Halászlé, bejgli, töltött káposzta? Mit ehetsz meg az ünnepi menüből cukorbetegként vagy inzulinrezisztensként? Ebben a videóban elmondom, hogyan éld túl a karácsonyi és szilveszteri nagy zabálást durva vércukorszint emelkedés nélkül.
A karácsony és a szilveszter a legnagyobb ünnepeink közé tartozik, és a jó magyar ember ilyenkor főz minden finomat, körbevendégeskedi a nagy családot, és rommá eszi magát. Ez még az átlagembereknek is rendszeresen megterhelő szokott lenni, de ha cukorbeteg vagy inzulinrezisztens vagy, akkor aztán még jobban oda kell figyelni, hogy ne emelkedjen az egekbe a vércukorszint. Nézzük, mik az alapvető szabályok, hogy kordában tudd tartani a vércukorszintedet.
Alapvető szabályok
Tartsd a napi háromszori étkezést, és étkezések között ne egyél vagy igyál semmit, aminek kalóriatartalma van. Éppen elég terhelést kap az anyagcseréd a masszívabb ünnepi ételek, és étrendi kihágások miatt, ne nehezítsd meg még jobban a dolgát!
Ha ennél a karácsonyi süteményekből, azt is kizárólag az étkezésekkor tedd, ne nasizz napközben!
A süti időzítésére is van javaslatom. Mivel az inzulinérzékenység általában reggel a legrosszabb, délben a legjobb, este pedig közepes, így inkább ebédre időzítsd a süteményezésedet. Így ha a süti délután még emelné a vércukorszintedet, könnyen tudsz korrigálni mozgással vagy inzulinnal. Vacsorához semmiképpen ne egyél süteményt, mert éjjel nem biztos, hogy felébredsz magas vércukorszint esetén, és nem tudsz korrigálni inzulinnal vagy testmozgássall.
Ha inzulinnal kezelt 1-es vagy 2-es típusú cukorbeteg vagy, akkor az étkezés során előbb a sütit edd meg, hogy minél gyorsabban szívódjon fel belőled a szénhidráttartalma, és az utána következő zsír és fehérje tartalom ne nyújtsa órák hosszat a szénhidrát felszívódását. Így meg tudod előzni, hogy étkezések után még órákig emelkedjen a vércukorszinted.
Ha gyógyszerrel kezelt 2-es típusú cukorbeteg vagy inzulinrezisztens vagy, az étkezés végén edd a sütit, hogy az előtte elfogyasztott szénhidrát minél lassabban szívódjon fel, és ne hirtelen emelje a vércukorszintedet.
Étkezések után 1,5-2 órával mindig mérj vércukorszintet, és ha magas, akkor korrigálj: inzulinos cukorbetegként inzulinnal, gyógyszerrel kezelt inzulinrezisztensként vagy cukorbetegként pedig mozogj, sétálj, nyomj fekvőtámaszt, guggolj, szobabiciklizz, bármi.
Milyen ételeket ehetsz és nem ehetsz az ünnepi menüből?
Van sok-sok remek karácsonyi és szilveszteri ételünk, amit az ünnepek alatt fogyasztani szoktunk, és cukorbetegként vagy inzulinrezisztensként fontos tudnunk, hogy melyiket fogyaszthatjuk nyugodtan, melyiket óvatosan, és melyiktől tartsuk távol magunkat.
A halászlé, húsleves (tészta nélkül), korhelyleves tök oké. Egyébként bármilyen levest ehetsz, amiben nincsen rántás, vagy tészta.
Minden sült hús mehet, mint a kacsa, pulyka, liba, csirke, disznó, vadhús, hal.
A panírozott dolgokkal óvatosan, a panír szénhidrátot tartalmaz. Panírozzatok zsemlemorzsa helyett mondjuk búzakorpával, abban nincsen szénhidrát.
A vadhúsokat, libát, kacsát szokás édesebb ízekkel párosítani, mondjuk gyümölcsmártással, chutney-val, vagy gyümölccsel, mint a narancsos vagy almás sült kacsa vagy liba. A gyümölcsben, gyümölcsös szószokban van cukor, így inkább ne ilyeneket készítsünk, vagy keveset együnk a szószból és a gyümölcsből.
A párolt káposzta szintén nagy kedvenc a kacsa vagy a liba mellé, ha cukor nélkül, kalóriamentes édesítőszerrel (eritrit, stevia) készült, akkor fogyasztható.
Vadasmarhát inlább ne fogyassz, mert a krumpligombócban marha sok gyorsan felszívódó szénhidrát van, a mártásban pedig cukor.
Wellington marha nem igazán jó a tészta kéreg miatt.
Töltött káposzta tök okés, ha nem eszel hozzá kenyeret. A gombócban lévő rizs bőven elég szénhidrát lesz. Mehet a székelykáposzta is, persze kenyér nélkül, vagy kevés kenyérrel.
A virslit eheted nagyon kevés kenyérrel, és inkább mustárral, mint ketchuppal a cukortartalom miatt.
A kocsonya fogyasztható bármilyen mennyiségben, minimális kenyérrel, mivel gyakorlatilag zsír és fehérje az egész.
A lencse magas fehérje és szénhidrát tartalommal bír, de legalább lassan felszívódó szénhidrátforrás, ennek megfelelően módjával egyétek. Egy lencseleves belefér, abban nincsen sok lencse, de a lencse főzelék azért már masszív mennyiségű szénhidrátot tud tartalmazni, amit semmiképpen ne liszttel sűrítsetek, szóval lencsefőzeléket inkább ne fogyasszatok.
Köretek tekintetében a gyors felszívódású rizs, krumpli, tészta szentháromságot inkább hanyagoljátok, helyette próbáljátok rávenni a családot más gabona és hüvelyes köretek készítésére, ami lehet például árpa, köles, barnarizs, csicseriborsó, sárgaborsó, lencse, és az édeskrumpli is egy kiváló választás.
Na és mi van az ünnepi sütikkel?
A bejgli, képviselőfánk, zserbó, hókifli a világ legjobb dolgai közé tartoznak, de sajnos nem a barátaink. A sütiknél legfontosabb, hogy lehetőleg csökkentett szénhidráttartalommal, minél kevesebb liszt felhasználásával, kalóriamentes édesítőszerrel készüljenek a sütemények (eritrit, stevia), amit megtalálsz a DiabNavigátor webshop kínálatában is.
Ha nem te készíted az édességet, akkor pedig kalóriamentes édesítőszerrel készült, szénhidrátcsökkentett édességeket vásárolj, amiket szintén megtalálsz a DiabNavigátor webshopban.
De még az ilyen sütiből sem ehetünk korlátlanul, bizony attól még ezek is tartalmaznak szénhidrátot, ráadásul többnyire gyorsan felszívódót. Ezért legyél mértékletes a sütizéskor: maximum 20 gramm szénhidrátot tartalmazzon a sütemény adagod, amit megeszel.
Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, akkor biztosan stabilabb lesz a vércukorszinted az ünnepek alatt. Nektek mi vált be az ünnepek alatt a vércukorszint kordában tartására? Mit esztek, mit nem esztek? Vannak-e tuti receptjeitek? Írjátok meg kommentben!
Én köszönöm nektek az egész éves figyelmet, kellemes ünnepeket kívánok nektek, és jövőre újra találkozunk!