Kókuszvirág cukor? Barnacukor? Méz? Fruktóz? Agave szirup? Ezek valóban egészségesebbek a kristálycukornál, és fogyaszthatod őket cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén?
Ugye azt mindenki tudja, hogy a cukor rossz, viszont eléggé gyakori tévhit, hogy egy sor alternatív és/vagy bio cukor az jobb lenne a cukornál. Hát nem jobb. Manapság számos alapanyagot választhatunk cukor helyett a boltok polcairól, ám ha valakinek inzulinrezisztenciája vagy cukorbetegsége van, résen kell lennünk.
Kókuszvirág cukor
A kókuszvirág cukor (vagy pálmacukor) a kókusz pálma virágjának nektárjából készült hagyományos cukor, azaz nagyrészt közönséges kristálycukrot és valamennyi szőlőcukrot tartalmaz. Szénhidrát mennyisége közel azonos a kristálycukoréval, de legalább tartalmaz valemennyi inulint (növényi rost), némi ásványi anyagot és vitamint, de ne számítsunk sokra. Így cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén kerülendő a használata, de még egészséges emberek számára sem indokolt a fogyasztása.
Barnacukor
A barnacukor olyan biónak tűnik és egészségesebbnek, mint a fehér kristálycukor, de igazából nem az. A legnagyobb baj vele, hogy ez is közönséges kristálycukor, amiből a cukorgyártás során nem vonják ki a barna színt adó melaszt, vagy utólag adják hozzá a kristálycukorhoz. Így cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén kerülendő a használata, de még egészséges emberek számára sem indokolt a fogyasztása.
Fruktóz
Régen egészen gyakran, de sajnos manapság is nagy gyakorlata van a fruktóz használatának a diabetikus termékekben, sőt még külön édesítőszerként is lehet kapni a boltokban. Mivel a fruktóz lassan emeli meg a vércukorszintet, valóban jó választásnak tűnhet, gyakori, nagy mennyiségben történő használata során megemelkedhet a vér triglicerid szintje, zsírmájat is képes okozni. Így cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén kerülendő a használata, de még egészséges emberek számára sem indokolt a fogyasztása.
Agave szirup
Imádom: egzotikus nevű szirup, hát ez tuti jó lehet! Hát nem! A mexikói agave gyümölcsből készült szirup egyáltalán nem jobb bármilyen gyümölcsszirupnál: nagyrészt fruktózt tartalmaz. Így cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén kerülendő a használata, de még egészséges emberek számára sem indokolt a fogyasztása.
Méz
A mézet sokszor használják sajnos cukor helyett, hiszen ez egy természetes cucc, a méhek csinálják és nem a gyárak, emiatt gondoljuk, hogy egészséges. Sajnos a méz nagyrészt egyszerű, gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, egyszerű cukrot. Így gyorsan és nagy mértékben megemeli a vércukorszintet, így cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén kerülendő a használata.
Akkor mivel édesítsek?
Én a “természetes”, kalóriamentes édesítőszereket javaslom, mint az eritrit vagy a stevia, vagy ezeknek a keveréke. Illetve a “mesterséges” édesítőszerek között találsz nátrium-ciklamát, aszpartám tartalmú édesítőszereket, amiktől nem lesz semmi bajod, ha ritkán, keveset fogyasztasz belőlük.
Te milyen édesítőszert használsz cukor helyettesítésére? Írd meg kommentben!
100%-ban érdekelt a cikked. Bár teljesen laikus vagyok a témában, remélem, hogy még több ilyen bejegyzést olvasok. Belekezdek az olvasásba, és úgy érzem, nem fogok csalódni!