fbpx

15 vitamin és ásványi anyag cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek

2019. 02. 12. | Cukorbetegség, Étrend | 0 hozzászólás

Vajon léteznek olyan vitaminok és ásványi anyagok, amik kifejezetten segítenek a cukorbetegség kezelésében?

A vitaminok és ásványi anyagok nagyon fontosak a szervezet számára, és létezik számos olyan vitamin és ásványi anyag, ami szerepet játszik a szénhidrát-anyagcserében vagy a cukorbetegség szövődményeinek kezelésében, és így érdemes lehet odafigyelni a bevitelükre cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén.

Csodát természetesen nem kell és nem is lehet várni: mind a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia egy soktényezős folyamat során alakul ki, amiben egyáltalán nem a vitamin vagy ásványianyag hiány játszik szerepet, sokkal inkább genetikai tényezők, helytelen, mozgáshiányos életmód és táplálkozás, vagy éppen autoimmun folyamatok.

Mindazonáltal, a már kialakult cukorbetegségen és inzulinrezisztencián nagyon ritkán, esetleg tud valamelyest segíteni a lent felsorolt vitaminok és ásványi anyagok bevitelére való odafigyelés, de ezekről elég ritkán vannak gyakorlatban is visszaigazolható tapasztalatok, úgyhogy olvassátok fenntartással a listát!

Mindenesetre, próbálkozni lehet! Lássuk, mik azok a vitaminok és ásványi anyagok, amikkel érdemes lehet próbálkozni cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén!

B3 vitamin

A B3 vitamin segít fenntartani a bétasejtek működését 1-es típusú cukorbetegség esetén. A GTF (glucose tolerance factor) egyik alkotóeleme, ami a biológiai aktív formája a krómnak, az inzulinhoz kapcsolódva háromszorosára növeli annak hatásfokát. Ezt egyébként élesztőből erjesztik króm hozzáadásával, és külföldi oldalakról ehet ilyet vásárolni. Én még nem próbáltam, aki viszont, írja meg kommentben a tapasztalatait!

D vitamin

A D vitamin csökkenti az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, illetve csökkenti a bétasejtek gyulladását már kialakult 1-es típusú cukorbetegség esetén.

E vitamin

Az E vitamin megvédi a bétasejteket az oxidatív stressz okozta károsodástól, amikor a prooxidánsok és az antioxidánsok egyensúlya eltolódik az előzőek javára, ekkor az egyes szövetek és szervek biomolekulái sérülnek. Illetve megelőzheti az 1-es típusú diabétesz állapotának romlását.

C vitamin

Á C vitamin állítólag csökkenti az éhgyomri és az étkezés utáni vércukorszintet, és ezáltal a HbA1c-t is. Én nem vettem észre ilyen hatást 500 vagy 1000 mg aszkorbinsav elfogyasztása után sem.

Inositol

Az inozitol segíthet a cukorbetegség okozta idegkárosodás kezelésében és fokozza a sejten belüli jelátvitelt. Myoinozitol formában lehet kapni, ami egy fehér, édeskés por. Én próbálkoztam a használatával, de semmilyen hatását nem vettem észre. Ti próbáltátok, nektek segített?

Karnitin

A karnitin csökkenti és megelőzi a diabétesz okozta idegkárosodából fakadó fájdalmakat, növeli az inzulinérzékenységet a glükózfelvétel és raktározás elősegítésével. A karnitin aminosav-származék, amely két esszenciális aminosavból képződik: a lizinből, illetve a metioninból. Az egészséges embereknél általában megtermelődik a szükséges mennyiség, de legnagyobb mennyiségben a vörös húsok tartalmazzák, külső forrásként ezeket érdemes alkalmazni.

Glutamin

A glutamin fokozza a GLP-1, azaz a glucagon-like peptid 1 hormon kiválasztását, ami az étkezések utáni inzulinkiválasztást irányítja, fokozza az inzulinnal kapcsolatos jelátvitelt és az inzulinérzékenységet. Ez egy nem esszenciális aminosav, azaz a szervezet elő tudja állítani saját magának a szükséges mennyiséget, de ha szükség van pótlásra, akkor lehet kapni mindenféle por formában millió táplálékkiegészítő gyártótól. Ti próbáltátok már?

Q10 koenzim

A Q10 koenzim más néven ubikinon, ami egy zsírban oldódó vitaminszerű anyag. Megvédi a vesét a cukorbetegség által okozott károsodástól és javítja a cukorháztartást a 2-es típusú cukorbetegekben.

Glutation

A glutation egy glicinből, ciszteinből és glutaminsavból álló tripeptid. A glutationból álló enzimek megvédik a bétasejteket az oxidatív stressz okozta károsodásoktól, és visszaállítják az oxidatív egyensúlyt 2-es típusú cukorbetegekben.

Alfa-liponsav

Az alfa-liponsav fokozza az izmok glükózfelvételét és javítja glükóztoleranciát 2-es típusú cukorbetegekben.

Cink

A cink szükséges az inzulin szintéziséhez, tárolásához és kibocsátásához, védi a bétasejteket a károsodástól, és elnyomja a diabétesz kialakulását elősegítő gének működését. Én próbáltam már cinket szedni, nem vettem észre semmilyen hatását. Aki próbálta, írja meg nyugodtan a tapasztalatait!

Magnézium

A magnézium hiánya csökkenti az inzulinérzékenységet és súlyosbítja a kialakult lábfekély állapotát. Úgyhogy szedjetek magnéziumot, ha nem visztek be eleget!

Biotin (B7 vitamin)

A biotin vagy B7 vitamin elősegíti a glükóz által okozott inzulinkiválasztást a bétasejtekben, magas dózisban alkalmazva pedig állítólag javítja a cukorháztartást.

Króm

A króm elősegíti az inzulin sejtekhez való kapcsolódását, ezáltal a glükóz sejtekbe való bejutását. Hiánya inzulinrezisztenciát okozhat, a 2-s típusú cukorbetegek cukorháztartását képes javítani. Én próbáltam már krómot szedni, 1-es típusú cukorbetegként semmilyen jótékony hatását nem érzékeltem.

B12 vitamin

A B12 vitaminnak szerepe van a fehérje- és nitrogéntartalmú vegyületek anyagcseréjében, a vörösvérsejtek normális képzésében. Ez így szorosan nem kapcsolódik a szénhidrát-anyagcseréhez, de metforminnal kezelt 2-es típusú cukorbetegeknél előfordulhat B12 vitamin hiány, mert a metformin képes lemeríteni a B12 vitamin raktárakat. Ezért érdemes lehet odafigyelni a vitamin pótlására szükség esetén.

Én próbáltam már pár dolgot, de egyiknek sem tapasztaltam hatását. Ti próbálkoztatok már valamivel akár a fentiek közül, akár valami mással? Működött? Írjátok meg kommentben!

Iratkozzatok fel a blogra, kommenteljetek, illetve kövessetek Instagramon, Facebookon és YouTube-on is!

Share This