidrátot, amiből 53,5 g cukor.

Van viszont jó példa is: a Pölöskei Diab szörpök mind 0 g szénhidrátot tartalmaznak. Igaz, hogy full szintetikus az egész, de hát a kóla is az. Szóval, ha mindenképpen szörpöt akartok inni, akkor a Pölöskei Diab szörpöket egészen bátran fogyaszthatjátok, semmit nem fog csinálni a vércukorszintetekkel.

Növényi italok

A növényi italokat sokan előszeretettel fogyasztják tej helyett. Nyilván, aki laktóz vagy tejfehérje érzékeny, nincsen más választása, de aki cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia miatt kerüli a tejet, annak észnél kell lennie, hogy mit tesz a kosarába. A növényi italok készülhetnek olajos magvakból, mint a mandula vagy kesudió, kókusztejből, szójából, illetve gabonákból, mint a zab vagy a rizs, és ezeknek nem csak a natúr, hanem a mindenféle aromával ízesített verziói is a polcokon vannak.

Amikor ilyen növényi italt vásárolunk, az a legfontosabb, hogy nézzük meg az összetevőket és a tápértékeket. Általában elmondható, hogy az olajos magvakból, szójából, kókusztejből készülő növényi italok 100 ml-enként cak néhány gramm szénhidrátot tartalmaznak, tehát ezek fogyaszthatóak, de a zabtej és a rizstej például már 10 gramm feletti szénhidrátmennyiséget is tartalmazhat.

A másik csapda, hogy az ízesített italokat gyakran cukrozzák, így ez is tudja növelni a termékek szénhidráttartalmát. Úgyhogy mindig nézzétek meg az összetevőket és a szénhidrátmennyiséget, és alacsony szénhidráttartalmú növényi italokat vásároljatok.

Te fogyasztod a videóban említett termékeket? Ha igen, melyiket, és mennyire emeli meg a vércukorszintedet? Ha nem, mit szoktál enni helyettük?

Kövess

“5 átverős diabetikus élelmiszer – 1. rész” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Nagyon szépen bemutatott téma. Tényszerűen, konkrétan, a célhoz. Néhány hasonló cikk túlterheli a címzettet, például a szöveg mennyiségével. Nem éreztem veled, de az a benyomásom, hogy fontos információkat szereztem. Kösz!

    Válasz
  2. Nem értem, hogy egy teljeskiörlésű keksz vagy pizza, mitől lenne gyors felszívódású ch, csak azért, mert több benne a ch? Akkor annyit eszek belőle, amennyi megengedett ch mennyiségem. A zab is elvileg lassú felszívódású, de nem szénhidrát mentes. Nem értettem a levezetést, lehet én vagyok a hülye. Ezt esetleg ki lehetne fejteni bővebben, vagy érthetőbben? köszönöm.

    Válasz

Szólj hozzá!