Gyakran találkozhatsz a glikémiás index mérőszámmal, ha próbáltad már beleásni magadat a szénhidrát-anyagcserével kapcsolatos tudnivalókba, és biztos felmerült már benned a kérdés, hogy pontosan mit is mutat meg ez a szám? Most mindenre fényt derítünk!
A cukorbetegség és inzulinrezisztencia kezelésének az egyik legfontosabb célja a vércukorszintek kordában tartása, azt pedig már régóta tudjuk, hogy a vércukorszintre a szénhidrátbevitelünk gyakorolja a legnagyobb hatást. Emiatt készültek és készülnek olyan diéták, amelyek elsődlegesen a szénhidrátbevitelt korlátozzák, és először ezekhez a diétákhoz kezdték el összeállítani az ételek glikémiás indexét.
Glikémiás index
A glikémiás indexet GI betűszóval szokták rövidíteni, ami az angol Glycemic Index-ből ered. Leegyszerűsítve a szénhidrát minőségét méri, azt mutatja meg, hogy az adott ételben található szénhidrát mennyire emeli a vércukorszintedet.
Mérésére a következő módszert használják: 50 gramm szénhidrát-mennyiséget tartalmazó étel az elfogyasztástól számított 2 órán belül milyen mértékű vércukorszint változásokat okoz a szőlőcukorhoz viszonyítva.
Az interneten számtalan forrásból találhattok glikémiás index táblázatokat, de leegyszerűsítve ezek a fontos szabályok:
Magasabb glikémiás index
- cukrok (glükóz, kristálycukor, maltóz, kukoricaszirup)
- fehér és teljes kiőrlésű pékáruk (kenyér, zsemle, kifli)
- édességek (csoki, cukorkák, torták, sütik)
- minden gabonaliszt és ami abból készül
- tészták
- köretek: fehér rizs, krumpli
- extrudált és puffasztott dolgok
- édesebb gyümölcsök: banán, narancs
Alacsonyabb glikémiás index
- hüvelyesek: bab, lencse, földimogyoró, csicseriborsó
- nem hántolt gabonák: barnarizs, árpagyöngy, hajdina, zab
- magok, diófélék
- bogyós gyümölcsök
- zöldségek
Problémák a glikémiás index mutatószámmal
A glikémiás index mutatószámnak van számos hiányossága, vegyük őket szépen sorba.
Különböző értékek
Egyrészt sokféle értékekkel találkozhatunk a forrástól függően, ennek oka, hogy a glikémiás indexet sokszor különbözőképpen mérik. Más lehet például a mérés időpontja: nem mindegy hogy 1,5 vagy 3 óránál mérik a vércukorszintet. Van, amikor más referencia ételt használnak, például glükóz helyett fehérkenyeret. És végül vehetik máshonnan a vérmintát: a vénás vagy kapilláris vérvételből származó mintákból eltérő vércukorértékeket lehet mérni.
A glikémiás index nem egyenlő a lassú vagy gyors felszívódással
Nagyon fontos, hogy a glikémiás index nem azt mutatja meg, hogy mi a lassú és gyors felszívódású szénhidrát: a lassú felszívódású szénhidrát egyenletesen emeli a vércukor szintet több órán keresztül, a gyors felszívódású pedig fél óra alatt az egekbe löki, és onnan süllyed vissza a vércukorérték gyorsan. Inzulinrezisztenseknek és 2-es típusú cukorbetegeknek a lassú és gyors felszívódás egy nagyon fontos szempont, mivel nem szabad hirtelen nagy terhelést adni az amúgy is inzulintúltermelésben szenvedő hasnyálmirigynek. Tehát esetükben csak a glikémiás index figyelembevétele nem elegendő a helyes diéta összeállításához.
Tipikusan elfogyasztott ételmennyiségek
A glikémáis index másik hiányossága, hogy nem veszi figyelembe a tipikusan elfogyasztott ételmennyiségeket. A répa például alacsony glikémáis index-szel bír, de mivel 100 grammjában alig van szénhidrát, a tipikusan elfogyasztott mennyiséggel nagyon kevés szénhidrátot viszel be, tehát igazából alig lesz hatása a vércukorértékedre. A spagetti ugyanúgy alacsony glikémiás index-szel bír, de mivel nagyon magas a szénhidráttartalma, sok szénhidrátot viszel be vele egy adag étel elfogyasztásával, és ez már durva vércukorszint emelkedést okoz.
Ezeknek a hiányosságoknak a kiküszöbölésére találták ki a glikémiás terhelést, amiről a következő bejegyzésben lesz majd szó.
Te mennyire figyelsz oda az ételek glikémiás index-ére? Futottál már bele te is a mutatószámmal kapcsolatos problémába?
Iratkozz fel a blogra, kommentelj, illetve kövess Instagramon, Facebookon és YouTube-on is!
“Mit mutat meg a glikémiás index?” bejegyzéshez 2 hozzászólás